Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Raidījums: Gerhards Ušakovu neatstādinās, bet uzstās uz visas domes atlaišanu

Pirmais aizejošā ministra Kaspara Gerharda (Visu Latvijai!-TB/LNNK) mēģinājums atlaist Rīgas domi cieta izgāšanos, likumprojekts pat netika iekļauts valdības sēdē. Dokumentu kritizēja kā nepilnīgu un norādītie pārkāpumi pamatā bija pieļauti iepriekšējā sasaukumā domē. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) izteicās, ka pirms tik radikāliem soļiem, kā vēlētas domes padzīšana, vispirms būtu vērtējama mēra Nila Ušakova (Saskaņa) atbildība. Tomēr TV3 raidījumam Nekā personīga zināms, ka Gerhards neizmantos savas tiesības domes priekšsēdētāju atstādināt, bet pēdējās dienās amatā atkārtoti centīsies pārliecināt valdību un parlamentu par visas domes atlaišanu. Ja pilnveidoto projektu akceptētu, šī būtu trešā reize, kad atjaunotās Latvijas vēsturē Saeima lemtu par kādas vietvaras atlaišanu, tomēr divas iepriekšējās reizes pamatojums bija līdzīgs apsūdzībai.

Decembra vidū Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktie aresti izmeklēšanā par iespējamiem kukuļiem Rīgas satiksmes tramvaju, trolejbusu un autobusu iegādēs daudzu gadu garumā, nekādu asu atbildīgā ministra reakciju neizsauca. Tikai pēc tam, kad Nacionālās apvienības kongresā partijas biedri aicināja atlaist Rīgas domi,  Kaspars Gerhards sāka rīkoties. Ministrs pirms Ziemassvētkiem valdībā iesniedza likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, sagatavoja deputātu vietā strādājošu pagaidu administrāciju un nosauca ārkārtas vēlēšanu dienu.

"Rīgas dome ar savu rīcību ir apstiprinājusi, ka tā negrib neko mainīt, viņus apmierina tas darbības stils, kādu nodrošina domes priekšsēdētājs, šeit nav redzamas nekādas izmaiņas," komentēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Taču likumprojekts tālāk par Valsts kancelejas juristiem netika. Tas esot sasteigts, paviršs, minētie pārkāpumi attiecoties uz iepriekšējo sasaukumu. Kučinskis domes atlaišanas jautājumu pat neiekļāva valdības sēdes darba kārtībā.

Uz jautājumu, vai tiešām nebija pamata atlaist Rīgas domi, Kučinskis atbildēja: "Ja tādi iemesli ir, tad viņi katrā ziņā nebija uzrādīti. Pēc visiem tiem faktiem dome to būtu pelnījusi, to es saku ar pilnu atbildību. Bet tajā pašā laikā tu nevari ar politiskiem lēmumiem apiet Satversmi, apiet likumu. Kā mēs varam prasīt no citiem ievērot likumu, ja paši spļaujam tiem virsū?"

Gerhards ierosinājumu atlaist domi pamatoja ar sliktu kapitālsabiedrības Rīgas satiksmes pārvaldīšanu. Kā pierādījums tam tika minēta turpat piecus gadus veca Valsts kontroles revīzija un vasarā rakstīts prokurora brīdinājums tā dēvētajā nanoūdens krimināllietā par noziegumiem 2012. un 2014. gada iepirkumos. Kā pamatojums minēta arī KNAB sāktā izmeklēšana par iespējams sistēmātisku korupciju Rīgas satiksmē, pēc kuras Ušakovs prasīja uzticības balsojumu domē, ko izturēja.

Visas domes atlaišana ir galējais solis, un to var pieprasīt divos gadījumos - ja tā nav spējīga darboties, kā tas 2003. gadā bija ar Rendas pagasta padomi, un gadījumā, ja dome atkārtoti pārkāpj likumu, kā tas 2008. gadā bija ar Ķekavas pagasta padomi. Pirms tādiem ārkārtas risinājumiem, ministram ir tiesības izmantot mazāk radikālus līdzekļus, piemēram, domes priekšsēdētājam prasīt paskaidrojumus un mēru no amata nepieciešamības gadījumā atstādināt.

Taču arī visas domes atlaišanas gadījumā jebkuram Rīgas domes deputātam būs tiesības vērsties Satversmes tiesā. Jo deputātus kā savus pārstāvjus ievēl sabiedrība, un tiesa vērtētu, vai ieguvums no domes atlaišanas ir lielāks nekā viņu ierobežojumi piedalīties pašvaldību darbā.

Gerhards raidījumam atzina, ka Ušakovam nav prasījis paskaidrojumus saistībā ar Rīgas satiksmi, bet prasīts paskaidrojums par viņa rīcību domes darba organizācijā.

Lai gan Gerhards noskaņots projektu atkārtoti iesniegt valdībā vēl līdz Kučinska pēdējai valdības sēdei, kas varētu notikt 22. janvārī, Kučinskis nav noskaņots to virzīt tālāk. Neoficiālās sarunās tiek minēts, ka papildus minētie 11 pārkāpumi būtiski neko nemaina un nepieciešama ārkārtas revīzija domē. Ja Krišjāņa Kariņa (Jaunā Vienotība) valdība tiks apstiprināta Saeimā, Gerharda mantojumu visdrīzāk saņems Juris Pūce no Attīstībai/Par!.

Top komentāri

Neslāvs
N
Ja bildē redzi OkupantTV zilo mikrofonu, zini, pasākumu režisē krievu rašisti.
vai
v
tad tas briļļainais lops vēl nav padzīts?
Reņģēdājs
R
vai tad no viepļiem nav redzams, ka ne Gerhards ne Kučinskis nevēlas ne Ušaku, ne Domi atlaist , pat ( slēpjoties aiz juridiskām finesēm) nepieļaus
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas