Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Reģioni vēlas būt pamanīti

Vienotībā ir daudz stipru cilvēku, viņi ir tikai jāatrod, jāiedrošina un jāceļ saulītē, Dienai sacīja Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Lukss. Viņš bija viens no tiem, pēc kuram domām, partijas līderei Solvitai Āboltiņai nevajadzētu pretendēt uz premjera amatu. Lūgts konkretizēt, Lukss atbildēja īsi: "Nē, un viss." Nesenajā Vienotības kongresā neviens ierindas biedriem nevaicāja viņu domas par šo nozīmīgo izvēli, tāpēc Diena nolēma sazināties ar partijas pārstāvjiem reģionos.  

Daļa no viņiem arī Vienotības reitinga kritumu saista ar to, kā partijas vadība sevi parāda sabiedrības acīs. Šajās dienās publiskotajā Latvijas faktu aptaujā Vienotības popularitāte, kas pirms mēneša bija 8,1%, decembrī jau noslīdējusi līdz kritiskajai robežai – 5,5%. Partijas ierindas biedri saredz iespēju Vienotībai atgūties, ja tā pamanītu, uzklausītu un novērtētu savus biedrus nodaļās. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars daļēji varot tam piekrist.

Tāpat viņš atzīst, ka Āboltiņas publiskais tēls ir viens no popularitātes zuduma iemesliem, jo, kā līdere pati esot sacījusi, viņas spožums un posts ir, ka viņa saka to, ko domā. Tajā pašā laikā neviens neesot pamanījis, kā sarežģīto bēgļu jautājumu koalīcijas sēdē "iznesa tieši Solvita". Kampars piekrīt, ka problēma ir arī tā, ka "Solvitai blakus nav neviena cita spilgta līdera, bet jāatceras – Vienotībai valdībā visas smagās problēmas vajadzēja iznest uz savas muguras".

Savulaik Vienotībā aktīvais Līgatnes novada priekšsēdis Ainārs Šteins tagad negribot līst tajā putrā iekšā, jo pēdējā gada laikā notiekošais viņu neapmierinot. Viņam bija lakonisks padoms: "Nevajag darīt muļķības. Tad viss būs kārtībā." Vienotība esot izglābusi valsti no bankrota un izdarījusi vēl daudzas labas lietas, bet tagad sabiedrība sagaida nākamos soļus. "Vienotība jau nav izdarījusi neko sliktu. Taču, ja ģimenē ir nesaskaņas, tad citi – šajā gadījumā politiskie konkurenti – to ierauga un izmanto," sacīja Šteins un minēja to kā vēl vienu iemeslu, kas rada negatīvo fonu un atsaucas arī uz partijas popularitāti.

Varbūt neņemt varu

"Šajā situācijā partijai varbūt vajadzētu atturēties no varas ņemšanas vai pārliecināties, ka Vienotība spēj izvairīties no iekšējām pretrunām. Lai vadītu koalīciju, partijai ir jābūt vienotai un spēcīgai," Dienai sacīja viens Vienotības valdes loceklis, kurš vēl nevarēja pateikt, kā balsos par premjera kandidātu. Vienotība šo lēmumu varētu pieņemt jau līdz Ziemassvētkiem, ja būs iespējams apzināt visu valdi un deputātus. 

Āboltiņa Saeimā ir ievēlēta no Kurzemes. Kāds šī reģiona pārstāvis, nevēloties runāt oficiāli, sacīja: "Kad mūs Saeimā pārstāvēja Ingrīda Circene un Silva Bendrāte, viņas katru otro nedēļu vai nu piezvanīja, vai atbrauca. Tagad partijas vadītāju neesam redzējuši kādus divus gadus." Viņa pārstāvētā nodaļa apsverot, vai nesekot Kandavas kolēģu piemēram un partiju neatstāt. Uz Vienotības kongresu neesot braucis, jo Āboltiņa tajā katru gadu runājot par reģionu stiprināšanu, bet dzīvē notiekot pavisam citādi. Kad Vienotība slēgusi sadarbības līgumus ar reģionālajām partijām, saviem biedriem no tā paša novada pat neesot pavaicāts, kā viņi to uztver. 

Cesvaines novada priekšsēdis Vilnis Špats arī nav bijis kongresā. "Man nepatīk, kā Āboltiņa darbojas. Laimdota Straujuma nav harismātiska, bet tādā veidā nedrīkstēja viņu "noēst"," sacīja  Špats. No partijas viņš neplānojot izstāties, taču izteica nožēlu, ka vienīgi Ainars Latkovskis un Arvils Ašeradens esot atraduši laiku un atbraukuši uz novadu. Kampars pārmetumiem nepiekrīt, jo Āboltiņai tieši tāpēc partijā vēl esot liels atbalsts, ka viņa tiekoties ar biedriem un bijusi arī visās reģionālajās konferencēs pirms kongresa. Viņš ieteica biedriem pašiem izvērtēt, cik aktīvi viņi piedalās partijas dzīvē.

Visu Ināras Egles rakstu Reģioni vēlas būt pamanīti lasiet pirmdienas, 21. decembra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas