Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pat notiesāšanas gadījumā Truksnis, iespējams, drīkstēs kandidēt vēlēšanās

Kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā aizdomās turētajam Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (ZZS) likums pat notiesāšanas gadījumā var neliegt kandidēt pašvaldību vēlēšanās.
Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā teikts, ka domē nevar ievēlēt personas, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās vai kuras ir sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu. Truksnim inkriminētais noziegums Krimināllikuma izpratnē nav smags vai sevišķi smags noziegums. Pašvaldību vēlēšanas notiks pēc deviņiem mēnešiem - nākamā gada jūnijā.

Truksnim tiek inkriminēta partijas nelikumīga finansēšana lielā apmērā. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Šobrīd nav zināms, kā attīstīsies Truksnim un vēl vairākām personām inkriminētā lieta. Lai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) mēram piemērojis aizdomās turētā statusu, KNAB pēc izmeklēšanas pabeigšanas lieta būs jānodod prokuratūrā, taču pirms tam arī birojs var izbeigt lietu, ja nav izdevies pierādīt personas vainu. Ja lieta nokļūs līdz prokuratūrai, tai jāpieņem kāds no šādiem lēmumiem - jāuzrāda apsūdzība, jānodod lieta atpakaļ KNAB papildizmeklēšanai vai arī lieta ir jāizbeidz, ja nav izdevies pierādīt personas vainu.

Ja lieta nonāks līdz prokuratūrai un apsūdzība tiks uzrādīta, tad prokuratūra vēl kādu laiku veiks pirmstiesas izmeklēšanu. Tikai pēc tam lieta var tikt nodota tiesai, kura pēc kāda laika nozīmēs tiesas sēdes. Tiesas procesa izskatīšanas ātrums ir atkarīgs no dažādiem apstākļiem, piemēram, lietas dalībnieku klātbūtnes tiesas sēdēs un tā, vai apsūdzētie atzīst vainu.

LETA jau vēstīja, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un šajā kriminālprocesā kopumā tika aizturētas četras personas, to vidū arī Truksnis, savulaik ar partiju No sirds Latvijai saistītais Jorens Raitums un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš.

Pagaidām nav zināms, kas ir ceturtais lietā aizturētais.

KNAB Truksnim piemērojis aizdomās turētā statusu konkrētajā kriminālprocesā. Truksnis vakar ir atbrīvots, bet procesa virzītājs viņam piemērojis drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām. Viņam nav aizlieguma ieņemt amatu Jūrmalas domē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas