Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pavļuts lūdz Ētikas komisijai vērtēt, vai Iesalnieks nav veicinājis naidu pret LGBT kopienu

Partiju apvienības Attīstībai/Par! Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts ir vērsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, lūdzot izvērtēt Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka (VL-TB/LNNK) ierakstus mikroblogošanas vietnē Twitter, kuros esot pausts naids pret LGBT personām Latvijā. Abi politiķi pārstāv valdošo koalīciju.

Iesniegumā komisijai Pavļuts atzīmējis, ka 13.jūlijā viņš Twitter novērojis, ka Iesalnieks kopīgojis ierakstu, kuram pievienots attēls ar teksta norādi "No LGBT brīva zona", kas, politiķa ieskatā, saistīts ar sociālā naida un nesaticības izraisīšanu pret noteiktu sociālu grupu - LGBT personām Latvijā - un "pirmšķietami norāda uz Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem".

Atsaucoties uz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un vadlīnijām par naida noziegumu identificēšanu un izmeklēšanu, Pavļuts paudis nostāju, ka lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas, kas tiek apzīmētas ar abreviatūru "LGBT", kļuvuši par Krimināllikuma 150.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma objektu jeb sociālo grupu, pret kuru tiek vērstas noziedzīgā nodarījuma darbības - sociālā naida un nesaticības izraisīšana.

Krimināllikumā minētā darbība var izpausties fiziska aizskāruma (vardarbībā) veidā, verbāla aizskāruma veidā (mutvārdos un rakstveidā) un citā naida izpausmes veidā, piemēram, mantas tīšā iznīcināšanā un bojāšanā - izsistos logos, pārdurtās automašīnas riepās u.c., atzīmējis Pavļuts. Konkrētajā gadījumā noziedzīgais nodarījums esot veikts ar fotoattēlu, kurā bijusi stilistiski attēlota emblēma, kas apzīmē no noteiktas sociālās grupas - LGBT personām - brīvu zona, skaidroja politiķis, piebilstot, ka minētais ieraksts tekstuāli līdzinās otrajā pasaules karā izmantotajam apzīmējumam "judenfrei" jeb "brīvs no ebrejiem", kas tika izmantots kā apzīmējums teritorijām, kur ebreji tika izvesti vai noslepkavoti.

Pavļuts akcentēja, ka Krimināllikuma 150.panta darbībām jābūt saistītām ar zināmu publiskuma pakāpi, kas norāda, ka sabiedrība vai tās daļa tiek ietekmēta mainīt attieksmi pret kādu konkrētu sociālu grupu. Aprakstītajā gadījumā Twitter ierakstam bijusi augsta publiskuma pakāpe. Minētā ieraksta komentāru sadaļā bijusi novērojama stipra sabiedrības polarizācija un atsevišķos gadījumos izteikti tādi komentāri kā "Stulbais p**iņ, ej pakaries", tādējādi, deputāta ieskatā, minētais ieraksts rada naidu raisošu attieksmi pret LGBT personām.

Pavļuts pauda, ka personai nav obligāti jābūt apstrīdēto izteikumu vai citāda veida naida izpausmju autoram, jo noziedzīgā nodarījuma objektīvā puse var izpausties arī, izplatot citu personu izteikumus, kas vērsti uz naida kurināšanu. Noziedzīgā nodarījuma sastāva konstatēšanai šādās lietās svarīga būs personas subjektīvā attieksme un motivācija, veicot šādas darbības, piebildis politiķis.

Pavļuts uzsvēra, ka būtiskais kaitējums konkrētajā gadījumā tiek vērsts uz noteiktas sociālās grupas Satversmē un Latvijai saistošo starptautisko līgumu noteikto pamattiesību pārkāpumu.

Deputāts norādīja, ka Eiropas Savienības līgumos un Pamattiesību hartā ir aizliegta diskriminācija dzimuma un seksuālās orientācijas dēļ, uz ko nesen norādījis arī Eiropas Parlaments savā rezolūcijā, publiski nosodot jebkādu diskrimināciju vai vardarbību seksuālās orientācijas, dzimtiskās identitātes vai dzimumpazīmju dēļ, atgādinot, ka LGBTI tiesības ir pamattiesības.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Pavļuts aicina Saeimas komisiju savas kompetences ietvaros izvērtēt Iesalnieka rīcību atbilstoši Saeimas deputāta ētikas kodeksā noteiktajam.

Top komentāri

Itamars Toledano
Jānis Iesalnieks ir latviešu nācijas Hitlers, jo Dieva tautas un pravieša vārdu nēsā, bet ar savu sagandēto dvēselu un ļauno garu to APGĀNA. Lai naidam naida liktenis, bet Dievs ir mīlestība, un PAR ir par mīlestību!
ai ai
a
Nacionāļu partija bankrotējusi: neko citu Latvijai piedāvāt nevar, ka tikai izmisīgas vaimanas par krieviem un gejiem! Zemi reitingi, tāpēc arī Iesalnieks brēc, kā slinks atpalicis un dumjš skolnieks, kurš visur vaino ne sevi, bet vecākus, skolu, savus kaimiņus, utt..
Labvēlis
L
Cik esmu redzējis un dzirdējis šo Iesalnieku, viņš ir naidīgs pret visu un visiem, līdz ar to nav slikti, ka kāda sabiedrības grupa, kaut vai netradiconāli orientētie, izdomājuši patirpināt šo nekauņu. Pavļuts ir vairāk smieklīgs nekā briesmīgs, līdz ar to pelna visu manu atbalstu tad, kad ņem uz grauda stipri briesmīgākus darboņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas