Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Vairāki uzņēmēji prasa atdzīvināt tautsaimniecību, ne tikai domāt par budžetu

Vairāki uzņēmumu vadītāji vērsušies pie augstākajām valsts amatpersonām, prasot rīcību tautsaimniecības atdzīvināšanai. Ir pienācis pēdējais brīdis - valdībai, tās institūcijām, parlamentam, valsts prezidentam jāuzņemas politiskā atbildība, jārīkojas izlēmīgi un jāglābj Latvijas tautsaimniecība, teikts uzņēmēju atklātajā vēstulē. Uzņēmēji uzskata, ka nav pareizi domāt tikai par valsts budžetu, ja “valdība vēlas novērst ilgstošu deflāciju un lata devalvācijas draudus Latvijā”.  

Vēstuli parakstījuši airBaltic Bertolts Fliks, Baltkom vadītājs Pēteris Šmidre, ELKO Grupa vadītājs Egons Mednis, Kolonna īpašniece Ieva Plaude, Kārlis Andersons no Latvijas Balzāma, Olga Pētersone no Ventspils nafta un Kirovs Lipmans, kas pārstāv Grindeks un Liepājas Metalurgu.

Draudošās briesmas tautsaimniecībai, viņuprāt, var novērst sperot vairākus soļus.

Jāveic īsta valsts pārvaldes reforma, saka uzņēmēji. Jāveic administratīvā aparāta audits, jāatsakās no funkcijām, kuras privātais sektors spēj realizēt efektīvāk. Jāsamazina administratīvie un birokrātiskie šķēršļi, kas nepamatoti kavē un apgrūtina attīstību.

Valdībai jānodrošina labvēlīgi apstākļi investīciju ieplūšanai Latvijas tautsaimniecībā. Uzņēmējiem nav reālu iespēju saņemt bankā kredītu latos, jo likmes ir pārāk augstas. Latvijas Bankai jārada apstākļi kredītu pieejamībai un saprātīgām likmēm nacionālajā valūtā, uzskata uzņēmēji. Valdībai būtu arī jāstimulē valsts pasūtījums, jo tas šobrīd, pēc viņu teiktā, ir vienīgais instruments deflācijas mazināšanai un tautsaimniecības atdzīvināšanai. Nedrīkst samazināt valsts izdevumus ES struktūrfondu līdzekļu apguves atbalstā, uzsver uzņēmēji.

Viņi arī uzsver, ka nedrīkst pieļaut nodokļu palielināšanu, kas novedīs pie uzņēmumu nespējas attīstīties un pie maksātnespējas. Nodokļu likmei ir jāveicina lielo, mazo un vidējo uzņēmumu spēja radīt pievienoto vērtību un ienākumus budžetam, viņi uzsvēruši.

Atklātās vēstules parakstītāji arī uzskata, ka jāizstrādā konkrēts, pamatots un skaidrs tautsaimniecības attīstības plāns. Ja netiks sperti šie soļi, uzņēmēji prognozē, ka Latvijas valsts nespēs pārraut “apburto loku” un būs spiesta aizņemties atkal un atkal, neradot pati savus resursus.

Viņi atzīst, ka viņu ierosinājumi nav jauni, taču pēdējo valdību lēmumi un rīcība esot bijusi pilnīgā pretrunā ar programmās un plānos rakstīto.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Uzņēmēju atklātā vēstule

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas