Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta (3) - Tautas partijai būs jāmaksā KNAB noteiktie 1,03 mlj. latu

Ceturtdien Augstākās tiesas (AT) Senāts atstāja negrozītu spriedumu, ar kuru noraidīta Tautas partijas (TP) sūdzība par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu likt partijai samaksāt 1,03 miljonus latu.

Senāts šodien noraidīja TP iesniegto kasācijas sūdzību par partijas interesēm nelabvēlīgo Administratīvās apgabaltiesas 2010.gada 25.novembra spriedumu, aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Iepriekš TP pieteikumu par KNAB lēmuma atcelšanu bija noraidījusi arī Administratīvā rajona tiesa. Apelācijas sūdzību par spriedumu iesniedza TP.

Senāta spriedums nav pārsūdzams.

Kā papildināja Kataja, tas, cik ilgā laikā TP nauda jāsamaksā budžetā, ir sprieduma izpildes jautājums un par to varētu zināt KNAB, jo spriedumā strikti tas nav noteikts.

Kā teikts Senāta šodien pieņemtajā spriedumā, KNAB 2008.gada 22.aprīlī TP uzdeva ieskaitīt valsts budžetā pārsniegto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru - 235 856 latus un prettiesiski saņemtos dāvinājumus jeb ziedojumus - 791 510 latus.

No Senāta spriedumā analizētā Administratīvās apgabaltiesas sprieduma secināms, ka tiesa analizējusi trīs personu - "Creative laboratory", "Sabiedrības par vārda brīvību" un Lauku un reģionu attīstības biedrības, kā arī nodibinājuma "Pa saulei" darbības pirms 2006.gadā paredzētajām 9.Saeimas vēlēšanām, izvietojot un apmaksājot reklāmas un reklamējot TP biedrus, partijas saņemtos ziedojumus un tēriņus, kā arī to iekļaušanu atbilstošos izdevumu posteņos.

Apgabaltiesa atzinusi, ka likumā ir precīzi nodalīta partiju administratīvā atbildība un darbības izdarīto likuma pārkāpumu novēršanai, kur vienā gadījumā personai tiek noteikts administratīvais sods un otrā gadījumā tiek uzlikts pienākums novērst pārkāpuma sekas, atņemot partijai prettiesiski saņemtos labumus un finanšu līdzekļu veidā ieskaitot tos valsts budžetā. Tādēļ nav pamatots TP izteiktais arguments par to, ka tā par vienu pārkāpumu būtu sodīta dubultā.

Kā teikts Senāta spriedumā, nosakot kaitējuma atlīdzinājuma pienākumu līdzekļu pārtēriņa gadījumā, nav nozīmes, no kādiem līdzekļiem pārtēriņš maksāts - no prettiesiski iegūtiem ziedojumiem vai no tiesiski iegūtiem līdzekļiem, tādēļ nevar uzskatīt, ka, ja reiz persona ir atlīdzinājusi kaitējumu, kas nodarīts ar prettiesiski iegūtu ziedojumu, tad tai nav jāatlīdzina kaitējums par pārtēriņu, kas maksāts no šiem ziedojumiem.

Tāpat nav uzskatāms, ka kaitējums nav atlīdzināms, ja tas maksājams no pašas partijas līdzekļiem. Tas būtu pretēji kaitējuma atlīdzināšanas būtībai. Turklāt atlīdzināšanas pienākums vienmēr nenovēršami rada kaitējumu nodarījušās personas mantas samazinājumam.

Senāts atzīmē, ka ievērojot minēto, arī iespējami lielais atlīdzinājuma apmērs, kas var būt atšķirīgs atkarībā no pārkāpuma un secīgi kaitējuma apmēra, nav vērtējams kā noteiktā pienākuma atlīdzināt kaitējumu sodošs elements tā šķietamās bardzības dēļ.

Atlīdzinājuma apmērs izceļas vienīgi no kaitējuma novērtējuma apmēra, tādējādi arī pienākuma monetārais raksturs, uz ko norāda TP, šo pienākumu nekvalificē par sodu un neliek to pielīdzināt sodam.

Zaudējumu vai kaitējuma atlīdzināšanas pienākumam, kas ir no sankcijām neatkarīgs atbildības līdzeklis, pamatā vienmēr ir monetārs raksturs, ja tiesisko stāvokli, kas bija pirms pārkāpuma, nevar atjaunot citādi, atzinis Senāts.

Senāts spriedumā atzīmējis, ka, novērtējot lietas apstākļus, tiesa atbilstoši iestādes lēmuma pamatojumam ir konstatējusi, ka tieši TP izdevumi pārsnieguši pieļauto apmēru. Ne KNAB, ne tiesa nav ierobežojusi citu neatkarīgu personu tiesības uz aģitācijas kampaņu.

No tiesas atzītā faktiski ir secināms, ka pati partija ar "Sabiedrības par vārda brīvību" un Lauku un reģionu attīstības biedrības starpniecību ir veikusi aģitācijas kampaņu, tādējādi pārkāpjot partijai noteiktos ierobežojumus, norāda Senāts.

Tiesa konstatējusi, ka biedrību, kas veica pieteicējas priekšvēlēšanu aģitāciju, dibināšanā, finansēšanā un darbībā lielā mērā bija iesaistīti pieteicējas biedri un personas, kuras veidoja pašas TP priekšvēlēšanu kampaņas, bez tam biedrību lielākie finansētāji bija vairāki TP biedri un vairāki TP biedri bija biedrības amatpersonas. Turklāt vienas kampaņas gaitā viedokli izteica arī TP deputāta kandidāte, tādējādi TP saistību ar citu personu veiktajām kampaņām jeb tiešo saikni izskatāmajā lietā pamato vairāku apstākļu kopums. Senāts nesaskata, ka tiesa šos apstākļus būtu novērtējusi pretrunā ar tiesisko regulējumu.

Turklāt ar partiju nesaistītu personu tiesības veikt aģitāciju nepieļauj partijas tiesības caur šādu mehānismu veikt savu kampaņu, rezumējis Senāts.

Kā ziņots, 9.jūlijā TP 15.kongresa delegāti nolēma likvidēt partiju. No 308 kongresa delegātiem par TP darbības izbeigšanu nobalsoja 248. Pret balsoja 26 kongresa delegāti.

Vairāki aģentūras LETA aptaujātie juristi iepriekš pauda uzskatu, ka līdz TP likvidācijas procesa pabeigšanai pastāv iespēja atgūt no tās naudu, tostarp 1,03 miljonus latu, iespējams, pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus, bet pēc likvidācijas noslēgšanas šādas iespējas vairs nav.

TP tiesā bija apstrīdējusi KNAB lēmumus, ar kuriem tai uzdots ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem, kā arī lēmumu par soda naudas noteikšanu.

2010.gada 13.novembrī Administratīvā apgabaltiesa noraidīja TP sūdzību par KNAB 2007.gada 6.jūnija lēmumu. TP advokāts iepriekš atzina, ka šajā lietā bijis strīds par 5000 latu soda naudas uzlikšanu TP. Šis lēmums nav pārsūdzams un ir stājies spēkā.

Apvienības "Par labu Latviju" Saeimas frakcijas konsultants Arno Pjatkins aģentūrai LETA skaidroja, ka saistībā ar partijas likvidēšanu tai vairs nav valdes un par iespējām samaksāt kādu daļu no summas komentārus varētu sniegt tikai partijas likvidatore, kādreizējā ģenerālsekretāre Ramona Pitena. Ar Pitenu aģentūrai LETA pagaidām neizdevās sazināties.

LETA jau ziņoja, 2008.gadā KNAB uzdeva TP pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1,03 miljonu latu apmērā. TP KNAB lēmumu pārsūdzēja tiesā.

Savulaik KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas uz TP reklamēšanu, kā dēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas