Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Slepeni pētīs integrāciju Latvijā

Lai veicinātu un aktualizētu sabiedrības etniskās integrācijas politiku, valdība pasūtījusi pētījumu, kurā skaidros krievvalodīgo iedzīvotāju attieksmi un noskaņojumu pret valsti. Tā kā pētījums ir slepens, sabiedrībai netiek atklāti ne pētījuma pasūtītāji, konkrēto valsts iestādi paslēpjot aiz vārda "valdība", ne izmaksas, ne pētījuma metodoloģija.

Kā pārliecinājās Diena, pat Valsts kanceleja nav informēta par šo pētījumu. Valdības vadītājas Laimdotas Straujumas (Vienotība) preses sekretāre Džeina Tamuļeviča Dienai stāsta, ka slepenības zīmogs pētījumam uzlikts tādēļ, ka tas vistiešākajā mērā saistīts ar valsts iekšējo drošību. Vienlaikus gan tiek solīts, ka pētījuma secinājumi, ciktāl to atļaus drošības apsvērumi, tiks publiskoti.

Par šādu praksi pārsteigts ir sabiedrības integrācijas eksperts, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Deniss Hanovs, kurš uzskata, ka pētījuma veicējiem un tā rezultātiem jābūt publiski pieejamiem. Savukārt Saeimas Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) ir pārliecināts, ka valdība rīkojusies saskaņā ar likumu par valsts noslēpumu.

Šāda pētījuma pasūtīšana un tā sasaiste ar valsts drošību ir viens no daudzajiem signāliem, kas liecina, ka politiķi ir nobažījušies par iespējamiem etniskiem konfliktiem un spriedzi, kuru var vairot notikumi Ukrainā un Krievijas agresīvā ārpolitika, tostarp arī informatīvais karš. Dienas aptaujātie eksperti atzīst, ka Krievijas "maigās varas" izplatība pēdējos gados ir stipri pieaugusi un tas ir nopietns apdraudējums mūsu integrācijas centieniem. Viena no lielākajām problēmām - Krievijas informatīvās telpas ietekmes pieaugums Latvijas krievvalodīgajā sabiedrībā.

Pašlaik ar sabiedrības integrācijas darbu Kultūras ministrijā nodarbojas seši cilvēki, un šā gada budžets šim mērķim ir 533 000 eiro, no kuriem 146 000 atvēlēti diasporas atbalstam.

Hanovs ir pārliecināts, ka ar sabiedrības integrāciju nevajadzētu nodarboties ne Kultūras, ne Izglītības ministrijai, kas ir konservatīvu politisko spēku pārvaldītas un līdz ar to, viņaprāt, nespēj sekmīgi īstenot modernu politiku. Viņš uzskata, ka vislabāk būtu atjaunot Sabiedrības integrācijas sekretariātu. Tam kategoriski nepiekrīt Latkovskis, dēvējot to par sabiedrības naudas nelietderīgu šķērdēšanu.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 15.maija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas