Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Skolotāji protestē, eksāmenu darbus labojot tikai vienu reizi

Ar balsu vairākumu šodien Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pieprasīja nozares ministres Tatjanas Koķes (ZZS) demisiju. Par tālāko rīcību skolotāji vēl neizlēma, bet sēdes laikā izskanēja aicinājumi neuzsākt jauno mācību gadu 1.septembrī. Par to tiks aptaujāti skolotāji visā Latvijā, lai noskaidrotu kopējo viedokli. T.Koķe demisionēt negrasās, jo uzskata, ka tādējādi rīkosies "mazdūšīgi", Dienai sacīja ministres pārstāve Agnese Korbe.

T.Koķes demisija pieprasīta, jo valdība nav ņēmusi vērā sociālo partneru viedokli un arī šodienas tikšanās laikā ministre vairījusies saukt konkrētus skaitļus. T.Koķe uzsvēra, ka no savas puses ir izdarījusi visu iespējamo, lai valdību pārliecinātu, ka šāds finanšu samazinājums nozarei nav iespējams. Nauda ir tik cik ir un tā no debesīm nekrīt, norādījusi T.Koķe.

Pēc tikšanās T. Koķe devās uz valdības sēdi. Tai sākoties, viņa premjeram lūdza iespēju teikt paziņojumu. Savā runā viņa sacīja, ka tikusies ar skolotāju ardobiedrību un tās viņai paudušas neuzticību. Viņa paziņoja, ka veidojot 2010. gad budžetu, vēlas pati uzņemties atbildību par naudas sadali izglītības jomā un izglītības politikas izstrādi, piemēram, piecu līdz sešu gadu veco bērnu izglītības jomā.

Pēc arodbiedrības aprēķiniem skolotājiem, skolu direktoriem atalgojuma samazinājums pēdējo četru mēnešu laikā ir samazinājies par 59%. Saskaņā ar jaunajiem budžeta grozījumiem, septembrī skolas direktors mēnesī saņem Ls 350 pirms nodokļu samaksas, direktora vietnieks Ls 260, bet skolotāji par vienu lodzi Ls 180.

Pēc LIZDA sēdes skolotāji devušies uz 3.vidusskolu, kur notiek centralizēto eksāmenu labošanu. Atgādinām, ka vakar skolotāji draudēja pārtraukt darbu labošanu.

Rīgas 3.vidusskolā, kuras telpās notiek centralizēto eksāmenu labošana, zāle bija pārpildīta, tur sapulcējās simtiem skolotāju. Viņi nolēma, ka matemātikas, latviešu valodas un krievu valodas eksāmenus labos tikai vienu reizi. Centralizētā eksāmena labošanas kārtība paredz, ka darbus izlabo vismaz divi skolotāji, bet, ja viedoklis par atzīmi būtiski atšķiras, tad to labo vēl kāds skolotājs. Skolotāji prognozē, ka šis lēmums būtiski palielinās sūdzību skaitu par eksāmena atzīmi.

ISEC preses pārstāve Kristīne Ilgaža norādīja, ka visi vēl neizlabotie centralizētie eksāmeni tiks laboti vienu reizi. Tā ISEC sapratis no skolotājiem. Šie priekšmeti esot pieci – matemātika, latviešu valoda, ķīmija, fizika un bioloģija. K.Ilgaža atzina - “ISEC saprot, ka darbus būtu nepieciešams labot divas reizes”, tomēr centrs saprot pedagogus. Viņa norādīja, ka skolotāji paši uzsver, ka ir profesionāļi, tāpēc vērtējums darbam būs objektīvs.

Skolotājiem tika noziņoti tikšanās rezultāti ar T.Koķi. Visi bija šokēti par aprēķiniem, ka skolotājiem šogad alga vidēji saruks par 59%, jo neviens nebija domājis, ka atalgojuma samazinājums būs tik liels. Skolotāji no visas Latvijas uzrakstīja vēstuli Valsts prezidentam, lūdzot atcelt  budžeta grozījumus, kas paredz krasu skolotāju algu samazinājumu. Vēstule sākotnēji tika adresēta arī nozares ministrei, taču viņas vārdu tika nolemts svītrot.

(papildināta ar 7.rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas