Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vējoņa mainīgā komanda

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs ir Valsts prezidenta uzticības persona, ar kuru valsts augstākā amatpersona spēj saprasties no pusvārda un kas var atļauties prezidentam piezvanīt arī naktī. Viņam ir jābūt arī labam organizatoram, kas veido prezidenta darba kārtību.

Tā šā amata būtību Dienai raksturoja vairāki bijušie prezidenta kancelejas vadītāji. Arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa komandā ir šāds viņam uzticams cilvēks, kurš pilda minētās funkcijas. Un tā ir Egita Kazeka, kura kopā ar Vējoni strādā no viņa prezidentūras pirmās dienas. Taču oficiāli viņa nav prezidenta administrācijas vadītāja, bet gan šīs personas vietniece.

Šonedēļ – nepilnu divu gadu laikā pēc R. Vējoņa stāšanās amatā – darbu Rīgas pilī sāka jau trešais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs. Šim krēslam prezidents izraudzījās Arni Salnāju, kurš pērnā gada pavasarī atkāpās no Latvijas pasta valdes priekšsēdētāja posteņa. Pēc stāšanās amatā Vējonis lūdza kanceleju vadīt Aleksandram Bimbirulim, kurš strādāja arī pie iepriekšējā prezidenta Andra Bērziņa. Bimbirulis amatu atstāja 2015. gada nogalē. Pēc tam R. Vējonis to piedāvāja Guntim Puķītim, kurš bija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs arī laikā, kad Vējonis bija ministrs. Puķītis šā gada sākumā nolēmis aiziet no darba Vējoņa komandā privātu iemeslu dēļ, par ko jau esot savus kolēģus informējis iepriekš.

Valsts prezidents Vējonis un arī viņa preses sekretārs Jānis Siksnis šonedēļ ir atvaļinājumā. Kancelejas vadītāju darbā pieņem Valsts prezidents, un neviens cits viņa vietā nevar komentēt šo izvēli. Salnājs ir jurists, kura iepriekšējā darbība bijusi saistīta ar juridisko pakalpojumu sniegšanu, strādājot vairākos juridiskajos birojos un praktizējoties arī ārvalstīs. Par Salnāja agrāko darbību ir pieejamas skopas ziņas, visplašāk mediji ziņojuši par viņa aiziešanu no darba Latvijas pastā. Aģentūrai LETA ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands toreiz norādīja, ka atkāpšanās iemesli ir saistīti ar veikto pārbaudi Latvijas pastā, konstatējot "virkni pārkāpumu, arī nesaimnieciskumu un sliktu pārvaldību".

Salnājs par Latvijas pasta vadītāju kļuva laikā, kad Satiksmes ministrijas vadībā bija Vienotība. Pagājušā gada februārī atbildību par ministriju pārņēma Zaļo un Zemnieku savienība, un dažus mēnešus vēlāk uzņēmuma valde tika nomainīta. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzskata, ka viņam neklātos komentēt Valsts prezidenta izvēli, kas gan esot nedaudz pārsteigusi. Taču ministrs Dienai apstiprināja, ka pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi Latvijas pasta pārvaldībā. Neoficiāli avoti Dienai arī stāstīja, ka Salnāja laikā neesot notikusi pietiekami strauja uzņēmuma attīstība, jo viņš neesot bijis spēcīgs organizators.

Uz jautājumu, vai Salnājs spēs uzņemties tik lielu atbildību, slodzi un kļūt par prezidenta uzticības personu, viņš atbildēja, ka ir tam gatavs. Tiesa, ar Vējoni viņi iepriekš neesot bijuši tuvu pazīstami, tāpēc pats Salnājs pieļauj, ka prezidentam kāds ir ieteicis viņa kandidatūru. Lūgts komentēt aiziešanu no Latvijas pasta, ko pavadīja valdei nelabvēlīgi secinājumi uzņēmumā veiktajā pārbaudē, Salnājs sacīja, ka viņš personīgi neesot redzējis nevienu audita ziņojumu, kurā būtu minēti konkrētie pārkāpumi, "tikai presē bija dažādi paziņojumi". Atlūgumu esot iesniedzis, jo līdz pilnvaru beigām šajā postenī bija palicis mēnesis.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 2. februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

FKK
F
Vējoņa komandā nav personību ar plašu redzējumu un smalku politisko ožu. Ir cilvēki, kuri varbūt grib labu, bet sen sasnieguši savus stikla griestus. Vējoņa politisko akciju kurss sen slīd lejā un to apstādināt var tikai brīnums. Zirgus var mainīt līdz nemaiņai, bet tur ir cita problēma.
Ivans Bargais
I
Pēc nosaukuma izlasīšanas domāju, kur likt pauzi. Viņa augstība Vējonis Mainīgais un viņa komanda. Vispār, pēc Bērziņa likās, ka štruntīgāks prezidentelis Latvijai vairs nevar būt, bet Vējonis Mainīgais I ir vēl komiskāks. Laikam tiešām, lai Latvijā tiktu pie amata ir vispirms jāiestājas lielāko kretīnu biedrībā...
marks
m
Tai "uzticības personai", kura varētu saprasties no pusvārda, ir jābūt gaišreģim vai ļoti talantīgam cilvēkam. Atceramies, Vējonis 18.nov. svētkos teica, ka Latvijā jāmeklē jauni līderi, kas iedvesmos. Ko viņš ar to gribēja pateikt? - Ka viņš pats nav un nebūs Valsts prezidents - līderis? Atceramies haosu Latvijā, ko izraisīja MUN likme? Tajā brīdī Vējonis paziņoja, ka Latvijā nodokļu sistēma ir stabilāka kā iepriekš :) Lieki teikt, viss bija otrādi un tāda putra, akcijas un protesti par nodokļiem Latvija sen nebija redzējusi... Ja uzticības persona atradīs Vējoņa PIN kodu, tad viss būs kārtībā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas