Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Valdība dod zaļo gaismu reliģiskajai lopu kaušanai

Valdība otrdien apstiprināja kārtību, kādā kaujami lopi pēc reliģiskajām tradīcijām - bez iepriekšējas apdullināšanas. Tādējādi dota zaļā gaisma uzņēmējam, kas saņēmis pasūtījumu no reliģiskajām kopienām ārvalstīs. Uzņēmējs vērsās Zemkopības ministrijā lūdzot dažādot lopu kaušanas metodes Latvijā. Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā un dzīvnieku aizstāvju protesta akciju pie Saeimas. 

Valdības noteikumos teikts, ka liellopu un aitu kaušana saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm atļauta tikai atzītā kautuvē, kaušanas laikā jānodrošina Pārtikas un veterinārā dienests un attiecīgas reliģiskās organizācijas pārstāvja klātbūtni, katru dzīvnieka galva būs jāfiksē īpašā iekārtā, pēc grieziena izdarīšanas jāveic pēckaušanas apdullināšanu. Uz šādā veidā kautā dzīvnieka -  pārgriežot rīkli, gaļas produktiem būs nepieciešams īpašs marķējums.

Noteikumu projekts stāsies spēkā  pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Dzīvnieku SOS pārstāve Laura Karnīte kritizēja Zemkopības ministrijas izstrādāto kārtību, jo, viņasprāt, tā ir pārāk vispārīga. Noteikumos nav paredzēta ne kautuvju, ne pašu kāvēju sertificēšana. Jebkurā kautuvē jebkurā veidā varēs kaut, viņa secina.

“Tur nekā nav, šajos noteikumos vienkārši nekā nav. Tur jābūt precīzai kaušanas norises kārtībai, jānosaka kāvēju sertificēšana, jo pārgriezt govij rīkli ar nazi nav vienkārši, tur ir jāmācās, lai to izdarītu pareizi,” sašutusi ir L.Karnīte.

Viņa norādīja, ka valdības darba kārtībā noteikumi parādījušies pēkšni un iepriekš tie nav skatīti Valsts sekretāru sanāksmē, tādējādi liedzot savu viedokli paust dzīvnieku aiztāvjiem un vēl citām organizācijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

MK izstrādātie noteikumi par reliģisko lopu kaušanu

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Bezsāpīgs nebūs neviens no kaušanas veidiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas