Laika ziņas
Šodien
Migla

Par katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu nominē Zbigņevu Stankeviču

Katoļu baznīcā par Rīgas arhibīskapu nominēts Zbigņevs Stankevičs, jo kardinālam Jānim Pujatam šogad piepildās 80 dzīves gadi. Saskaņā ar Baznīcas likumiem bīskaps, sasniedzot 75 gadu vecumu, iesniedz pāvestam lūgumu atbrīvot viņu no diecēzes vadītāja pienākumiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja priesteris Ilmārs Tolstovs, pēc Stankeviča ingresa Romas pāvests viņu pilnvaros par Latvijas Katoļu baznīcas vadītāju.

Kopībā ar Vatikānu, sestdien kardināls Jānis Pujats sasauca ārpus kārtas tikšanos ar Rīgas diecēzes priesteriem. Sasaukšanas iemesls bija jaunā Rīgas arhibīskapa nominācija. Pēc aptaujām, kas vairākās kārtās tika veiktas gan garīdzniecības, gan kopienu, organizāciju, gan katoļticīgo vidū, izvēlētais kandidāts ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktors un Rīgas Metropolijas garīgā semināra garīgais tēvs priesteris Zbigņevs Stankevičs.

Jaunā bīskapa konsekrācija notiks 8.augustā plkst.11.00 sv. Jēkaba katedrālē.

21.augustā plkst.11.00 sv. Jēkaba katedrālē jaunā bīskapa Z.Stankeviča ingress, pēc kura tad priesteris Zbigņevs Stankevičs uzņemsies vadīt Rīgas arhidiecēzi.

Pēc šī lēmuma Valsts prezidents Valdis Zatlers ir nosūtījis apsveikumu viņa ekselencei, norādot, ka „Latvijā valdošais pozitīvais ekumenisma gars ir nozīmīgs faktors sabiedrības attīstībai un tautas nākotnei. Nozīmīgu Latvijas iedzīvotāju daļu saista piederība Romas katoļu baznīcai kā garīgam un morālam vērtību avotam”. Valsts prezidents novēl Z. Stankēvičam stiprināt Latvijas tautu garā un ticībā, tādējādi veicinot Latvijas valsts izaugsmi un uzplaukumu.

Vienlaicīgi Valsts prezidents ir nosūtījis vēstuli līdzšinējam  Rīgas arhidiecēzes vadītājam J. Pujatam. Tajā valsts vadītājs ir izteicis visdziļāko pateicību par sadarbību kardinālam Jānim Pujatam, stiprinot valsts un baznīcas attiecības. „Jūs esat vadījis Rīgas arhidiecēzi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, sniedzot garīgu atbalstu un atgādinājumu par kristietības lomu, veidojot nācijas morālos pamatus. Jūs ievedāt Latvijas katoļu baznīcu jaunajā gadu tūkstotī un esat aktīvi iestājies par starpkonfesionālo sapratni un sadarbību Latvijas baznīcu starpā. Latvija lepojās ar to, ka 2001.gadā Jūs tikāt iecelts kardināla kārtā,” savā pateicības vēstulē norāda Valsts prezidents. 

Valdis Zatlers ar visdziļākajiem cieņas apliecinājumiem par paveikto darbu valsts un tautas labā ilgu gadu garumā novēlēja J. Pujatam veselību un dzīvesprieku turpmākajā kalpošanā.

Aģentūra LETA norāda, ka Stankevičs dzimis 1955.gada 15.februārī Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. 1970.gadā viņš beidzis Eglaines pamatskolu un 1973.gadā - Ilūkstes 1.vidusskolu.

1978.gadā Stankevičs absolvēja Rīgas Politehnisko institūtu, iegūstot automatizēto vadības sistēmu inženiera specialitāti. 1996.gadā Stankevičs ieguva maģistra grādu Ļubļinas Katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā, 2004.gadā - licencāta grādu fundamentālteoloģijā Laterāna pontifikālajā universitātē Romā. 2008.gadā Stankevičam piešķirts doktora grāds teoloģijā Laterāna pontifikālajā universitātē.

Stankevičs no 1978. līdz 1990.gadam strādājis inženiera specialitātē, no 1980. līdz 1990.gadam bijis kristiešu - ekumēņu kopienas loceklis, no 1996. līdz 2001.gadam bija vikārs Sv.Franciska draudzē Rīgā, no 1999. līdz 2001.gadam Stankevičs bija Rīgas metropolijas Garīgā semināra garīgais tēvs, no 1996. līdz 2002.gadam - atbildīgais par harizmātisko kopienu "Effata".

No 1996. līdz 2002.gadam Stankevičs bija docētājs Rīgas metropolijas garīgajā seminārā un Katehētikas institūtā, no 2001. līdz 2002.gadam - Sv.Jēkaba katedrāles Rīgā vikārs un jauniešu kapelāns Vecrīgā, 2005.-2006.gadā - Laterāna pontifikālās universitātes studentu konventa "Beato Pio IX" direktors Romā, 2008.gadā - fundamentālteoloģijas docētājs Rīgas teoloģijas institūtā un Rīgas Augstākajā reliģijas zinātņu institūtā un "vicarius cooperator" Kristus Karaļa draudzē. No 2008.gada 8.decembra Stanlevičs ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktors un Rīgas Metropolijas garīgā semināra garīgais tēvs.

Stankevičam ir astoņas zinātniskās publikācijas, tai skaitā piecas no tām - svešvalodās, viņš ir piedalījies piecās zinātniskajās konferencēs, uzstājoties ar referātiem. Aktīvi nodarbojies ar sportu, iegūta 1.sporta klase vieglatlētikā, vaļasprieks - kalnā kāpšana. Zina latviešu, poļu, krievu, itāļu, angļu valodas, spēj saprasties un izmantot literatūru arī franču un vācu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas