Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Par katru Saeimas vēlēšanās iegūtu balsi partijām plāno maksāt 5,5 eiro gadā

Paredzēts, ka par katru Saeimas vēlēšanās iegūtu balsi partijas katru gadu saņems 5,5 eiro, kas ir gandrīz 7,7 reizes vairāk nekā līdz šim, teikts nākamās nedēļas valdības sēdei Tieslietu ministrijas sagatavotajos grozījumos Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā.

Līdz šim 2% barjeru vēlēšanās pārvarējušās partijas saņēma finansējumu 0,71 eiro apmērā par katru saņemto vēlētāju balsi.

Likumprojekta grozījumi paredz piešķirt valsts budžeta finansējumu 5,5 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi Saeimas vēlēšanās. Derīgās zīmes par katru balsi 13.Saeimas vēlēšanās partijām, kas pārvarēja 2%, bija 821 050, attiecīgi, plānotais valsts budžeta finansējums ir 4 515 775 eiro.

Vēl plānots, ka partijas katru gadu saņems bāzes finansējumu 100 000 eiro apmēra. Vadoties no 13.Saeimas vēlēšanām, 10 partijas pārsniegušas 2% slieksni, līdz ar to 2020.gadā un turpmākajos gados nepieciešams papildu finansējums viena miljona eiro apmērā, tas ir, katrai partijai 100 000 eiro apmērā kalendārā gada laikā.

Tieslietu ministrija likumprojekta anotācijā norāda, ka finansējuma piešķiršanas periods tiek piesaistīts Saeimas pilnvaru laikam. Regulējuma mērķis ir vērsts uz lielāko partiju finansiālo atbalstu un stabilu politisko partiju sistēmas nostiprināšanu.

"Ja valsts dāsnāk dotē politiskās partijas, vienlaikus tiek limitēts pieļauto dāvinājumu (ziedojumu), biedru naudas un iestāšanās naudas apmērs (neierobežo apjoma ziņā mazās biedru un iestāšanās naudas un sīkos ziedojumus, pat ja tie ir daudzskaitlīgi)," norāda Tieslietu ministrija.

Patlaban likums pašreiz paredz fiziskas personas veikta ziedojuma (dāvinājuma), politiskajai partijai maksimālo summu gadā 50 minimālo mēnešalgu apmērā. Likumprojekts paredz, ka valsts budžeta finansējuma saņemšanas gadījumā minētā summa vienai politiskajai partijai nedrīkst pārsniegt 14 minimālo mēnešalgu apmēru, attiecinot to arī uz iestāšanās naudu un biedru naudu. Ja politiskā partija nesaņem valsts budžeta finansējumu, tad ziedojumu apmērs netiek samazināts.

Līdz ar to viens cilvēks nevarēs partijai ziedot vairāk par 6000 eiro līdzšinējo aptuveni 20 000 eiro vietā.

Jau ziņots, ka nākamā gada budžeta prioritātēs iekļauta jauna politisko partiju finansēšanas modeļa izstrāde, tam paredzot piecus miljonus eiro.

Top komentāri

Biedru naudas
B
Veselīgi būtu, ja politisko darbību uztvertu kā pilsonisku aicinājumu vai sabiedrisku darbu un politikā iesaistītos cilvēki, kas ir pietiekami motivēti un ir sasnieguši zināmu briedumu, spēj un jūt nepieciešamību ar savām biedru naudām uzturēt politisko spēku. Tas varētu kalpot gan kā pozitīvais piemērs, gan kā siets nenopietniem kandidātiem.
VVZ
V
Partiju (bandu) finansēšana no budžeta ir vairāk kā amorāla!
Margarēta
M
Es tad laikam vairāk nebalsošu. Nav normāli, ka tam pašam KPV, kas pat nav partija, bet kaut kāds oligarhu projekts un par kuru tagad netiktu pāri 2% barjerai, lai varētu finansējumu saņemt, maksās iespaidīgas summas. Kas ar to tiks panākts? Lielākā demokrātija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas