Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Trukšņa palikšanu partijā Tavars panāca, par Rīgas mēra kandidātu nekļuva

Truksnis rada ķildas Zaļajā partijā

Pretrunas Latvijas Zaļās partijas (LZP) līderu starpā atklājās pērn rudenī, kad aizdomās par, iespējams, nelikumīgu partijas finansēšanu lielā apmērā tika aizturēts Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS). Viņa politisko aizstāvību uzņēmās LZP valdes vadītājs Edgars Tavars.

Savukārt LZP līdzpriekšsēdētāji Viesturs Silenieks un Ingmārs Līdaka atbalstīja valdes vairākuma lēmumu par Trukšņa izslēgšanu no partijas, kurā viņu piektdien LZP dome ar triju balsu pārsvaru atjaunoja. Tajā pašā dienā Truksnis atstāja Jūrmalas mēra posteni, tas dažu mēnešu laikā gan jau noticis divreiz. Viņa vietā deputāti ievēlēja Ritu Sproģi (ZZS).

Uz LZP domes sēdi, kas notika partijas dibināšanas 27. gadadienā, daudzi raudzījās ar cerībām pārvarēt iekšējo šķelšanos, bet tās nepiepildījās. Pretrunas līderu starpā bija arī par LZP kandidātu Rīgas mēra amatam. Valde uz to izvirzīja līdzpriekšsēdētāju Silenieku, bet Rīgas nodaļa pirmajā vietā sarakstā vēlējās redzēt Tavaru. Ne vienam, ne otram nebija pārliecinoša domnieku atbalsta. LZP dome uzticēja lēmumu pieņemt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdei. Tā par saraksta līderi varētu izvirzīt ZZS valdes priekšsēdētāju, Saeimas deputātu Armandu Krauzi (LZS). Viņš Dienai atzina, ka tādu izaicinājumu varētu pieņemt, jo "politiķim ir jābūt gatavam uz visu". Krauze piekrīt, ka Rīga ir ļoti nozīmīga pašvaldība un ZZS tajā jāpiedāvā spēcīgs saraksts, jo par varu Rīgā esot jācīnās. Krauze arī ir gatavs parakstīt labējo valdības partiju vienošanos, kas nepieļauj koalīcijas veidošanu Rīgā ar Saskaņu. ZZS galīgo lēmumu plāno pieņemt valdes sēdē 23. janvārī.

Kāds no redzamiem LZP politiķiem žurnālistiem neoficiāli atzina, ka partija nav sašķēlusies, tikai pateicoties Līdakam un citiem viņa ilggadējiem domubiedriem. Līdaka uzsver, ka līdzpriekšsēdētāju kļūda esot tā, ka nav iznācis pietiekami daudz laika veltīt reģionālo nodaļu apmeklēšanai. Vērojumi liecina, ka uz tām savukārt aktīvi brauc Tavars, jo īpaši intensīvi strādājot ar jaunpienācējiem no Vienotības un citām partijām, tā palielinot savu ietekmi.

Valdes priekšsēdētājam Tavaram, kurš dienu pirms Jūrmalas domes ārkārtas sēdes bija apmeklējis arī kūrortpilsētu, jautājumā par Trukšņa turpmāko darbību partijā bija izdevies "nomenedžēt" notikumus tā, lai apspēlētu savus sāncenšus – Silenieku un Līdaku. Viņi par straujo notikumu attīstību Jūrmalā uzzināja tikai pēc tam, kad žurnālisti Līdakam kā LZP politiskajam līderim lūdza to komentēt. Lai cik ļoti iepriekš Līdaka bija centies satikties ar savu it kā partijas biedru Truksni, viņam tas ilgākā laikā nebija izdevies. Nu jau bijušais Jūrmalas mērs pēc amata atstāšanas piektdien neieradās arī uz LZP domes sēdi, jo bija devies uz slimnīcu ārstēties.

Tajā pašā laikā no Trukšņa paziņojuma medijiem izriet, ka viņš nesteidz pielikt punktu savai politiskajai karjerai, bet gan tikai vēlas atgūt spēkus, lai atkal startētu Jūrmalas domes vēlēšanās un pretendētu uz augsto amatu. Viņš saglabā arī deputāta mandātu. Līdaka žurnālistiem teica – ja ZZS valde nolems vēlreiz izvirzīt Truksni par saraksta līderi, tas būs demokrātiski pieņemts lēmums un viņš to respektēs. Taču tad arī valde uzņemsies atbildību par Trukšņa darbību, bet "man šo atbildību būtu grūti uzņemties, jo es nezinu, kas tur Jūrmalā notiek". Truksni dome no amata atcēla 2016. gada 13. oktobrī, bet 4. novembrī tajā atkal ievēlēja. Toreiz kuluāros izskanēja ironiskas piezīmes, ka viņam vēl, iespējams, jāapdara paši steidzamākie darbi.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 16. janvāra, avīzē Diena!

Top komentāri

Dzērājs, zaglis, izspiedējs
D
Truksnis ir labas sava amata pratējs. Viņš māk pagrābt naudu tā, lai tiek arī partijai. Nevajag viņu izslēgt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas