Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Repše: parādsaistību dēļ interešu konflikta manā darbībā nav

Tautas partijas (TP) Saeimas deputāts Māris Kučinskis vērsies pie ģenerālprokurora Jāņa Maizīša, lūdzot pārbaudīt finanšu ministra Einara Repšes (JL) iespējamo atrašanos interešu konfliktā, ņemot vērā valsts amatpersonas deklarācijā norādītās ievērojamās parādsaistības, informēja TP.M.Kučinskis norāda, ka amatpersonu lielās parādsaistības rada bažas par iespējamu amatpersonu ietekmējamību.

"Pārbaudot E.Repšes kunga darījumus, sabiedrībai tiks radīta pārliecība, ka ministra lielās parādsaistības nerada ietekmi uz ministra pieņemtajiem lēmumiem un līdz ar to neapdraud Latvijas finanšu sistēmas uzticamību," saka deputāts.

E. Repšes pārstāvis Aleksis Jarockis uzsver, ka ienākumu deklarācijas nepubliskojamā daļā saskaņā ar likuma prasībām norādītas personas, no kurām ņemts aizdevums un ja kādam ir vēlme likumā noteiktajā kārtībā par to veikt pārbaudi, to droši var darīt. Finanšu ministrs ir pārliecināts, ka nav pieņēmis lēmumus, kuri viņš būtu nonācis interešu konfliktā, jo lēmumi tieši ietekmētu viņa aizdevējus. Tomēr atklāt, kas ir personas, kuras E. Repšem aizdevušas naudas līdzekļus, viņš atsakās publiskot.

Diena.lv jau ziņoja, ka E.Repšes parādsaistības pagājušajā gadā samazinājušās, tomēr tās bijušas tuvu miljonam latu, sasniedzot 901 690 latus.

M.Kučinskis spriež, ka saskaņā ar amatpersonas deklarāciju E.Repšes regulārie ienākumi, kas ietver algu, pabalstus un kompensācijas, nav lielāki par 2222 latiem, savukārt ikmēneša maksājumi par kredītu - pamatsummas atmaksa un procentu maksājumi - ir 2,78 reizes lielāki un sasniedz 6179 latus, aplēsuši TP pārstāvji.

Viņi arī norāda, ka E.Repšem saskaņā ar deklarēto jāuztur četri nekustamie īpašumi un četri transportlīdzekļi, viena lidmašīna un jāatmaksā vēl viens aizdevums.

M.Kučinskis neizslēdz, ka E.Repšem ir parādsaistības pret tādām fiziskām vai juridiskām personām, attiecībā uz kurām viņš kā finanšu ministrs ir pieņēmis lēmumus. Deputāts norāda, ka saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" amatpersonai ir pienākums informēt augstāku amatpersonu vai institūciju par iespējamo interešu konfliktu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kas amatpersonas deklarācijas pārbaudes gaitā būtu tiesīgs pieprasīt un saņemt informāciju, lai pārliecinātos par interešu konflikta neesamību, ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, tāpēc M.Kučinskis vērsies pie Ģenerālprokuratūras kā neatkarīgas institūcijas.

(papildināta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas