Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pētījums: ģimenes ārsti nav pietiekami zinoši par cukura diabētu

Ar cukura diabētu Latvijā slimo vismaz divreiz vairāk iedzīvotāju nekā šobrīd oficiāli reģistrētie 65 000 pacienti. Latvijā trūkst speciālistu un nav izstrādāta valsts līmeņa cukura diabēta kontroles programma, portālam Diena.lv norādīja Latvijas Endokrinologu asociācijas valdes priekšsēdētāja Ilze Konrāde. 

Eksperti uzskata, ka ģimenes ārstiem pietrūkst zināšanu par cukura diabēta diagnosticēšanu un kontroli. Plašākas zināšanas par cukura diabētu ir tiem ģimenes ārstiem, kuriem ir vairāk pacientu.

Ģimenes ārsti "Latvijas Faktu" veiktajā pētījumā atzīst, ka 44% gadījumu insulīna terapija un 28% gadījumu terapija ar tabletēm tiek sākta novēloti. Tas skaidrojams gan ar faktu, ka pacienti ārstu apmeklē tikai galējas nepieciešamības gadījumā, jo vizīte pie ārsta izmaksā dārgi (53% aptaujāto), gan tādēļ, ka baidās doties vizītē pie ārsta un uzzināt par savām slimībām (74,7%).

"Diabēta ārstēšanai no valsts budžeta gadā tērē 16 miljonus latu. Svarīgi, lai pacientu nebiedētu iespējamās ārstēšanās izmaksas," uzsver speciāliste. 

Latvijā pašlaik ir gandrīz 65 000 reģistrētu cukura diabēta pacientu. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem ik gadu pasaulē gandrīz 4 miljonu pacientu nāve tieši saistīta ar cukura diabētu – katru gadu no diabēta nomirst tikpat daudz cilvēku kā no HIV/AIDS. Latvijā joprojām liela daļa cukura diabēta pacientu netiek savlaicīgi atklāti. Tas rada veselības komplikācijas, pazemina dzīves kvalitāti un ievērojami palielina ārstēšanas izdevumus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas