Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Sustento: EK jāpieņem reāls lēmums pacientu stāvokļa uzlabošanai

Eiropas Komisijai ir daudz rūpīgāk jāiepazīstas ar kritisko situāciju veselības aprūpē Latvijā un jāpieņem tāds lēmums, kas panāktu reālu pacientu ārstēšanas uzlabošanos, par to ceturtdien sprieda Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) un Pacientu ombuda vadītāji.

2010. gada rudenī LVSADA kopā ar Sustento Eiropas Savienības (ES) tiesībsargam nosūtīja Latvijas iedzīvotāju sūdzību par slikto stāvokli veselības aprūpē, ko parakstīja 54 000 cilvēku, portālu Diena.lv informēja Baltic Communication Partners pārstāve Zane Laimiņa. Tiesībsargs lūdza EK priekšsēdētāja Žozē Manuela Barozu sniegt atzinumu par sūdzībā minētajiem faktiem. Šā gada martā EK sūdzību noraidīja, uzsverot, ka tajā neprecīzi aprakstīta situācija veselības aprūpes jomā.

Sustento, LVSADA, kā arī Latvijas Pacientu ombuds tam nepiekrīt, tādēļ ir sagatavota atbildes vēstule Eiropas ombudam P.Nikiforosam Diamandourosam, ietverot tajā 17 dažādus iebildumus, kā arī norādot uz virkni neprecizitāšu EK sniegtajā atzinumā, uzsvēra Z.Laimiņa.

"Eiropas Komisija pauž optimistisku uzskatu par iespējamu Latvijas valdības rīcību veselības aprūpes uzlabošanai nākotnē, bet nesniedz konkrētu atbildi, kādā veidā to nodrošinās saskaņā ar mūsu sūdzībā minētajiem tiesību aktiem. Līdz ar to uzskatām, ka Komisija uz mūsu sūdzību nav reaģējusi pienācīgi un pēc būtības," Eiropas ombudam raksta minētās organizācijas.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris norādīja, ka tā vietā, lai meklētu reālu risinājumu pacientu stāvokļa uzlabošanai, Eiropas Komisija meklē trūkumus mūsu sūdzībā, kas neatbilst pacientu interesēm.

"Piemēram, mūsu rīcībā ir informācija, ka atsevišķām diagnozēm ir izsmelta valsts apmaksāto zāļu kvotas, kaut gan gads ir tikai sākumā," uzsvēra Sustento veselības politikas koordinatore Iveta Neimane.

Sūdzības iesniedzēji norādīja, ka EK nav pievērsusi uzmanību samazinātā finansējuma un strukturālo reformu negatīvajai ietekmei uz Latvijas veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību. Saskaņā ar Sustento datiem, šogad 72% cilvēku ir atzinuši savus ienākumus par nepietiekamiem ārstēšanai.

Organizāciju pārstāvji vēstulē ES tiesībsargam norādīja, ka EK ar sūdzību iepazinusies pavirši, tāpēc atbildē paudusi kļūdainus argumentus un nepatiesus apgalvojumus, piemēram, “par it kā pēdējo gadu lielajiem valdības izdevumiem veselības jomā”, minēts sūdzībā.

Sustento atgādināja, ka savas bažas par nepietiekamu veselības aprūpes valsts finansējumu Latvijas valdībai oficiālā vēstulē 2010. gada augustā ir izteikusi arī Pasaules Veselības organizācija.

LVSADA un Sustento cer sagaidīt, ka EK sper vajadzīgos soļus, lai Latvijā būtu adekvāts finansējums veselības aprūpē, tūlītēja pacientu līdzmaksājumu samazināšana, kompensējamo medikamentu apmēra palielināšana un darba samaksas palielināšana ārstniecības personālam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas