Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

papildināta - Policija vēl neatdos e-bibliotēkas serverus

Policijas izņemtos Ideju formuma e-bibliotēkas serverus atdos tikai tad, kad būs beigusies to kibertehniskā ekspertīze. Par to paziņojusi Valsts policija.

«No šā gada 29.marta Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvalde ir saņēmusi vairāku kriminālprocesā neiesaistīto fizisko personu identiskus iesniegumus par viņu tiesību aizskaršanu sakarā ar interneta vietnes www.e-biblioteka.lv «darbības apturēšanu», kā arī lūgumus interneta vietni atjaunot. Minēto iesniegumu saturs tika izplatīts surogātpasta veidā, kas norāda uz iespējamo mērķi traucēt izmeklēšanas norisi un tiesiskā rezultāta sasniegšanu, kā arī apšauba iesniedzēju pausto gribu,» norādīja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Linda Neimane–Zobena.

Ekonomikas policijas pārvalde 2009.gada 12.novembrī sāka kriminālprocesu pēc vairāku fizisko un juridisko personu iesniegumiem par autortiesību objektu iespējamu neatļautu izmantošanu interneta vietnē www.e-biblioteka.lv. Izmeklēšanā tika konstatēts, ka neatļauti komerciālā apritē esošo grāmatu skaits pārsniedz 400 vienības.

Lai nodrošinātu pierādījumu veseluma saglabāšanu un izpēti, kā arī lai pārtrauktu autortiesību objektu neatļautu izmantošanu, šogad 18.martā, pamatojoties uz lēmumu par izņemšanas izdarīšanu, tika izņemti serveri, uz kuriem atrodas interneta vietne www.e-biblioteka.lv. Pēc eksperta atzinuma saņemšanas tiks lemts jautājums par serveru atgriešanu, apliecināja L.Neimane–Zobena.

VP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko izteicās, ka nav ziņu par jauniem pārkāpumiem, kas būtu pieļauti, atjaunojot e-bibliotēkas darbību uz jauniem serveriem.

SIA Ideju forums ir tiesības Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā pieteikt lūgumu par kopijas izveidošanu konkrētai informācijai, kas palīdzētu noteikt precīzu autoru darbu izmantošanas statistiku.

«Līdz šim ir saņemts vispārīgs lūgums, taču Ideju forums var norādīt, kāda informācija viņiem būtu nepieciešama, un izmeklētāji var lemt par atļauju saņemt šīs informācijas kopijas,» paskaidroja A.Buko.

E-bibliotēka savukārt uzskata, ka policijai sūtītie daudzie cilvēku iesniegumi un lūgumi atjaunot e-bibliotēkas darbu parāda to, cik «nesamērīgs ir bijis policijas lēmums dažu izdevēju interesēs arestēt bibliotēkas serverus». «Jāizsaka nožēla, ka policija cilvēku vēstules ciniski atļaujas dēvēt par surogātpastu, jo aiz katras vēstules ir dzīvs cilvēks, kuram e-bibliotēka sniedz brīnišķīgu iespēju piekļūt mūsu tautas zināšanām un kultūras mantojumam. Pat ja policija nepamatoti uzskata, ka vēstuļu sūtītāji ir ar kriminālprocesu nesaistītas personas, tad policija nevar turpināt rīkoties patvaļīgi, jo jebkurā, pat neērtā, gadījumā ir jāievēro Latvijas Republikas Satversme, Iesniegumu likums un labas pārvaldības princips, kas uzliek policijai par pienākumu atbildēt uz katru saņemto vēstuli. Objektīva izmeklēšanas tiesiskā rezultāta sasniegšanai policijai būtu jāizvērtē visu personu iespējamais aizskārums no serveru izņemšanas, nevis tas jāuztver kā mēģinājums traucēt izmeklēšanas norisi,» policijas paziņojumu komentēja e-bibliotēkas jurists Andris Rimša.

E-bibliotēka tomēr nezaudējot cerību, ka uz kriminālprocesā iesaistītas personas iesniegumiem un sūdzībām policija un prokuratūra atbildēs Kriminālprocesā paredzētajā kārtībā un termiņā. Līdz šim tas neesot noticis. Policijas atbilžu sniegšana uz iesniegumu ar preses relīžu starpniecību nav paredzēta Kriminālprocesa likumā, saskaņā ar kuru būtu jādarbojas policijai, norādīja A.Rimša.

(pievienotas pēdējās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas