Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

papildināta - Gruškevics lūdz sev samazināt algu

Skolotāji ir sašutuma pilni, portālam Diena.lv atzina Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš. Rīt notiek LIZDA padomes sēde uz kuru aicināta arī izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS), kā saka J.Krastiņš, “atskaitīties par skaistajiem paveiktajiem darbiem”.

Šodien izglītības ministre T.Koķe žurnālistiem nenoliedza, ka pedagogiem pienāksies lielāks atalgojuma samazinājums nekā citiem valsts sektorā strādājošajiem. "Pedagogi pašreiz ir vienīgā grupa, kuriem ir vislielākais samazinājums. To prasiet tiem, kas nāca ar šo iniciatīvu. Mēs esam uzrakstījuši 11.jūnijā vēstuli gan premjeram, gan finanšu ministram, gan Pašvaldību savienībai par to, ka nedrīkst tādu samazinājumu pieļaut," otrdien komentēja ministre.  Ministre skaidro, ka pedagogiem procentuālais algas samazinājums būs lielāks, jo "tas neattieksies uz atvaļinājuma naudām".

IZM valsts sekretārs Mareks Guškevics (TP), kuram “ļoti sāp” pedagogu atalgojuma samazinājums, lai solidarizētos ar skolotājiem, lūdzis T.Koķi samazināt sev atalgojumu uz pusi. Saskaņā ar M.Gruškevica teikto Dienai viņa atalgojums pašlaik ir 2852 lati mēnesī pirms nodokļiem, tātad, ja T.Koķe to piekritīs samazināt, M.Gruškevics mēnesī saņems 1426 latus pirms nodokļu samaksas.

Jau ziņots, ka skolotājus budžeta grozījumos skars smagākais cirpiens, jo pedagogiem algas tiks samazinātas par 40%. LIZDA uzskata, ka informācija no viņiem slēpta par tik lielu algu samazinājumu. “Mums jau neviens nedod oficiālu informāciju, caur puķēm tiek runāts. Kad uzdod tiešu jautājumu, premjers nominstinās. Saprotiet, muļķo  tautu,” uzskata J.Krastiņš, kad atklājies, ka skolotājiem algu par 20% samazinās budžeta grozījumos gan pirmajā, gan otrajā lasījumā.

J.Krastiņš min, ka par 40% skolotāju alga jāsamazina, jo atklājies, ka skolotāji jau devušies atvaļinājumā un reāli algu vairs nevar samazināt 1.jūlijā. Pedagojiem alga būs 2004.gada līmenī, jautājums – vai citi arī “sēdēs” uz šādu algu, sašutis ir J.Krastiņš. Ja skolotāji būs gatavi streikot, streikosim, sacīja J.Krastiņš. Pēc viņa teiktā, skolotāji streiku var pieteikt jebkurā brīdī, jo “iepriekš noslēgtās vienošanās ar valdību ir lauztas”. Izlīguma komisijai viņš jēgu vairs neredz.

Patlaban samaksa par vienu likmi pedagogam ir 345 lati pirms nodokļu nomaksas. Izglītības un zinātnes ministre pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumam 100.pants apstiprināja, ka samaksa par likmi samazināsies par 40%, bet naudas izteiksmē tie būs 185 līdz 190 lati bez piemaksām. Kopā ar piemaksām atalgojuma summa varētu veidot 215 latus, lēsa T.Koķe.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne noliedz, ka valdības vadītāja izteikumi par skolotāju algām bijuši pretrunīgi. Iepriekš Valdis Dombrovskis medijos izteicās, ka tās ir tikai baumas, ka skolotāju algas plānots samazināt pat uz pusi. L.Krapāne paskaidroja, ka pedagogiem algas samazinās tāpat kā visiem valsts budžeta iestādēs strādājošajiem - par 20%, bet vēl par 20% tiek samazināts atalgojums nevis "cietā alga" par vienu slodzi, tāpēc nevarot matemātiski rēķināt, ka pedagogu atalgojums tiekot samazināts par 40%.

Plašāk par budžeta grozījumiem un algu samazinājumiem lasiet laikraksta Diena rakstā "Smagām izmaiņām finiša taisne. Valdība nav atstājusi izvēli, budžeta grozījumu nepieņemšana draud ar valsts bankrotu".

(papildināta ar pēdējo rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

"Par 30% vai pusi te neiet runa."

Premjers Valdis Dombrovskis par gaidāmo algu samazinājumu skolotājiem 9.jūnijā. Lasiet vairāk


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas