Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Pērn Latvijā fiksēti vismaz 600 politiski motivēti kiberuzbrukumi

2016. gadā Latvijā reģistrēti aptuveni 600 politiski motivēti kiberuzbrukumi, šodien Briselē bāzētās domnīcas Eiropas draugi organizētajā ikgadējā drošības politikas samitā informēja Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (Vienotība).

ĀM aģentūrai LETA sacīja, ka domnīcas samits šogad veltīts Eiropas kaimiņattiecībām un drošībai Eiropā, tās austrumos un dienvidos. Parlamentārā sekretāre uzstājās samita pirmajā sesijā, un uzmanības lokā bija kiberdrošības jautājumi, Eiropas dialogs ar Krieviju, hibrīddraudi un citi 21. gadsimta drošības izaicinājumi.

Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka arī Baltijas valstis jau labu laiku saskaras ar politiski motivētiem kiberuzbrukumiem valdību tīkliem un masu medijiem. Kā piemēru parlamentārā sekretāre minēja Cert.lv publicētos datus, kas liecina, ka 2016. gadā Latvijā reģistrēti aptuveni 600 000 kiberincidenti, no kuriem aptuveni 3000 bija augstas prioritātes riska incidenti. Savukārt politiski motivēti kiberuzbrukumi, saskaņā ar Cert.lv aplēsēm, pagājušā gadā bija aptuveni 600.

Uzrunā Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka, domājot par drošības situāciju un lūkojoties austrumu virzienā, notikumi liek vispirms domāt par hibrīdraudu iespējamību un kiberuzbrukumiem. "Šodien kiberuzbrukumi kļūst arvien daudzšķautņaināki un mēroga ziņā plašāki. Tāpat kiberuzbrukumi tiek aizvien aktīvāk pielietoti politisku mērķu sasniegšanai, kas liek raudzīties uz kiberdrošību kā aktuālu drošības izaicinājumu valstīm un sabiedrībām," pauda politiķe.

ĀM parlamentārā sekretāre vērsa uzmanību, ka dažādu ietekmes līdzekļu kombinācijas, tai skaitā, kiberuzbrukumi, informācijas kampaņas, hibrīddraudi, ko pieredzējām Ukrainā, ir novērojamas arī Eiropā. Krievijas pielietotās hibrīdās metodes rada nedrošību un neprognozējamību drošībai Eiropā un ārpus tās robežām.

"Latvija un Igaunija ir līderes spēju attīstīšanā un izturētspējas palielināšanā iepretim kiberuzbrukumiem. Rezultātā mēs esam radījušas vienu no labākajām kiberdrošības sistēmām pasaulē," uzsvēra Kalniņa-Lukaševica.

Pēc viņas teiktā, Baltijas valstu pieredze ilgstošā laikā ir veidojusi plašu izpratni par hibrīddraudu nopietnību. Cīņā ar hibrīdo apdraudējumu izšķiroša nozīme ir izpratnes palielināšanai par to gan valsts un privātajā sektorā, gan sabiedrībā.

Konferencē piedalījās vairāk nekā simts dalībnieku, tostarp Somijas ārlietu ministra īpašais pārstāvis starpniecības jautājumos un Eiropas Miera institūta prezidents Peka Hāvisto, Eiropas Parlamenta deputāte Kati Piri un Lībijas analītiķe, godalgotā žurnāliste un Eiropas jaunā līdere Mērija Fitzdžeralda, kā arī pārstāvji no NATO un citām starptautiskajām organizācijām, uzņēmēji, nevalstisko organizāciju līderi, akadēmiskie eksperti, preses pārstāvji no visas Eiropas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas