Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Rīgas dome plāno renovēt bijušo pašvaldības bērnudārzu

Publiskās un privātās partnerības (PPP) projekta gaitā plānots renovēt Rīgas pašvaldības bērnudārza ēku Maskavas ielā 256, apsaimniekot to un nodrošināt pirmsskolas izglītību tajā.

Domes plānotais PPP projekta īstenošanas periods bērnudārza ēkas Maskavas ielā 256 renovācijai, apsaimniekošanai un izglītības sniegšanai ir 20 gadu. Gadu ilgs ēkas renovācija, 19 gadus darbosies pirmsskolas izglītības iestāde. Bērnudārzu šajā ēkā paredzēts atvērt 2013.gada janvārī, minēts Rīgas domes Īpašuma departamenta sagatavotajos dokumentos.

Ēkā Maskavas ielā 256 iecerēts veidot bērnudārzu 118 audzēkņiem vecumā no 1,5 līdz septiņu gadu vecumam. Plānots, ka iestādē tiks veidotas sešas audzēkņu grupas un tajā būs 19 darbinieku. Pašvaldība projekta īstenošanai slēgs partnerības līgumu.

Pēc pašreizējiem aprēķiniem, projekta investīciju apjoms būs 562 071 lats, kur iekļauta ēkas renovācija, apsaimniekošana un izglītības pakalpojuma sniegšana. Šos izdevumus segs privātais partneris. Pašvaldības līdzdalības gada maksājums šim PPP projektam 2013.gadā plānots aptuveni 245 000 latu jeb aptuveni 170 latu par vienu bērnu mēnesī. Šajā summā iekļautas visas projekta izmaksas un pievienotās vērtības nodoklis.
Kopējā pašvaldības naudas plūsma visam projekta periodam - 20 gadiem - plānota aptuveni 5,4 miljonu latu apmērā.

Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs aizvadītājā nedēļā informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteju, ka ēka Maskavas ielā 256 arī pēc projekta beigām - 20 gadiem - joprojām būs pašvaldības īpašumā. Vienīgais risks domei šajā projektā būtu tad, ja bērnudārzā tomēr mācītos mazāk bērnu, nekā plānots, - arī tādā gadījumā domei nāktos segt izmaksas par sākotnēji plānoto audzēkņu skaitu.

O.Burovs arī norādīja - ja šis PPP projekts īstenotos, šis būtu pirmais gadījums, kad pašvaldībai pirmsskolas izglītība izmaksātu tik lēti. Viņš prognozēja, ka iedzīvotājiem par bērnudārzu Maskavas ielā 256 varētu būt liela interese, jo līdz ar Dienvidu tilta uzbūvēšanu šajā vietā ir labi attīstīta infrastruktūra.

Jau ziņots, ka Rīgas dome paredzējusi atjaunot pašvaldībai piederošajā ēkā Maskavas ielā 256 pirmsskolas izglītības iestādes darbību. Pašvaldība 2008.gada beigās iegādājās zemesgabalu Maskavas ielā 6930 kvadrātmetru platībā, kas funkcionāli nepieciešama pirmsskolas izglītības iestādes funkciju nodrošināšanai minētajā ēkā.

Lai izvērtētu ekonomiski izdevīgāko projekta realizācijas formu un PPP piemērojamību projektam, kas, ņemot vērā pašvaldības budžeta iespējas, perspektīvi tiek skatīta kā iespējamā projekta realizācijas forma, 2009.gada 23.oktobrī Rīgas dome ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) noslēdza vienošanos par Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta izmantošanu projekta īstenošanā.

Minētā vienošanās paredz veikt projekta finanšu un ekonomiskos aprēķinus, izstrādāt skiču projektu un tam nepieciešamos dokumentus, veikt bijušās pirmsskolas izglītības iestādes ēkas Maskavas ielā 256 inženierizpēti, kas ir nepieciešams finanšu un ekonomisko aprēķinu veikšanai, kā arī veikt apakšprojektā iesaistīto darbinieku apmācības, izmantojot Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta līdzfinansējumu.

Pēc O.Burova teiktā, Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta līdzfinansējums paredzēts PPP projekta finanšu pamatojuma izstrādei.

Šogad 20.janvārī pašvaldība Finanšu ministrijai un Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai nodevusi izvērtēt PPP projekta finanšu ekonomisko pamatojumu. Ja pašvaldība saņems pozitīvu šo iestāžu atzinumu un tiks atļauts realizēt projektu, Rīgas domei būs jālemj par PPP procedūras sākšanu. Pēc tam tiks izstrādāti PPP procedūras dokumenti un organizēts konkurss, kurā saskaņā ar PPP likumu pašvaldība izvēlēsies privāto sadarbības partneri, ar kuru tiks noslēgts līgums, un pēc tam tiks realizēts projekts.

Kā ziņots, Rīgas dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, - Izglītības, kultūras un sporta departaments pirks pirmsskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju līdz 125 latiem mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas