Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināts (17:30) - Maskava: Iniciatīva nojaukt Uzvaras pieminekli kavē pozitīva politiski informatīvā fona veidošanos

Krievijas Ārlietu ministrija asi nosodījusi iniciatīvu nojaukt Uzvaras pieminekli Rīgā, īpaši norādot, ka dziļu aizvainojumu Maskavā izsaukuši tieslietu ministra Jāņa Bordāna (Nacionālā apvienība Visu Latvijai-TB/LNNK) izteikumi, liecina ministrijas mājas lapā publicēts oficiālā ministrijas pārstāvja Aleksandra Lukaševiča paziņojums.

"Ciniskais Latvijas tieslietu ministra J.Bordāna aicinājums nojaukt padomju karavīriem veltīto pieminekli Rīgā izsauc dziļu aizvainojumu Maskavā," norādījis Lukaševičs.

"Šādi provokatīvi paziņojumi liecina par kārtējo Rīgas vēlmi falsificēt Otrā pasaules kara rezultātus, kas balstās Latvijas vadības zaimojošajā iniciatīvā panākt antihitleriskās koalīcijas un bijušo Waffen SS latviešu leģionāru "samierināšanos"," klāsta Krievijas pārstāvis.

"Mēs ceram, ka Latvijas iestādes apzinās, ka viņu pārliecīgā vēlme reabilitēt nacistus ievērojami apgrūtina divpusējā dialoga ar Krieviju attīstību, kavējot pozitīva politiski informatīvā fona veidošanos mūsu attiecībās," uzsver Lukaševičs.

Savukārt Latvija attiecībās ar visiem diplomātiskjaiem partneriem vienmēr ir aicinājusi aktuālus un jutīgus jautājumus nepolitizēt un nesaasināt, komentējot šo Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu, portālam Diena.lv sacīja Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Kārlis Eihenbaums.

Viņš uzsvēra jau iepriekš pausto, ka saskaņā ar 1994.gadā noslēgto Latvijas valdības līgumu ar Krieviju valsts rūpējas par memoriālo būvju, tostarp Uzvaras pieminekļa, sakopšanu un pieejamību.

"Tāda ir bijusi visu Latvijas valdību un arī Rīgas domes nostāja, un nekas šajā jautājumā nav mainījies," uzsvēra Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Ceturtdienas pēcpusdienā izplatītā paziņojumā presei ĀM arī atkārtoti uzsver, ka ir pamanījusi Krievijas Ārlietu ministrijas 23. oktobra komentāru par šo jautājumu, un norāda, ka "tas atkārto patiesībai neatbilstošo un apzināti maldinošo viedokli par vēstures traktēšanu Latvijā".

"Šāda pieeja ir bezperspektīva un savu laiku izdzīvojusi. Mūsu vēsture un pieredze ir bijusi traģikas pārpilna, ir bijuši kari, piespiedu mobilizācijas, nežēlīgas represijas un necilvēcīgas izsūtīšanas. Civilizēta, taisnīga un konstruktīva pieeja ir nepieciešama, lai šīs rētas varētu dziedēt," uzsver ĀM.

"Šobrīd mūsu dienas kārtībā ir daudz aktuālu jautājumu, kas saistīti ar nākotnes attīstību. Tā vietā, lai pieliktu lielas pūles politizētai vēstures atspoguļošanai vai cīņai ar pagātnes pieminekļiem, Ārlietu ministrija aicina meklēt saskares punktus, kas ļautu kopīgi atbildēt nākotnes izaicinājumiem," norādīts paziņojumā. 

Jau vēstīts, ka patlaban savākts nepieciešamais iedzīvotāju parakstu skaits, lai Saeimā varētu virzīt iniciatīvu nojaukt tā dēvēto Uzvaras pieminekli Pārdaugavā. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns arī publiski atzinis, ka ne tikai atbalsta šo iniciatīvu, bet arī pats parakstījies par tās virzību.

Tikmēr Latvijas Ārlietu ministrija uzsver - pieminekļa nojaukšana būtu pretrunā ar Latvijas un Krievijas valdību 1994.gadā noslēgto līgumu.

Papildināts ar 8.-10.rindkopu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas