Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Kinna atstās amatu

Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Jānis Kinna plāno atstāt savu ieņemamo amatu, un iemesls ir Zemkopības ministrijas (ZM) uzspiestās reformas, kuru rezultātā paredzēts likvidēt mežniecības, svētdienas vakarā ziņoja Latvijas televīzijas raidījums De facto.

”Ja dienests tiek apzināti represēts manas personības dēļ, tad es esmu gatavs šo krēslu atstāt,” stāstīja J.Kinna. Ģenerāldirektors arī precizēja, ka pilnīgi noteikti atstās savu amatu, ja reformu īstenos pēc ZM plāna.

Patlaban Meža dienestā darbu organizē vairākos līmeņos - centrālā administrācija, virsmežniecības, mežniecības un tām padotie mežsargi. Tieši mežniecībās tiek pieņemti vairāk nekā 90% no visiem Valsts meža dienesta lēmumiem. Savukārt ministra rīkojums paredz mežniecības likvidēt, to funkcijas pārceļot uz virsmežniecībām,  bet daļu no mežziņa pilnvarām lēmumu pieņemšanā atdot mežsargiem. Viņi savukārt bažījas, ka mežā reāli pavadītais laiks būtu ļoti minimāls, vēstīja De facto.

Arī vides nevalstiskās organizācijas bažījas par to, lai iecerēto reformu rezultātā nevājinātos mežu apsaimniekošanas kontrole. Viņuprāt, esošais dienests šobrīd ir uzticams meža sargs.

ZM uzsvēra - tikai virsmežniecību līmenī organizējot darbu, Meža dienests spēs tikt galā ar tādu būtisku lietu kā meža ugunsgrēku dzēšana. Uz darba neefektivitāti arī norādot pārāk liels skaits dažādu priekšnieku, savukārt mežsargiem ir pārāk maz pilnvaru. Tomēr ierēdnis nespēj atbildēt, kādu tieši efektu steidzīgajai reformai vajadzētu sasniegt – šobrīd potenciālie ieguvumi nav rēķināti.

„Izmērāmo rezultātu mēs vēlējāmies sagaidīt no optimizācijas modeļa, kurā iekšā viņa nav,” raidījumam skaidroja ZM Meža departamenta direktors Arvīds Ozols.

Tikmēr sadusmots par šādām runām ir Inčukalna mežniecības mežzinis Normunds Gerbis: „Var jau būt, ka tie papīri nevienam nav vajadzīgi – kaut kādas uzskaites, kaut kādas atļaujas, bet nu tad to visu sākumā normāli definējat un tad taisāt reformu.”

Valsts meža dienesta vadība ministra uzdevumu uzskata par vēlmi dienestu postīt, ne sakārtot. Tomēr piedāvāta arī alternatīva – Valsts meža dienesta kopā ar mežziņiem izstrādātais priekšlikums. Šis variants nozīmē likvidēt starpposmu - virsmežniecības, vairāk uzdevumu uzticot tuvāk cilvēkiem esošajām mežniecībām, bet pārējo atdot administrācijai. Šim modelim piekrīt mežniecības un mežsargi, un atbalsta vēstuli parakstījuši gandrīz 300 meža īpašnieku, tomēr tas neapmierina desmit virsmežziņus un ZM.

Zemkopības ministrs piektdien uzdeva J.Kinnam iesniegt paskaidrojumu, kādēļ netiek pildīts viņa rīkojums un nedēļas laikā sagatavot tādu Valsts meža dienesta optimizācijas modeli, kāds prasīts iepriekšējā rīkojumā. Tas ir – likvidējot mežniecības. J.Kinnas atbilde būs atlūgums, svētdien ziņoja De facto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas