Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vēl nav zināms, vai mandātu atkal ieguvušie deputāti saņems kompensācijas

Saeimas prezidijs un kanceleja vēl nav vienojusies, vai četriem Vienotības deputātiem, kuri ceturtdien saņēma tā dēvēto mīksto mandātu uz ministru pilnvaru laiku valdībā, pienākas daļa vienreizējās kompensācijas. To saņēma tie 10.Saeimas deputāti, kuri netika ievēlēti 11.Saeimā. Kompensācija bija trīs mēneša algu apmērā. 

Ceturtdien Saeima uz laiku apstiprināja Arvila Ašeradena, Ingmāra Čaklā, Lolitas Čigānes un Rasmas Kārkliņas mandātus. Šie četri Vienotības deputāti strādāja arī 10. Saeimā. Mandātus uz laiku saņēma arī Daina Kazāka (ZRP) un Raivis Blumfelds (VL!–TB/LNNK). Deputāti nāca parlamentā premjera Valda Dombrovska, ministru Arta Pabrika, Andra Vilka un Ilzes Viņķeles (visi Vienotība), kā arī Gaida Bērziņa (VL!–TB/LNNK) un Edmunda Sprūdža (ZRP) vietā.

Līdz šim vienreizējais pabalsts četriem neievēlētajiem Vienotības deputātiem nebija izmaksāts, pieļaujot, ka viņi atgriezīsies parlamentā to deputātu vietā, kas aizies strādāt uz valdību. Pagaidām vēl nav izlemts, vai viņi varētu saņemt daļu no kompensācijas par laiku, ko pavadīja ārpus parlamenta, vai nesaņems neko. Prezidija pārstāvju un juristu viedokļi ir dažādi.

Diena aptaujāja minētos Vienotības deputātus, kuri arī pieļāva, ka kompensācija viņiem nemaz nepienākas. Taču, ja to saņemtu, vēl nezināja, ko tādā gadījumā darītu. R.Kārkliņa portālam Diena.lv norādīja, ka plāno kompensāciju ziedot labdarībai, proti, kādai bērnu nometnei, kurai deputāte jau iepriekš ziedojusi portālā ziedot.lv. Savukārt I.Čaklais sacīja, ka neesot par to domājis, tomēr pieļāva, ka varētu no kompensācijas atteikties. "Es, ja godīgi, neesmu par to domājis, bet tas būtu tikai loģiski. Neesmu ar mieru saņemt atalgojumu, kas man nepienākas un zināmā mērā saņemt divus atalgojumus man liktos nepareizi. To es noteikti centīšos izdarīt maksimāli korekti," sacīja I.Čaklais.

Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka uzsvēra, ka deputātiem vajadzētu atteikties vismaz no tās kompensācijas daļas, kas pārsniedz divarpus nedēļas, kamēr deputātiem vēl netika apstiprinātas pilnvaras. "Es domāju, ka tā varētu būt saprātīgāka prakse, ka deputāts, ja viņš nokļūst atpakaļ Saeimā tādēļ, ka aizvieto kādu, kas ieņem ministra vietu, saņem to kompensāciju tikai par starpposmu, kurā viņš nav bijis Saeimā un vienlaikus nesaņem to pārējo daļu," sacīja I.Kažoka. 

Tomēr viņa uzsvēra, ka nebūtu pareizi deputātiem prasīt vispār atteikties no kompensācijām, pēc tam, kad viņi ir zaudējuši amatus. "To kompensāciju mērķis ir kaut kādā veidā atlīdzināt deputātiem to laiku, kad viņiem ir jāmeklē jauns darbs un tas ir normāli," norādīja I.Kažoka. 

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka minētie deputāti varētu saņemt nelielu daļu no vienreizējā pabalsta tikai par laiku, kamēr viņiem vēl nebija apstiprināts mandāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas