Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināta - Dālderis: ar lielāku algu gribam noturēt teātru direktorus

Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP), prasot valdībai atļaut paaugstināt Kultūras ministrijas (KM) pakļautībā esošo 13 valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu algas, vēlas noturēt amatā teātru direktorus, kuri samazinātā atalgojuma dēļ varētu pamest darbu. Tā ministrs sacīja portālam Diena.lv. Nekādus pārspīlējumus neesam iecerējuši un mans uzdevums ir brīdināt valdību, teica I.Dālderis. Motivējoša alga teātru vadībai, ministraprāt, būtu 1000 latu pēc nodokļu samaksas.

KM priekšlikums paaugstināt atalgojumu savās padotības iestādēs izraisījis plašu rezonansi. Algu paaugstināšana iecerēta laikā, kad visiem valsts sektorā strādājošajiem algas tiek būtiski samazinātas.

I.Dālderim nav pārliecības, ka valdība atbalstīs ministrijas ieceri, taču viņš uzsver, ka tas neprasīšot “nevienu papildus latu no valsts budžeta”, jo algu paaugstināšana tiktu segta no teātra ieņēmumiem. "Ja būs vāja vadība, ieekonomēsim uz algām, bet zaudējumi būs daudz lielāki”, uzskata ministrs. Teātru uzdevums esot darboties tā, lai saorganizētu lielus ieņēmumus.

Runa ir par septiņiem Latvijas teātriem, kuriem jūlijā vidū ir jānāk klajā ar priekšlikumiem par teātru restrukturizāciju, kas jāveic valsts dotācijas samazinājuma dēļ. Ministram nav pārliecības, ka Latvijā varēs turpmāk uzturēt septiņus profesionālos teātrus, kas šobrīd tiek finansēti no valsts budžeta. Šo izmaiņu dēļ veiksmīgāk varētu strādāt līdzšinējie direktori, uzskata ministrs. Viņam bijušas “ļoti konkrētas” sarunas, kurās teātra direktori pauduši, ka viņu atalgojums nav samērīgs ar atbildību, jo teātra budžets ir 4 – 5 miljonu latu apmērā. “Mans personīgais viedoklis – varbūt mums nevajag daudz teātra direktoru, bet vajag viņiem labi maksāt.” Viņš pieļāva, ka varētu notikt teātru apvienošana.

Pēc ministrs sniegtās informācijas, valsts dotācija šogad teātriem sarukusi par 40%, bet teātra vadībai algas gada laikā samazinājušās par 60%. Pērn atalgojums esot bijis 2500 latu pirms nodokļu samaksas, taču jau šā gada janvārī viņi "uz rokas" saņēmuši 800 latu. Šobrīd teātri ir atzīti par maziem uzņēmumiem, bet ministrs uzskata, ka tiem jābūt vidēji lieliem, tādēļ arī izstrādāti grozījumi MK noteikumos, kas regulē arī atalgojumu. Šobrīd nav runas ne par kādiem pārspīlējumiem vai diviem tūkstošiem latu mēnesī, bet, “ja cilvēki atbild par 100 tūkstošiem latu ieņēmumu, samēram ir jābūt”, sacīja I.Dālderis.

“Manuprāt, par teātra direktoru nestrādā atalgojuma dēļ. Galvenais direktoram ir, ja viņu atbalsta kolektīvs,” Diena.lv sacīja Valmieras Drāmas teātra (VDT) valdes locekle Evita Sniedze. Viņa atzina, ka šobrīd uz rokas saņem 800 latu algu, taču no darba teātrī viņa netaisījās aiziet. “Es cietu vismazāk, jo iepriekšējā alga nebija tik liela – nedaudz pāri tūkstotim – un līdz ar to arī samazinājums nav pārāk liels,” sacīja E.Sniedze.

VDT vadītājai esot ļoti skumji, ka šobrīd teātri tiek pretnostatīti pensionāriem un skolotājiem, jo jautājums tiekot risināt nepareizā laikā un veidā. “Arī teātru direktori šobrīd jūtas ļoti muļķīgi. Šai laikā, kad kultūra būtu jāatbalsta, ar nepareizi izspēlētu kārti atkal sabiedrībā rodas runas, ka kultūrai nauda jāatņem,” teic E.Sniedze. Viņa arī uzsver, ka KM mainīt iecerējusi tikai atlīdzības maksimālo robežu, taču pašu algu paaugstinājums nebūtu uz valsts dotāciju rēķina, bet gan nāktu no teātru pašu ieņēmumiem. “Ja šie ieņēmumi ļautu, tad palielinātu, ja nē – tad nē. Tāpat kā tas ir ar piemaksām aktieriem,” piebilst VDT direktore.

Arī Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars intervijā Latvijas Radio apgalvoja, ka no amata nebija domājis atkāpties arī tad, ja viņa alga netiktu palielināta. “Es tādas prasības nekad neesmu uzstādījis. Es esmu izveidojis operu tādu, kāda viņa ir, četrpadsmit gados. Es nevarun tagad zvērēt, ja man būs piedāvājumi… Man ir bijuši piedāvājumi no citiem teātriem Eiropā, un tad man būs jāizskata, kāds būs tas samazinājums, cik viņš būs dramatisks nākotnē. Bet pagaidām es nedomāju par to,” sacīja A.Žagars.

Dailes teātra (DT) direktors Aivars Līnis Dienai atbildēja rakstiski. Viņš paskaidroja, ka viņam mēneša atalgojums uz papīra iepriekš bija Ls 1500 un Ls 1000 liels vadības līgums. "Pirmais samazinājums, kamēr citiem tas bija 20%, mums vadības līgumi nost, tātad darba samaksa samazinājās par 40%. Tad nākamais samazinājums par 20% no atlikušā un nu gaidāms samazinājums vēl par 20%. Tātad darba samaksa samazināta nevis uz pusi, bet par 60%," rēķina DT valdes loceklis.

Viņš sauc par meliem apgalvojumu, ka "direktori sev prasa algas palielinājumam naudu no budžeta, ko atņems pensionāriem". "Jā, esot vidējo kapitālsabiedrību statusā, arī valdes loceklis (direktors) var saņemt lielāku atlīdzību (šajā gadījumā tā varētu sasniegt Ls 1800 mēnesī pirms nodokļu nomaksas, kas tāpat ir par Ls 700 mēnesī mazāka nekā pirms dižķibeles), bet, pats galvenais, šo naudu ir jāatrod teātrim pašam no saviem līdzekļiem, valsts tāpēc dotāciju nepalielinās," uzsver A.Līnis.

Jautājumu, vai nepalielinot viņam algu, sekos atkāpšanās no amata, A.Līnis uzskata par nekorektu, jo runa neesot par algas palielināšanu, bet gan par samazinājuma lieluma saprātīgumu. "Mani par direktoru ievēlēja kolektīvs un apstiprināja ministrija, tāpēc man ir atbildība savu kolēģu priekšā, kas man ir uzticējušies, tāpēc, protams, man nav tiesību kā histēriskai vecmeitai lekt augšā, visu pamest un skriet prom, kapteinim vētra laikā jāatrodas uz komandtiltiņa, tāpēc nekur uzreiz skriet prom nevaru, bet  tanī pat laikā apliecinu, ka šādu iespēju mēs, teātra direktori, apsvēruši, un visai nopietni, esam," raksta A.Līnis.


(papildināta ar Dailes teātra direktora viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Aivars Līnis par KM iecerēto algu paaugstinājumu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas