Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Šķēle aicina slēgt trīspusēju sabiedrisko līgumu

Tautas partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle publicējis "priekšlikumus tūlītējai rīcībai". Programma balstīta četros galvenajos punktos - ekonomikas stimulēšana, jaunu darbavietu radīšana, paredzami nodokļi un valsts pārvaldes reforma. A. Šķēle uzskata, ka šobrīd nepieciešams noslēgt sabiedrisko līgumu starp valdību, arodbiedrībām un darba devējiem.

Tautas partijas mājas lapā publicētajā programmā norādīts, ka līdz jūnijam nepieciešams nospraust konkrētus mērķus un apņemšanās: bezdeficīta budžets 2014. gadā, parādu atdošana desmit gadu laikā, kā arī piecos gados atgriezties pie nodarbinātības līmeņa 2005. Saskaņā ar programmā minēto, 2005. gadā Latvijā bija 10,4% darba meklētāju iepretim 22,8% šobrīd.

Tāpat programmā norādīts, ka nepieciešams noslēgt sabiedrisko līgumu uz vismaz pieciem gadiem, kas būtu saistošs arī visām nākamajām valdībām.  Valdība ar līgumu publiski apņemtos nepaaugstināt kopējo nodokļu slogu, tādējādi vairojot uzņēmējdarbības vides prognozējamību, vienkāršot nodokļu maksāšanu, izveidot bezdeficīta budžetu un atdot parādus desmit gadu laikā, samazināt ministriju skaitu līdz deviņām un nodot valsts funkcijas privātam sektoram ar mērķi ietaupīt valsts budžetā 100 miljonus latu.

Tāpat valdība apņemtos noteikt valsts pārvaldes tēriņu griestus, ieviest valstī e-pārvaldi, publiskot visas valsts pārvaldes algas, Pasaules Bankas Biznesa vides indeksā divu līdz četru gadu laikā visos desmit rādītājos iekļūt valstu pirmajā desmitniekā pasaulē, samazinot administratīvo slogu uzņēmējiem par 25%.

Arodbiedrības ar līgumu publiski apņemtos iesaistīties ēnu ekonomikas un aplokšņu algu apkarošanā, nepieprasīt darba algu palielināšanu straujāk par darba ražīguma pieaugumu un pilnveidot savus strādājošo pārstāvniecības principus atbilstoši Eiropas Savienības (ES) praksei, bet darba devēji apņemtos atbalstīt valsts piedāvātās iniciatīvas darba vietu radīšanai, paaugstināt darba ražīgumu, godprātīgi maksāt nodokļus, atbalstīt ēnu ekonomikas un aplokšņu algu apkarošanu un sniegt racionālus un sabalansētus priekšlikumus uzņēmējdarbības vides uzlabošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas