Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Sašutuši par e-bibliotēkas darbības stilu bijuši Anšlava Eglīša mantinieki

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ezis
E
Malači ,ka paši organizējiet .Jo savādāk tā zagļu banda KAKA ir vienkārši palikusi traka ,laikam TP nav naudiņas un tagad oranžie šādi pelnās.Nevajag publicēt un dažus var jau arī norakstīt.,kā Anšlava Eglīša darbus.Jo rakstniekam jau varbūt nekas nebūtu pretī ,ka viņu lasa internetā ,bet mantiniekiem vajag naudu un nospļauties par viņa darbiem . Interesanti ,cik viņu tur izlasīja?
@
@
Un pats Eglītis neko nevar pateikt veģetētājiem.
puika
p
vai nekā citādi legāli nevar to informāciju iegūt. --- Pašam sevi jāpapildina. :) Nemeklēju noslēpumus un nelaužu serverus. Runā ir par kādu grāmatu vai filmu, kura nav nopērkama, nav bibliotēkā, nav pieejama legālā vietnē. Kaut kas aizmirsts ko vairs neizdod. Internetā var atrast tādas fanu grupiņas, kas tādas lietas vāc un publicē. Pie attiecīgi sakārtotas un vienkāršas likumdošanas viņi to varētu darīt legāli.
puika
p
Hehe, var jau viskautko izdarīt :) Ja ir tāds vācēja sindroms, tad arī skenēšana no papīra nav šķērslis, pēc tam OCR un indeksē uz nebēdu. Bet to darīt zūd jēga, ja to kāds jau ir izdarījis un padarījis pieejamu bez maksas vai par nelielu maksu par servisu. Manuprāt, cilvēki labprāt maksā par servisu. Daži gan to diezgan ļaunprātīgi izmanto. Reizēm liekas, ka atsevišķi Latvijas uzņēmēji vēlas lai viņus ienīst - Biļešu Paradīzes uzcenojums pie online biļešu iegādes ir absurdi liels. (kāpēc vispār online biļetes ir dārgākas?) Esmu kaut kādus aizsargātus teksta fragmentus ķeksējis ārā. Vienkārši gribēju citātu iedot, bet Diena.lv neļauj saites ievietot. Bet nav nekādas vēlmes tērēt laiku un darīt to lielākā apjomā un vēl likt kaut kādos pirātu saitos. Teisim tā, ja ierobežojumi ir sabalansēti ar atbilstošu servisu un maksu, tad neviens nečakarēsies un laiku netērēs, lai tos ierobežojumus apietu. Pirātu serveri nenodrošina labu servisu un nekādas patikas tos lietot nav. Ja ir serviss, tad tāpat tas ir par maksu. Par necilajiem serveriem gan taisnība. Diezgan bieži atrodas grāmatzīmes, kur interesantais saturs ir pazudis.
WALA
W
print -screenu te velti pieminēji - tāda veidā nav pat jēga neko "ņemt" - ir tāda lieta ka datora atmiņa, lai ko tu skatītos datora ekrānā - tas viss atrodas arī datora atmiņā un ir relatīvi viegli savācams. Tiem kas ar programmēšanu ir uz to tas būs tīrais nieks uztaisīt pilna teksta novilkšanu no e-bibliotēkas, un absolūti nav svarīgi kā tas tiek aizsargāts. Es pats mazliet grēkoju ar bildēm un video kas visādi tiek mēģināti aizsargāt ar flash utml. tehnoloģijām. bet velku es nevis visu kam ķepas tiek klāt, bet tam kas mani interesē - izcili skaistas bildes, skaistas bildes ar auto, atsevišķus rasējumus un shēmas. Arī šādus tādus video esmu "prihvatizējis", tur kur kāds ir domājis ka ir ierobežojis šo kopēšanu. Tam nav komerciālu mērķu manā gadījumā (tīri izziņas nolūkos) un tiek darīts tikai tadēļ, ka caurmērā šīs vērtības atrodas relatīvi necilos resursos, kuri visdrīzāk tiks aizmirsti, vai labākajā gadījumā atradīsies dziļi bookmarku hierarhijā. UN vismaz man ir vieglāk orientēties savā lokālajā "bibliotēkā" nevis online resursos, kas piedevām var būt nepieejami brīžos kad konkrētā informācijas vienība ir nepieciešama !!! P.S. un visas tās atzīmju izdarīšanas utml. onlain - tām patreiz ir daudz ierobežotāks pielietojums kā lokālai dokumenta kopijai. Pie kam lokāli ir iespējams gan datu indeksēšanu gan visu pārējo izdarīt tieši tā kā tev pašam patīk !!!
puika
p
bet tas nav izdarāms uz attālināta servera bet gan pagaidām tikai lokāli !!! --- Ir, ir iespējams. e-bibliotēkai bija paredzēta iespēja izdarīt piezīmes uz grāmatas "malām" un blociņš citātiem. Palasiet intervijas. Tur ir minēti dažādi varianti par ko IFB ir domājuši. Jā, ir arī par reklāmām, vai par atsevišķiem maksas servisa pakalpojumiem a la draugiem.lv. Bija arī doma ņemt abonentmaksu, bet no tā atteicās, pašu saturu padarot pieejamu bez maksas. Var izklausīties pēc plāna kā gūt peļņu, bet sapratu, ka projekta pamatā ir bezpeļņas organizācija, kuras darbība ir reģistrēta kā bibliotēka. Bibliotēkas ir jāreģistrē Kultūras ministrijā un to darbību regulē Bibliotēku likums. Pastāvēšanai protams nauda ir vajadzīga, bet tur jau ir tas fenomens, ka pagaidām nauda nav ņemta ne no valsts, ne no lietotājiem. Tieši otrādi, ir ieplānoti līdzekļi no kuriem izmaksāt autoriem par viņu darbu patapināšanu. Laikam tiek piesaistīti fondi un ziedojumi, kas taču arī prasa darbu. Kopēt visu un vienmēr ir slimība, kas pamazām jau tiek izslimota. Kāpēc kopēt ar "print screen"! un apgrūtināt savu cieto disku, ja ir stabils bezmaksas resurs, kur tas viss ir pieejams, sakārtots, ar labi uzbūvētiem meklēšanas filtriem ērti atrodams, ar visām ērtībām aprīkota lietotāja "lasāmpults"? Grāmatas, par kurām zinu, ka vēlāk vēlēšos arī pārlasīt, tiešām pērku. Vēl pērku dāvināšanai. Citas diemžēl nevaru atļauties nopirkt. Vispār esmu diezgan disciplinēts un pirātiskos resursus lietoju tikai, ja ir steidzama vajadzība pēc kādas informācijas vai nekā citādi legāli nevar to informāciju iegūt. Pret latviešu autoriem un mūziķiem esmu ļoti lojāls, principā neņemu pirātiskas kopijas. Tas gan nozīmē arī to, ka neizlasu un nenoklausos daudzus latviešu gara darbus :( Bet internetā ir pietiekoši daudz legālas bezmaksas informācijas, lai varētu lasīt no rīta līdz vakaram. Tiesa ne latviešu valodā. Daiļdarbi varbūt ne tik daudz, bet mani vairāk interesē macību literatūra savā jomā, vēl vēsture un ekonomika.
WALA
W
Tehnoloģijas ir daudzām lietām aizskrējušas pa priekšu, taču tas nemaina lietas būtību - cilvēks ir atbildīgs par to ko rada. Personīgi mani daiļliteratūra neinteresē un no mana viedokļa skatoties tai ir vieta tikai tiktāl cik "mazajam cilvēkam iemācīt lasīt" un neaizmirst blēņoties. Visa pārējā daiļliteratūra ir vien liela buļļa kaka. Nu labi pieņemsim ka daži romāni palīdz izprast senatni utml., bet fantastika - neko idiotiskāku neatceros ka būtu jelkad savā dzīvē turējis rokās !!! Un liela daļa to buļļa kaku kas uztapušas šeit Latvijā pēdējā laikā - es pat uz tā skatīties negribu, kur nu vēl par tām zināt. Spilgtākie piemēri te būtu VVF darbības interpretācijas ... Par zinātni LV būtu interesanti lasīt, bet nez vai e-bibliotēka ar tādām lietām ņēmās - droši ne pašiem interesē nedz "sabiedrībai".
WALA
W
piedod, bet kaut kā taču e-bibliotēkai jānodrošina sava pastāvēšana, tātad absolūti par velti principā nekas nevar būt, tad vainu valsts finansēts vai finansēts ar reklāmas palīdzību vai ar abonentu maksu !!! Un runājot par kopēšanu - kopēs daudz un dikti, veidos savas privātās lokālās e-bibliotēkas utml. Ir teiksim grāmatas kuras protams lasa un "aizmirst", bet ir grāmatas kuras lasa un pārlasa un atzīmē domu graudus - un mūsdienās arī elektroniski to izdarīt nav nekāda problēma. Piem. PDF failus var "komentēt" utml. bet tas nav izdarāms uz attālināta servera bet gan pagaidām tikai lokāli !!!
puika
p
Projekts darbojas apmēram 3 gadus. Līdz 2009. gada septembrim kā specializētā bibliotēka cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nepieejama pārējiem. berelis.worldpress var izlasīt 2 intervijas ar IFB veidotāju Edmundu Vanagu. Var kaut cik saprast kāda IFB pozīcija. Uzsvars uz bibliotēkas neatkarību, bet no otras puses nav tā, ka gribētu pilnībā ignorēt autoru vēlmi, lai kādi darbi e-bibliotēkā neparādītos. To var saprast no intervijā teiktā, bet darbībā, iespējams, tas izskatās savādāk. Ar izdevējiem nesaprašanās laikam ir lielākas. Agrāk vai vēlāk kaut kas tāds būtu noticis. Nāksies vien to lietu sakārtot. Nav nemaz tik slikti, jo alternatīva var būt kāds tiešām pirātu serveris.
puika
p
Ir viena būtiska problēma - internetā darbus ir praktiski neiespējami aizsargāt pret nesankcionētu kopēšanu - viss kas ir datora atmiņā ir relatīvi viegli iegūstams "sev". ---- Jautājums kāpēc to darīt e-bibliotēkas gadījumā? Kapēc kopēt "sev" to ko lietotājs var tāpat bez maksas izlasīt ekrānā?
izdevējs
i
ne jau likumos tā problēma un ne jau projektā, problēma ir šī projekta bīdītājos.
klusais
k
Nu tad re kur risinājums. Izskatās ,ka pamatproblēma apstāklī ,ka tehnoloģijas aizskrējušas pa priekšu likumiem. Vienīgais nedaudz atmiņā paliks tās mazās nianses ,kas paliek aiz kadra.
izdevējs
i
Bet stāsts jau grozās tikai uz vienīgi ap autortiesībām, un nevis ap to, vai šāds projekts ir labs vai slikts. Problēma ir tā, ka IF iedomājās sevi par pasaules nabu uz kuriem autortiesības neattiecas, vai vismaz uzskatīja sevi par tik ģeniāliem, ka atraduši likumā robus, kas ļaus ar slaidu loku uzspļaut visiem autortiesību turētajiem. Ja sāktu no otra gala, šo problēmu nebūtu. Atkārtošos, bet ja viņi sakārto autortiesības, tad šis projekts ir interesants un atbalstāms.
klusais
k
Par invalīdiem nezinu , bet lai tiktu lasīt darbus bija jāautorizējas izmantojot internetbanku. Mēs te vakar par filozofiju parunājām - pa lielam tas ,ka aiztaisīja e-bibliotēku nekādu iespaidu uz izdevējiem neatstās, jo esmu pārliecināts ,ka tie ,kas ieskatījās e-bibliotēkā tagad neskries ne uz parasto bibliotēku , ne uz grāmatnīcu. Daži vienkārši neizlasīs to vai citu grāmatu.
klusais
k
Nu bet protams,ka es esmu demagogs - liels un ar maz prāta. Bet neskatoties uz savām prāta mazspējām es esmu ievērojis ,ka pasaulē pēdējo desmitgažu laikā ir parādijušās jaunas tehnoloģijas . Piemēram ,ja pagajušā gadsimta vidū ESM aizņēma bezmaz veselu stāvu , tad attīstoties pusvadītāju tehnoloģijām šobrīd mēs kaut ko līdzīgu varam izvietot mazā portfelītī un mums katram mājā praktiski ir pa šādai mazai ESM. Vēl trakāk - risinot problēmu kā datus apmainīt starp šādiem datoriem viens onka izdomāja sistēmu ,kas tagad kļuvusi par pasauli aptverošu un ikvienam pieejamu. Būtu tikai loģiski , ja arī tie ļaudis , kas sevi saista ar tādu vēsturisku lietu kā bibliotēkas - saprastu , ka ir nedaudz cita pasaule patreiz . Piemēra pēc paskatamies kā šo situāciju pārdzīvo periodika - kaut kā nav dzirdēts ,ka kāds aizinātu slēgt Diena.lv vai apollo.lv , jo redz laikrakstu izdevējiem finansiāls zāģis. Runājot par autoratlīdzībām - tas taču ir risināms jautājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas