Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

papildināts (19:21) - Straujuma neaicinās jaunajā valdībā Pavļutu; RP iespītējas

Premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība) iebildusi pret Daniela Pavļuta kandidatūru ekonomikas ministra amatam un aicina Reformu partiju (RP) izraudzīties citu kandidātu uz šo amatu, tomēr RP valde ceturtdienas vakarā nolēmusi Pavļutu oficiāli virzīt ekonomikas ministra amatam, portālam Diena.lv pavēstīja RP Saeimas frakcijas preses sekretārs Mārtiņš Etkins.

"Mūsu pamatprincips darbam jaunajā valdībā ir darbu pēctecība un apņemšanās īstenot aizsāktos darbus," uzskata Demiters, "tāpēc darbam jaunajā valdībā RP valde nolēma virzīt Edgaru Rinkēviču kā ārlietu ministru, Rihardu Kozlovski kā iekšlietu ministru un Danielu Pavļutu kā ekonomikas ministru."

"Valde bija pārsteigta, ka Laimdota Straujuma ir nākusi publiski klajā ar savu viedokli par Daniela Pavļuta kandidatūru pirms RP valdes oficiāla lēmuma, kas ir nekorekti," valdes sēdē izskanējušos viedokļus rezumē Demiters. "Respektējot Laimdotas Straujumas viedokli, valde tomēr uzskata, ka izskanējušie argumenti nav pārliecinoši. Tāpēc, pamatojoties uz noslēgto Saprašanās memorandu, kā arī Vienotības un RP kopējo atbildību par izvirzīto Ministru prezidenta amata kandidāti, partijas vadība lūgs tikšanos ar partijas Vienotība vadību un Laimdotu Straujumu, lai šo jautājumu apspriestu klātienē."

Ņemot vērā Pavļuta līdzšinējo darbu, RP valde uzskata, ka šobrīd viņam būtu jāturpina darbs valdībā. Ekonomikas jomā svarīgākie turpināmie darbi ir enerģētikas likuma pieņemšana, "ātro kredītu" nozares stingrāka uzraudzība, valsts un pašvaldību kapitāldaļu pārvaldības reformu pakete, būvniecības likuma un to pavadošo noteikumu pieņemšana,  ES sturktūrfondu līdzekļu plānošana saskaņā ar Nacionālās attīstības plānu.

Demiters uzver, ka arī Rinkēvičs līdzšinējā darbā ir apliecinājis sevi kā profesionāli, par ko liecina gan pozitīvs viņa veikuma novērtējums sabiedrībā, gan arī paveiktie darbi. "Ārlietu ministra svarīgākie darbi 2014.gadā būs sagatavošanās sekmīgai Latvijas prezidentūras norisei Eiropas Savienībā, kā arī turpināt sarunas par iestāšanos Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijā (OECD)," Demiters norāda uz ārlietu prioritātēm.

"Iekšlietu ministrijai šobrīd svarīgi nodrošināt nepieciešamo atbalstu Valsts policijai, lai tā sekmīgi pabeigtu Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu," akcentē Demiters. "Tāpat jānodrošina Valsts policijas attīstības koncepcijas apstiprināšana valdībā un tās īstenošanas uzsākšana, lai policijas darbs būtu efektīvs, atbilstu sabiedrības interesēm un spētu veidot drošu dzīves vidi ikvienam Latvijas iedzīvotājam."

Straujuma aicināja RP ekonomikas ministra amatam izvērtēt pašreizējā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska vai Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Viļņa Ķirša kandidatūras.

Savukārt Nacionālā apvienība (NA) uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu ceturtdien pēcpusdienā nolēmusi virzīt NA Saeimas frakcijas vadītāju un bijušo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentāro sekretāru Eināru Cilinski, bet tieslietu ministra amatam - pašreizējo Rīgas domes deputāti un NA Rīgas mēra amata kandidāti Baibu Broku.

Kultūras ministra amatā, kā jau pausts iepriekš, izvirzīta pašreizējā ministre Dace Melbārde, portāls Diena.lv noskaidroja NA.

Jau vēstīts, ka par teju visiem pārējiem ministru amatu kandidātiem ir skaidrība, taču jau iepriekš Straujuma izteica bažas par Pavļuta kandidatūru uz ekonomikas ministra amatu.

Vienotība uz finanšu ministra amatu virza pašreizējo ministru Andri Vilku, uz veselības ministra amatu - pašreizējo ministri Ingrīdu Circeni, uz satiksmes ministra amatu - pašreizējo ministru Anriju Matīsu, bet uz izglītības un zinātnes ministra amatu - pašreizējo Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāju Inu Druvieti. Par šiem ministru kandidātiem gan vēl galīgais lēmums jāpieņem Vienotības valdei.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aizsardzības ministra amatam deleģējusi Raimondu Vējoni, labklājības ministra amatam - Uldi Auguli un zemkopības ministra amatam - Jāni Dūklavu. Ceturtdien šīs kandidatūras arī apstiprinātas ZZS valdes sēdē.

No Reformu partijas rindām amatus valdībā saglabās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. 

Paralēli turpinās darbs pie jaunās valdības deklarācijas sagatavošanas. Tās pirmā versija trešdienas vakarā nodota izvērtēšanai valdības sociālajiem partneriem..

Jaunā valdība būs jāapstiprina ar balsojumu Saeimā, kas paredzēts 22.janvārī. Straujuma jau iepriekš izteikusies, ka rēķinās ar vismaz 66 deputātu balsīm.

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas