Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ufo: Kaimiņš par politiku ieinteresējis internetā dzīvojošo jaunatni

Kad vēlēšanu naktī aktieris, videoraidījuma Suņu būda vadītājs Artuss jeb īstajā vārdā Arturs Kaimiņš uzrunāja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) biedrus, Latvijas Televīzijas (LTV) filmētajā sižetā bija redzams, ka netālu stāvošie partijas līderi pie sevis smejas. Citos kadros Saeimas deputātu Kaimiņu, kas bija ieguvis negaidīti lielu atbalstu vēlēšanās, varēja vērot nomaļus sēžam vienatnē. "Mēs nesmējāmies, bet novērtējām viņa sacīto, jo to, ko Artuss teica, viņš sacīja no sirds," vēlāk Dienai sacīja Dainis Liepiņš, kurš būs viens no astoņiem LRA Saeimas deputātiem.

Uz vaicāto, vai apvienība nav tikai izmantojusi Kaimiņu, par kura piemērotību darbam parlamentā izskanējušas šaubas, Liepiņš atbildēja: "Viņš ir aktieris un savu šarmu izmanto. Suņu būdā viņš spēlē savu lomu, bet Suņu būdu nevar salīdzināt ar parlamentu, kur ir citi rāmji, un tos viņš ievēros." Pirms vēlēšanām Kaimiņš bija izrādījis interesi parlamentā nodarboties ar tajā notiekošā filmēšanu. Un šo domu viņš nav atmetis. Kaimiņu LRA kandidātu sarakstā deleģēja Kaspara Upaciera (Ufo) vadītā partija Apvienība Iedzīvotāji (AI). Suņu būda ir viņu kopīgais projekts, un tajā jaunais deputāts nolēmis darboties arī turpmāk. Upaciers pastāstīja, ka startēt vēlēšanās bijusi Artusa paša iniciatīva ar nolūku iepazīt politikas procesu un tad informēt par to sabiedrību.

"Tas, ko viņš izdarīja, ir ļoti labi, jo ir iekustināta milzīga cilvēku grupa, kas par politiku līdz šim neinteresējās. Tā ir jaunatne, kas dzīvo tikai internetā, un daži pat nezināja, cik bieži notiek vēlēšanas," Dienai sacīja Upaciers, kurš kopā ar Kaimiņu apmeklēja arī latviešus Īrijā. Pateicoties Latvijas pilsoņiem ārvalstīs, LRA ieguva vēl vienu - trešo mandātu - Rīgā, kura sākumā tika uzskatīta par reģionos sakņotās partijas vājo punktu.

Apmēram mēnesi pirms vēlēšanām Diena rakstīja, ka Latvijas Reģionu apvienība, kuras reitings toreiz nedaudz pārsniedza 2%, var kļūt par šo vēlēšanu pārsteigumu. Toreiz šī varbūtība vairāk bija saistīta ar LRA sarakstā iekļauto vietējo līderu popularitāti novados un pilsētās, nenovērtējot divus citus faktorus - premjera kandidāta Mārtiņa Bondara prasmi pasniegt sevi televīziju debatēs un aktiera Kaimiņa popularitāti noteiktā cilvēku daļā. Latvijas Universitātes profesoram Jānim Ikstenam pirmās asociācijas bijušas ar Rīgas domes vēlēšanām 2005. gadā, kad negaidīti labus panākumus guva Pilsoniskā savienība, jo tās toreizējais līderis Ģirts Valdis Kristovskis «ļoti labi nostartēja televīzijas debatēs». Līdzīgi tagad pietiekami pārliecinoši sevi pasniedzis Bondars, "kopumā atšķiroties no viena otra cita līdera". Par Kaimiņa lomu Ikstens bija piesardzīgāks - aktierim ir ļoti daudz plusu, bet nav zināms, cik liela ir to vēlētāju daļa, kuru viņš, iespējams, aizbiedēja. Trešais faktors, kuru atzina Ikstens, bija vietējo līderu iekļaušana sarakstā.

Visu rakstu par Latvijas Reģionu apvienību un tās iekļušanu Saeimā lasiet trešdienas, 8.oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas