Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināta (13:27) - Sprūdžam būs jāatbild par piešķirtajām naudas balvām

Valsts kanceleja, analizējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīcību, izmaksājot ministrijas darbiniekiem naudas balvas, norādīja, ka jebkura izmaksātā summa, kas neatbilst likumā noteiktajam ierobežojumam, uzskatāma par likuma pārkāpumu un ir nosodāma, un par to atbildīgajai amatpersonai ir jāatbild likuma priekšā, piektdien raksta Neatkarīgā.

"Atalgojuma jautājums ir katras iestādes administratīvā vadītāja, kas ir atbildīgs par konkrētās iestādes budžeta izlietojumu, atbildība, un ministrijas nav izņēmums. Valsts un pašvaldības institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. panta 4. daļas 5. punktā naudas balvas izmaksai noteikti ierobežojumi. Tie paredz, ka kalendārā gada ietvaros naudas balvas apmērs nepārsniedz darbinieka noteiktās mēneša algas apmēru, turklāt naudas balvas izmaksa pieļaujama tikai gadījumos, kas saistīti ar amatpersonai vai darbiniekam, vai valsts institūcijai svarīgu notikumu, ņemot vērā amatpersonas vai darbinieka ieguldījumu attiecīgās institūcijas mērķu sasniegšanā," laikrakstam norādīja Valsts kancelejas Valsts pārvaldes attīstības departamenta vadītāja vietnieks Ģirts Blūmers. Viņš uzsvēra - par naudas balvas pamatotību un attiecīgi izlietojumu ir atbildīgs attiecīgās institūcijas vadītājs. "Tādējādi jebkura izmaksātā summa, kas neatbilst likumā noteiktajam ierobežojumam, uzskatāma par likuma pārkāpumu un ir nosodāma, un par to atbildīgajai amatpersonai ir jāatbild likuma priekšā," piebilda Ģ.Blūmers.

Arī Reformu partijas (RP) vadība ir lūgusi Ētikas komisiju izvērtēt E.Sprūdža rīcību saistībā ar naudas balvu izmaksu ministra biroja darbiniekiem, norāda RP valdes priekšsēdētāja vietniece Sandra Sondore Kukule.

"Ētikas komisija jau tuvākā laikā skatīs jautājumu par naudas balvu piešķiršanu VARAM minisistra biroja darbiniekiem, lai pārliecinātos, vai nav pārkāptas likuma un ētikas normas," informēja RP Ētikas komisijas vadītājs Uģis Grīnbergs.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E.Sprūdža biroja vadītājai un draudzenei Kristīnai Pelšai aprīlī papildus atvaļinājumam un atvaļinājuma naudai piešķirta naudas balva – 1400 latu.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savas kompetences ietvaros vērtēs, vai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E.Sprūdžs ir nonācis interešu konflikta situācijā, piešķirot naudas balvu sava biroja vadītājai un draudzenei K.Pelšai.

KNAB pārstāve Inta Šaboha portālam Diena.lv norādīja, ka birojs vērtēs, vai ministrs ir pārkāpis likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā ir teikts, ka interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Likuma 11.panta pirmajā daļā ir teikts, ka valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

Administratīvais pārkāpumu kodekss nosaka, ka par šādu pārkāpumu varētu saņemt naudas sodu līdz 250 latiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus vai bez tā.

(ziņa papildināta ar 3.,4. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas