Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Politologs: ZRP nevarēs cerēt uz mediju vai sabiedrības žēlastību

Zatlera reformu partija (ZRP), visticamāk, būs koalīcijā un tā nevarēs cerēt uz mediju vai sabiedrības žēlastību, jo ZRP līderim Valdim Zatleram ir pietiekami daudz ienaidnieku arī ārpus parlamenta, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes studiju nodaļas docents Ivars Ījabs.

ZRP galvenais klupšanas akmens būs tas, ka sabiedrība par viņiem faktiski neko nezina, vien vērtē pēc konstruktīvas ekonomikas sadaļas partijas programmā, taču, kā viņi uzvedīsies, nonākot vadošās pozīcijās, sabiedrībai pašlaik ir mīkla, uzskata politologs.

"Būs nepieciešams ļoti liels ieskrējiens, jo ZRP cilvēkiem nav parlamentārā darba pieredzes. Darbs ir ļoti specifisks, un paies vismaz gads, lai deputāts saprastu, kā notiek dokumentu aprite un tamlīdzīgas lietas. Lielai daļai koalīcijas deputātu būs mācīšanās periods, kura laikā iespējami dažādi pārpratumi. Turklāt viņi nevarēs cerēt uz mediju vai sabiedrības žēlastību, jo Zatleram ir pietiekami daudz ienaidnieku arī ārpus parlamenta," sacīja Ījabs.

Viņš norādīja, ka ZRP ir līdzīgi kā partijai "Jaunais laiks", kad tā 2002.gadā nāca ar universālām pretenzijām, sakot - laidiet mūs klāt, mēs visu nokārtosim.

"Ir skaidrs, ka visas savas programmas ieceres viņi ne mūžam neīstenos, jo viņi nebūs vieni, un pat viņu potenciālie vistuvākie sadarbības partneri "Vienotība" nebūt nav sajūsmā par to, ko ZRP grib darīt. Būs jautājums par to, kādas būs ZRP prioritātes. Viņos valda pārliecība, ka uz ātru roku izreformēs augstāko izglītību, izmainīs nodokļu sistēmu, politisko sistēmu. Es domāju, ka visās šajās trijās pozīcijās "Vienotībai" un arī trešajam sadarbības partnerim, lai kas arī tas būtu, būs pietiekoši liela opozīcija. Raudzīsimies, kā ZRP ies," teica politologs.

Viņš piebilda, ka ZRP no ārpus parlamenta esošiem populistiem būs jākļūst par parlamentāru partiju, kura spēj runāt ar citiem un atrast kopīgus risinājumus. Raugoties no "Jaunā laika" parauga, šis process ir pietiekami grūts. "Viens ir stāvēt uz ielas stūra un kliegt "Nost ar Saeimu!" un bīdīt skaistus plānus par Saules pilsētu, cits kas - nonākt parlamentā ar 22 mandātiem, kas nav milzīga frakcija. Būs jāmēģina runāt ar tiem, kuri iepriekš ir nozākāti, ar visiem, kuri varētu palīdzēt šīs reformas īstenot," vērtēja Ījabs.

Kā ziņots, ārkārtas vēlēšanās 11.Saeimā tika ievēlēti seši politiskie spēki. Visvairāk jeb 31 mandātu ieguva "Saskaņas centrs", ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 14 mandātus, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 mandātus. Patlaban kā reālākā iespējamā tiek minēta triju partiju koalīcija, kuras pamatā būtu ZRP un "Vienotība". Trešais partneris varētu būt "Saskaņas centrs" vai nacionālā apvienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas