Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta - Mūrniece skaidros, kāpēc Ventbunkera ieņemšanā iesaistīta policija

Ne iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL), ne Valsts policijas priekšniekam Valdim Voinam nav atbildes uz jautājumu, kas otrdienas agrā pēcpusdienā risinājās Ventspilī, kad notika bruņota ielaušanās uzņēmuma _Ventbunkurs _birojā, un kāpēc tajā piedalījās policija.

Dienai atzina L.Mūrniece, šodien pēcpusdienā, kad tika saņemtas ziņas par ielaušanos, uz Ventspili nosūtīti Valsts policijas Iekšējā drošības biroja pārstāvji, lai noskaidrotu, kas ir noticis un kas pieņēmis lēmumus par policijas piedalīšanos. Tāpat L.Mūrniece lūgusi Drošības policiju noskaidrot situāciju un sniegt viņai ziņojumu. Ministre uzskata, ka “policijai nebūtu jāiejaucas kādu konkrētu grupējumu ekonomisko strīdu risināšanā”.

Pagaidām nav arī skaidrs, vai Kurzemes reģiona Valsts policijas nodaļai bija tiesības pašiem pieņemt lēmumu par šādu policijas līdzdalību bruņotā uzņēmuma biroja ieņemšanā. L.Mūrniece uzskata, ka šādas darbības būtu jāsaskaņo ar Valsts policijas vadību.

Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse aģentūrai LETA pastāstīja, ka Valsts policijas darbinieki veica "sankcionētu pārbaudi" uzņēmuma birojā. Pārbaude tikusi veikta, "pamatojoties uz iepriekš saņemtu iesniegumu".

Uzņēmuma teritorijā esošās personas vairākkārt neesot pakļāvušās policijas darbinieku likumīgajām prasībām, tāpēc policija veikusi brīdinājuma šāvienu. Neraugoties uz nepakļaušanos policijas prasībām, "sankcionētā pārbaude uzņēmuma birojā šodien notika", teica policijas pārstāve, taču sīkāku informāciju par pārbaudes mērķiem un rezultātiem policija pašlaik nesniedz.

Jau ziņojām, ka bruņoti Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāvji šodien ap plkst. 13.30 kopā ar trim privātpersonām ieradušies Ventspils tranzītbiznesa uzņēmuma Ventbunkers birojā Ventspilī, Sanatorijas ielā, un īstenojusi ielaušanos birojā.

Pēc aculiecinieku teiktā, policisti bija bruņojušies ar šaujamieročiem un asaru gāzi, kas arī likti lietā. Vairākas reizes izšauts gaisā, un pret biroja apsargiem lietota arī asaru gāze.

Kopā ar policistiem Ventbunkera birojā bijuši trīs privātpersonas, kas sevi uzskata par Ventbunkera valdes locekļiem un, visticamāk, pārstāv advokāta Rūdolfa Meroni intereses. Ventbunkers ir viens no ietekmīgākajiem Ventspils tranzīta uzņēmumiem, par kura pārvaldi patlaban notiek cīņas starp tā sauktajiem Ventspils mēra Aivara Lemberga oponentiem (viņu vidū ir uzņēmēji Oļegs Stepanovs un Olafs Berķis) un savulaik A.Lembergam lojālo Šveices advokātu Rūdolfu Meroni. Abas puses, kuras pēdējos gados bija sadarbojušās, tagad jau vairākus mēnešus ir saķildojušās. R.Meroni uzskata, ka Ventbunkera valdē jāatrodas viņa ieceltiem pārstāvjiem, savukārt A.Lemberga oponenti domā, ka uzņēmuma valde ir viņu pārstāvju kontrolē. Līdz brīdim, kamēr notika bruņota ielaušanās, Ventbunkera birojā atradās uzņēmuma valde, kas pārstāv tā sauktos A.Lemberga oponentus.

Jāatgādina, ka R.Meroni ir viens no galvenajiem liecieniekiem kriminālprocesā, kurā apsūdzēts A.Lembergs.

Ventbunkera preses pārstāvis, kas saistīts ar O.Stepanovu, Aleksandrs Niklass pauž neizpratni par policijas klātbūtni notikušajā: «Tas bija bruņots reideru iebrukums.» Viņš arī informēja, ka tuvākajā laikā tiek gatavotas divas sūdzības par policijas patvaļu, ielaužoties gaišā dienas laikā Ventbunkera birojā un lietojot šaujamieročus. Sūdzības nosūtītas Valsts policijas priekšniekam Valdim Voinam un iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL).

Ventbunkeram ir būtiska nozīme Ventspils tranzītbiznesā, jo tā ir lielākā īpašniece uzņēmumam Latvijas naftas tranzīts, kuram savukārt pieder aptuveni 60% Ventspils naftas akciju. Ventspils nafta ir īpašniece Latvijas kuģniecībai. Karš par ietekmi Ventspils tranzībiznesā ilgst jau kopš 2002.gada, kad daļa Ventspils uzņēmēju pārstāja atbalstīt A.Lembergu. Prokuratūras veiktajās izmeklēšanās noskaidrotais ļauj spriest, ka A.Lembergs, iespējams, ir bijis viens no patiesajiem labuma guvējiem gandrīz visos lielākajos Ventspils tranzītuzņēmumos.

(papildināta ar 4. un 5.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas