Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Rubiks stingri aizstāv savas partijas ideoloģiju

Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP)līderis Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks atšķirībā no Saskaņas centra līdera Nila Ušakova neparakstīsies par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, jo Latvijā ir viena valsts valoda.

Viņaprāt, Latvija ir maza valsts un tas to vēl vairāk sašķeltu. Arī sestdien partijas kongresā A. Rubiks gandrīz stundu runāja latviski. Taču ziņojums parādīja, ka viņš konsekventi aizstāv Sociālistiskās partijas programmā atspoguļoto ideoloģiju, nosodot arī "nacionālisma eskalāciju Latvijā". LSP iestājas par nepilsoņu tiesībām vēlēt pašvaldības un arī Eiropas Parlamenta deputātus.

A. Rubiks teica, ka pēc ārkārtas vēlēšanām Latvijā pie varas palikušas tās "pašas sīkburžuāziskās partijas ar klaju nacionālistisku politisku nostāju". LSP līderis uzskata, ka "nacionālisms, kas tiek pasludināts par valdošas politiskās elites ideoloģiju, ir pretrunā ar proletārisko internacionālismu - mēs esam par internacionālismu un tautu draudzību un norobežojamies no nacionālisma". A. Rubiks izteica nožēlu, ka Saskaņas centrs pēc uzvaras Saeimas vēlēšanās tomēr palika opozīcijā, bet "Valdis Dombrovskis valdību sastiķēja nedemokrātiskā nacionālistiskā garā".

LSP līderis atgādināja, ka viņa vadītā partija bija gatava atbalstīt tādu valdību, kurā būtu Saskaņas centra ministri, bet nekādus nosacījumus neizvirzīja. Valdības veidošanas laikā viens no iemesliem, kāpēc citas partijas nevēlējās sadarboties ar Saskaņas centru, bija LSP programmā ietvertās nepieņemamās nostādnes. LSP kopā ar partiju Saskaņa, kuras priekšsēdis ir Jānis Urbanovičs, veido N. Ušakova vadīto apvienību Saskaņas centrs. Tai Saeimā ir 31 deputāts. SC valdē ir J. Urbanovičs, N. Ušakovs un A. Rubiks. SC vadība toreiz teica, ka viņiem saistoša ir SC, nevis LSP programma, un arī no LSP ievēlētie trīs Saeimas deputāti bija gatavi īstenot SC programmu, neuzstājot uz LSP atšķirīgo nostāju. Uz preses konferencē vaicāto, vai LSP pirms pašvaldību vēlēšanām varētu atdalīties no SC, A. Rubiks atbildēja noraidoši: "Lai pieņem lēmumu un mūs izmet. Tad redzēsim, kāds būs rezultāts." Uz LSP kongresu bija aicināta arī SC vadība, bet ne N. Ušakovs, ne J. Urbanovičs neieradās. Viņi to Dienai skaidroja ar citiem iepriekš saplānotiem pasākumiem, savā vietā deleģējot Sergeju Mirski.

A. Rubiks kritiski vērtēja nelielu partiju veidošanu, lai tie, kuru rokās esot administratīvais resurss, noturētu varu. Ja LPP/LC likvidēs, tās biedrs Rīgas vicemērs Andris Ameriks veidošot Rīgas partiju, līdzīgas organizācijas topot arī reģionos, kas "varot radīt lielu jezgu tuvākajā laikā". N. Ušakovs apstiprināja, ka ar A. Amerika vadīto partiju pašvaldību vēlēšanās plānots veidot bloku. A. Rubiks arī teica, ka pēc ārkārtas vēlēšanām "oligarhi it kā ir padzīti virspusē, bet, kā ir iekšpusē, to mēs vēl redzēsim". LSP priekšsēdis kritizēja valsts attīstības stratēģijas trūkumu, uzskatot, ka ir jāpalielina valsts loma ekonomiskajā attīstībā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas