Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Smēķēšanas dēļ ik gadu mirst 650 000 ES iedzīvotāju

Tabakas patēriņa dēļ katru gadu pāragri mirst aptuveni 650 000 Eiropas Savienības iedzīvotāju, tostarp 20 000 pasīvo smēķētāju, portālu Diena.lv informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Saskaņā ar aprēķiniem 2002. gadā 15 Eiropas Savienības dalībvalstīs no slimībām, ko izraisa atrašanās tabakas dūmos mājās un darbavietā, miruši aptuveni 80 000 pieaugušo, no tiem 20 000 nesmēķētāju.

Gandrīz 13 miljoni cilvēku 27 Eiropas Savienības valstīs slimo ar vienu vai vairākām no sešām galvenajām slimību kategorijām, kas saistītas ar smēķēšanu. Tās ir: bronhīts un citas apakšējo elpceļu infekcijas; hroniskas obstruktīvas plaušu slimības; insults, infarkts, artēriju nosprostojumi, kā arī citas kardiovaskulārās slimības; astma; plaušu vēzis; citi vēža slimības veidi, piemēram, aizkuņģa dziedzera, barības vada un kuņģa vēzis.

Patlaban 15 dalībvalstīs ir spēkā tiesību akti, kas pasargā iedzīvotājus no atrašanās tabakas dūmos.

Pilnīgs smēķēšanas aizliegums visās slēgtās sabiedriskās vietās un darba vietās, tostarp bāros un restorānos, ir spēkā Īrijā, Apvienotajā Karalistē, Grieķijā, Spānijā un Ungārijā. Itālija, Zviedrija, Malta, Latvija, Somija, Slovēnija, Francija, Nīderlande un Kipra ir ieviesušas tiesību aktus attiecībā uz vidi, kas brīva no tabakas dūmiem, atļaujot veidot īpašas norobežotas telpas smēķēšanai.

Pārējās dalībvalstīs tiesību aktos attiecībā uz vidi, kas brīva no tabakas dūmiem, konkrētām sabiedriskām vietām ir noteikti izņēmumi, piemēram, bāriem un restorāniem.

Eksperti noskaidrojuši, ka pēc smēķēšanas aizliegumu ieviešanas, iekštelpu gaisa kvalitāte ir būtiski uzlabojusies - par 83 % un 86 % samazinoties makrodaļiņu koncentrācijai gaisā attiecīgi Īrijas un Skotijas krogos. Labāka gaisa kvalitāte ir ievērojami samazinājusi infarkta gadījumu skaitu - par 11 % — Īrijā un Itālijā, par 17 % — Skotijā, savukārt dažos ASV štatos šis samazinājums ir vēl lielāks.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas