Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Saeimā veidos izmeklēšanas komisiju par Parex bankas pārņemšanu

Saeima ceturtdien atbalstīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu par iespējamām pretlikumīgām darbībām sakarā ar AS Parex banka pārņemšanas un restrukturizācijas procesu.

Par šādas komisijas izveidošanu nobalsoja 90, pret nebalsoja neviens, atturējās viens deputāts - Aleksejs Loskutovs (V).

Politisko partiju apvienības Saskaņas centrs (SC) Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka SC ir aizdomas, ka Parex bankas pārņemšanas procesā notikušas vairākas nelikumības no pārņēmēja - tātad valsts - puses.

“Tāpēc mēs šajā izmeklēšanas komisijā vēlamies noskaidrot visu iespējamo patiesību par pārņemšanas procesa gaitu,” uzsvēra Agešins.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa (ST) līdz trešdienai, 2.martam, pasludināja pārtraukumu pērn ierosinātajā lietā par Kredītiestāžu likuma normām, kas regulē kredītiestādes pāreju citām personām. ST lietu ierosināja pēc 20 SC Saeimas frakcijas deputātu pieteikuma.

Deputāti pieteikumā analizējuši AS Parex banka restrukturizācijas plānu - bankas sadalīšanu "labajā" un "sliktajā" daļā, norādot, ka likuma normas ļauj kredītiestādes kreditorus iedalīt divās grupās, vienai grupai sniedzot garantijas par saistību izpildi pret viņiem, bet otru pakļaujot riskam zaudēt savu mantu.

Pieteikumā pausts viedoklis, ka likvidējamā, proti, "sliktajā", bankas daļā palikušo kreditoru iespējas atgūt savus ieguldījumus varot tikt būtiski samazinātas.

Deputātu apstrīdētās likuma normas noteic nepieciešamību iegūt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļauju kredītiestādes pārejai, kā arī to, ka noteiktos gadījumos kredītiestādes pāreju nevar atzīt par spēkā neesošu. Apstrīdētās normas Kredītiestāžu likumā ieviestas 2009.gada februārī un oktobrī. Tās regulē, kā notiek kredītiestādes pāreja citu personu īpašumā vai lietošanā.

Saeimas deputāti pieteikumā ST bija norādījuši, ka apstrīdētajām normām nav leģitīma mērķa. Vienīgais normu pieņemšanas mērķis esot dot iespēju kredītiestādei izvairīties no daļas savu saistību izpildes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas