Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināta - Par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014. gadā izvirza Rīgu

Par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014. gadā izraudzīta Rīga, ceturtdien paziņoja starptautiskās atlases komisijas priekšsēdētājs sers Roberts Skots.

"Varam būt gandarīti un lepni par Rīgas izvirzīšanu kultūras galvaspilsētas statusam. Ar visu atbildību gatavosimies šim svarīgajam notikumam. Rīgai sniegtā uzticība ir iespēja nostiprināt Rīgas un Latvijas lomu Baltijas jūras reģionā, kā arī palielināt mūsu pilsētas atpazīstamību Eiropā. Visi valsts iedzīvotāji 2014. gadā būs ieguvēji, jo Rīga ir gatava būt par vārtiem uz Latviju," norāda Rīgas mērs Nils Ušakovs.

„Mūsu lēmums ir tikai rekomendācija, kas tiks nosūtīta apstiprināšanai Eiropas savienībai. Visas kandidātpilsētas – Cēsis, Liepāja un Rīga – iepazīstināja ar savu kultūras potenciālu ļoti spilgti, ko veicināja savstarpējā konkurence. Es patiesi uzsveru, ka visos trīs piedāvājumos bija daudz kā apbrīnas vērta, bet mums bija jāizvēlas tikai viena pilsēta. Tā ir Rīga!” preses konferencē sacīja žūrijas komisijas priekšsēdētājs sers Roberts Skots. 

"Rīga ar visu nopietnību ir gatavojusies Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa iegūšanai. Rīgas pieteikums uzrunā ne vien Rīgas iespējas, bet arī kultūras īpašo lomu kopumā šajā sarežģītajā valsts, Eiropas, pasaules attīstības posmā. Rīga piedāvā jaunu izpratni par kultūru. Tā uzsver kultūru kā cilvēka garīgo vertikāli jebkurā radošā dzīves izpausmē, tā ir kultūras izpratnes robežu paplašināšana caur kultūras draudzību ar citām nozarēm. Tā ir draudzība starp paaudzēm, tradīcijām un digitālo pasauli, tā ir iepriekš uzceltu barjeru pārvarēšana. Rīga ir gatava padarīt pilsētu draudzīgu un kultūrā pieejamu ikvienam, piedāvāt daudzveidīgu un spilgtu kultūras programmu, veicināt ne tikai savas pilsētas izaugsmi, bet vienlaikus arī uzlabot starptautisko iespaidu par valsti pēc pārdzīvotās krīzes. Projekts piesaistīs tūrisma plūsmu, veicinās jaunu ekonomisko aktivitāti, kas ir viens no svarīgākajiem faktoriem, lai mēs atkal panāktu jaunu augšupējas posmu ne tikai Rīgā, bet visā valstī kopumā, " pilsētas piedāvājumu komentē Diāna Čivle - Rīgas Domes Kultūras departamenta direktore.

Par tiesībām iegūt šo titulu cīnījās trīs pilsētas - Rīga, Cēsis un Liepāja. Konkursa atlases žūrija ir starptautiska - tajā piedalās septiņi Eiropas Savienības institūciju noteikti pārstāvji, kā arī seši Latvijas noteikti un Eiropas Komisijas apstiprināti pārstāvji.

2014.gadā par Eiropas kultūras galvaspilsētu paralēli kļūs divas pilsētas - viena Latvijā un viena Zviedrijā. Žūrija Zviedrijā izvēlējās Umea (www.umea2014.se), tomēr gala lēmumu par pilsētām pieņems Eiropas Savienības Padome nākamā gada sākumā.

2009.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas ir Linca (Austrijā) un Viļņa (Lietuvā), 2010.gadā - Pēča (Ungārijā), Esene (Vācijā) un Stambula (Turcijā), 2011.gadā - Tallina (Igaunijā) un Turku (Somijā), 2012.gadā Maribora (Slovēnijā) un Gimaraiša (Portugālē), 2013.gadā Košice (Slovākijā) un Marseļa (Francijā).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK


Rīgas pieteikums Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014. statusam

kult[rix] - Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014. - mājas lapa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas