Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināts (15:04) - Jarinovsku izslēdz no VDK dokumentu izpētes komisijas sastāva; komisija paliek bez vadītāja

Valdība šodien nolēma izslēgt kādreizējo Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāri Kristīni Jarinovsku no LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas.Pati Jarinovsku nebija ieradusies uz jautājuma izskatīšanu. Ministriem iebildumi par izmaiņām komisijas sastāvā nebija.

Tuvākajās dienās darbu VDK dokumentu izpētes komisijā atstās tās vadītājs Kangeris

Nesamierinoties ar tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) darbībām LPSR VDK dokumentu izpētes komisijā, tuvākajās dienās darbu komisijā atstās tās vadītājs Kārlis Kangeris. Viņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka neredz jēgu darbam komisijā, kuras virsvadību uzņēmies Rasnačs, kļūstot par "zinātnes tēvu", tāpēc tuvākajās dienās iesniegs oficiālu atlūgumu. Kangeri "no sākta gala" nav apmierinājušas Rasnača iecerētās reformas komisijas locekļu sastāvā, kā arī neskaidrā komisijas darbība. Kangeris tāpat uzsvēra, ka no komisijas tikusi slēpta informācija.

Viņš norādīja, ka Rasnača panāktā komisijas priekšsēdētāja vietnieces Jarinovskas izslēgšana ir politiski motivēta, kā arī nedemokrātiska. Turklāt Rasnačs komisijai nav sniedzis skaidrojumu par nepieciešamību veikt šādas pārmaiņas, teica Kangeris.

Kangerim nav skaidrs, kā komisija un tajā esošie zinātnieki varēs darboties tālāk, ja komisija esot pasludināta par "uzraudzības orgānu", tādējādi liekot kārtējos šķēršļus zinātniskajam darbam. "Ja Rasnačs ir virsvadītājs, tad lai pats lauž galvu," par komisijas turpmāko darbību sacīja tās pašreizējais vadītājs.


Kā rīkojuma projekta anotācijā norādījusi Tieslietu ministrija, tās pienākums ir rūpēties par to, lai komisijas darbs būtu kvalitatīvs un tā savlaicīgi pildītu tai paredzētos uzdevumus - patlaban komisija nespēj pilnvērtīgi veikt likumā noteiktos uzdevumus un tādu piešķirtā finansējuma izlietojumu, kas atbilstu normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Tādēļ Tieslietu ministrija uzskata, ka komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar kvalificētiem un strādāt motivētiem komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva personas, kurām šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst.

Jau ziņots, ka ministrijas ieceltais administratīvo funkciju nodrošinātājs Jānis Tomels aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka pēc ministrijas valsts sekretāra Raivja Kronberga iniciatīvas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) uzdevis gatavot grozījumu projektu par Jarinovskas izslēgšanu no komisijas. Jautāts, kāpēc šāds lēmums pieņemts, Tomels iepriekš izteicās, ka Jarinovska "sistemātiski torpedē" komisijas darbu, tāpat, piemēram, šogad viņa nav bijusi ne uz vienu komisijas sēdi, turklāt Tomels viņu personīgi nemaz nekad nav saticis, un visa komunikācija norisinās caur masu medijiem.

Tikmēr komisija kategoriski iebilda pret TM rosinātajām komisijas personālsastāva izmaiņām, kas paredz Jarinovskas izslēgšanu no tās, aģentūru LETA iepriekš informēja komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris. Viņš plānotās izmaiņas sauc par politiskām, kā arī par nepieņemamiem dēvē plašsaziņas līdzekļos no TM puses izteiktos paziņojumus par Jarinovskas atlaišanas iemesliem. Ņemot vērā minēto, komisija 27.februāra sēdē nolēmusi neatbalstīt tieslietu ministra iniciatīvu grozīt komisijas sastāvu, izslēdzot no tā Jarinovsku, jo tam neesot pamatojuma.

Papildināts virsraksts; pievienotas 3. līdz 5.rindkopas ar komisijas vadītāja Kārļa Kangera teikto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas