Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +15 °C
Smidzinošs lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ST nevērtēs aizliegumu nepilsoņiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās

Satversmes tiesa (ST) šodien pieņēmusi lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu saistībā ar aizliegumu nepilsoņiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās.

Kā aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, lietas ierosināšana atteikta, jo konstatēts, ka tā nav piekritīga ST.

Kā ziņots, 18.septembrī politiķis Jānis Kuzins (PCTVL) Latvijas nepilsoņa antifašistiskās komitejas priekšsēdētāja Josifa Korena interesēs vērsās ST, lūdzot izvērtēt pilsētas domes un novadu domes vēlēšanu likuma panta atbilstību Satversmei, kas liedz vēlēšanās piedalīties nepilsoņiem.

Kuzins aģentūrai LETA pauda uzskatu, ka nepilsoņu tiesības Latvijā tiek diskriminētas, kā to savā ziņojumā norādījusi arī organizācija "Amnesty International". Latvijai, līdzīgi kā Igaunijai, būtu jāatļauj nepilsoņiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās, uzskata politiķis.

Kuzins lūdza ST vērtēt Latvijas pilsētas domes un novadu domes vēlēšanu likuma 5.panta atbilstību Satversmes 1. un 91.pantam, Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 14.pantam, konvencijas 1.protokola 3.pantam.

Latvijas pilsētas domes un novadu domes vēlēšanu likuma 5.pants noteic, ka Latvijā tiesības vēlēt domi ir Latvijas pilsonim, Eiropas Savienības pilsonim, kurš nav Latvijas pilsonis, bet ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā. Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, bet 91.pants noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Kuzins iepriekš atzīmēja, ka sūdzība ir pamatota ar ANO, Eiropas Padomes, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas, "Amnesty International", Eiropas Parlamenta ieteikumiem un Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Lietuvas konstitucionālās tiesas spriedumiem līdzīgās lietās. Politiķis arī atgādināja, ka tiesībsargs Romāns Apsītis aicinājis Valsts prezidentu Valdi Zatleru rosināt Saeimu paplašināt nepilsoņu politiskās un juridiskās tiesības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas