Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Valdības un Saeimas kuluāros runā par oligarhu tikšanos

Oficiāli komentāru vai nu nav, vai tiek norādīts, ka speciālas tikšanās nav plānotas. Tomēr neoficiāli valdības un Saeimas kuluāros tiek runāts, ka šonedēļ tiek gatavota Tautas partijas (TP) līdera Andra Šķēles un apsūdzētā Ventspils mēra, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) premjera kandidāta Aivara Lemberga tikšanās.

Mērķis, kā liecina vairāku avotu Dienai atzītais, ir saprast, kā «tālāk dzīvosim», kas notiek ar ZZS un vai TP «vispār ir vērts runāt ar ZZS». Proti, abu par oligarhiem dēvēto politiķu tikšanās tiekot plānota, lai apspriestu, vai ir iespējas runāt par Valda Dombrovska (JL) valdības gāšanu un jaunas koalīcijas izveidošanu. Iemesls sarunai varētu būt rodams TP pēdējā laika neveiksmīgajos mēģinājumos likt šķēršļus V.Dombrovska valdībai un faktā, ka TP iniciatīvām nav ZZS atbalsta.

ZZS līderi vides ministrs Raimonds Vējonis un Saeimas frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis par plānoto A.Lemberga un A.Šķēles tikšanos teicās neko nezinot. Pēc A.Brigmaņa vārdiem, viņi abi varot tikties, uz ZZS tas nekādi neattiecoties. Viņi pilnībā atbalstīšot V.Dombrovska valdību. Neoficiāli atsevišķi ar ZZS cieši saistīti avoti Dienai uzsver, ka ZZS negatavojas atbalstīt TP centienus šūpot vai gāzt V.Dombrovska valdību, jo «kāpēc gan mums būtu nepieciešams tagad stutēt grimstošu partiju».

Tiesa, pretrunīgi vērtējams ir otrdien valdībā notikušais balsojums par finanšu ministra Einara Repšes (JL) rosināto, bet TP kategoriski neatbalstīto atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) šefa Dzintara Jakāna pārcelšanu Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas departamenta direktora amatā. Ministru kabinetam lēmumu neizdevās pieņemt. E.Repšes rīkojums tika noraidīts, jo balsojumā atturējās trīs ZZS ministri. Viņiem piebalsoja arī TB/LNNK pārstāvis satiksmes ministrs Kaspars Gerhards. Tieši četru ministru atturēšanās izšķīra balsojumu par Dz.Jakānu un bija iemesls, kāpēc valdībai neizdevās viņu «rotēt» amatā. Tas vedināja spriest, ka TP izdevies panākt sev vēlamo rezultātu un pirmdien pēc koalīcijas sēdes no ZZS jau doti kādi neformāli solījumi, kurus varētu uztvert kā labvēlīgas augsnes gatavošanu A.Lemberga un A.Šķēles sarunām. Tomēr R.Vējonis šādu versiju noliedza, uzsverot, ka principā atbalsta E.Repši jautājumā par Dz.Jakāna rotāciju un ka ZZS balsojumā atturējusies, jo vēlas pilnīgu juridisku skaidrību.

Arī premjeram tuvi avoti pēc valdības balsojuma Dienai atzina, ka no ZZS saņemti skaidri signāli, ka tā atbalstīs E.Repšes centienus nomainīt VID vadītāju un neesot pamata domāt, ka «ZZS būtu uzmetusi JL».

ZZS manevru balsojumā par Dz.Jakāna rotāciju var uztvert kā pauzes ieturēšanu, lai jautājumu par VID šefu izšķirtu pēc tam, kad A.Šķēle un A.Lembergs būs satikušies. Vai tas noticis un vai tam ir ietekme uz ZZS lēmumiem, iespējams, varēs redzēt nākamnedēļ, kad valdībā atkārtoti plānots balsojums par Dz.Jakāna pārcelšanu. E.Repše norādījis, ka no sava lēmuma neatkāpsies, savukārt TP atzinusi, ka būs pret Dz.Jakāna rotāciju. Tādējādi ZZS ministru balsis nākamnedēļ izšķirs, vai E.Repše gūs valdības vairākuma atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas