Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

RP piedāvā vienoties par mazāku sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi

Pēc Reformu partijas (RP) valdes sēdes tās pozīcija budžeta veidošanas jautājumā nav būtiski mainījusies - RP neatkāpjas no solītajiem darbaspēka nodokļu samazināšanas tempiem. Tomēr tā ir gatava kompromisiem par veidu, kā tas notiek.RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters pēc valdes sēdes teica, ka kompromiss varētu būt sociālās apdrošināšanas iemaksu samazināšana par 1,5 procentpunktiem.

Šī norma būtu adekvāta likumā noteiktajam iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazinājumam par 2 procentiem 2014.gadā. Vienlaikus RP uzstāj, ka 2015. un 2016.gadā jāmazina tieši IIN.Atšķirībā no Vienotības, kuras pārstāvji valdībā premjers Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks uzskata, ka savulaik pieņemtais lēmums par IIN likmes samazināšanu bijusi kļūda, RP ir pretējos uzskatos. Likums paredz nodokļa samazināšanu, līdz tas 2015.gadā sasniedz 20%. RP to joprojām redz kā mehānismu darbvietu skaita palielināšanai, kas mudinātu cilvēkus atgriezties. RP valdes locekle Sandra Sondore-Kukule arī atgādināja, ka šis bija principiāli svarīgs jautājums valdības veidošanas laikā, kad par to vienojās visas koalīcijas partijas. Lūgts komentēt finanšu ministra A.Vilka izteikumu, ka gadījumā, ja RP nepiekāpsies, nākamā gada budžeta projektu uz Saeimu varētu nenest, bet dzīvot nākamgad ar šā gada budžetu, E.Demiters atbildēja, ka tā ir šantāža. Viņš varot piekrist, ka mazāks IIN varētu negatīvi ietekmēt pašvaldības, kurām tas ir būtisks ieņēmumu avots, taču valdība neko nav darījusi, lai gada laikā, kopš šī norma ir spēkā, meklētu mehānismus, kā pašvaldībām kompensēt IIN samazinājumu.Premjers pēc sēdes, kas bija slēgta, informēja medijus, ka ministri ir vienojušies, piemēram, par 3,3 miljonu latu paredzēšanu elektroenerģijas un komunālo maksājumu sadārdzinājuma kompensēšanai valsts iestādēs. Mēnešalgu izlīdzināšanai vienotā atalgojuma sistēmā ir plānoti 5,6 miljoni latu. Šis finansējums ir paredzēts, lai paaugstinātu zemākās algas. Piemēram, sociālās aprūpes centros tās varētu palielināties par 19 latiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā - par 54 latiem mēnesī, Valsts robežsardzē un policijā - par mazliet vairāk nekā desmit latiem. Valdība nolēmusi nākamajā ES fondu plānošanas periodā 46,3 miljonus latu paredzēt vairākiem prioritāriem pasākumiem - valsts autoceļu rekonstrukcijai, jauniešu nodarbinātībai un energoefektivitātes pasākumiem. Finanšu ministrija izvērtē ministriju priekšlikumus par iespējām palielināt budžeta ieņēmumus. Taču V.Dombrovskis uzsvēra, ka vairākos gadījumos "šie priekšlikumi budžeta bilanci neuzlabo", jo vienlaikus ministrijas norāda, kādiem mērķiem izdevumu daļā varētu šo naudu paredzēt, piemēram, Satiksmes ministrijai tā būtu autoceļu rekonstrukcija. Tāpat Finanšu ministrija ir piesardzīga, vērtējot ierosinājumus palielināt akcīzes nodokli, jo šādas izmaiņas ir jāskata reģiona kontekstā.Visu rakstu lasi piektdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas