Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vēlēšanu cīņas sociālajos tīklos

Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, pieaug politiķu aktivitāte interneta vidē, aģitācijai un konkurentu apkarošanai izmantojot sociālos medijus. Kad Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa), kurš sevišķi daudz sociālajos tīklos komunicē ar vēlētājiem un politiskajiem konkurentiem, demonstrēja savu saziņu Rīgas domes sēžu zālē ar jauniešiem krievu valodā, uz to pēc iedzīvotāju sūdzībām noreaģēja Valsts valodas centrs (VVC).

Rīgas mēram tika uzlikts naudas sods par Valsts valodas likuma normu neievērošanu, un VVC ir uzsācis administratīvā pārkāpuma lietvedību. Taču šis notikums guva arī plašu atspoguļojumu interneta vidē, atklājot, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā tajā notiekošo ir diezgan grūti kontrolēt.

Jāatgādina, ka Ēnu dienā, 15. februārī, Ušakovs Rīgas domē tikās ar jauniešiem, uz kuru jautājumiem atbildēja nevis valsts valodā, bet krievu valodā, nenodrošinot tulkojumu latviski, kā to nosaka likums. Uz VVC lēmumu Rīgas mērs atbildēja ar nievājošiem komentāriem sociālajos tīklos. Tas savukārt mudināja rīkoties Nacionālo apvienību Visu Latvijai!–TB/LNNK (NA), pēc kuras līderu domām, ja amatpersona var atļauties šādi izturēties, ir nepieciešams stingrāks regulējums likumā. NA gatavo iesniegšanai Saeimā izmaiņas likumā, lai būtu iespējams uz laiku atstādināt domes amatpersonas, kuras atkārtoti sodītas par valsts valodas normu neievērošanu. NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars Dienu informēja, ka projektu partija plāno iesniegt tuvāko divu nedēļu laikā, jo to vēl nepieciešams juridiski precizēt. Tagad Pašvaldību likums nosaka, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ar motivētu rīkojumu var atstādināt domes priekšsēdētāju no amata pienākumu pildīšanas, ja viņš neveic likumos noteiktos pienākumus.

Sociālajā platformā Facebook drīz vien Ušakovs atbildēja arī uz NA likumdošanas iniciatīvu, kariķējot partijas līderus un secinot, ka no viņiem jau neko nevar gaidīt, «jo savā būtībā viņi ir ļoti nelaimīgi cilvēki». Uz lūgumu to komentēt Dzintars tagad atbildēja, ka viņu nesatrauc Ušakova apvainojumi. "Satraucoši ir tas, ka Rīgas pašreizējais mērs savu ampelēšanos reklamē par nodokļu maksātāju naudu. Viņš uzvedas kā Krievijas "trollis" – ņirgājas par valsts valodas normu ievērošanu un pazemo iestādi, kas to aizstāv. Vienīgi, ja citi Krievijas "troļļi" tiek finansēti tikai no kaimiņvalsts, tad Ušakovu piespiedu kārtā algo visi Rīgas iedzīvotāji," norādīja Dzintars.

Savukārt Ušakovs Dienai apgalvoja, ka viņa aktivitātes sociālajos tīklos esot apmaksātas no partijas, nevis domes līdzekļiem. Šajā komunikācijā ar sabiedrību viņam palīdzot partijas cilvēki. "Mums ir jāpierod, ka tiklīdz nāk vēlēšanas, tā nacionālisti rīko histēriju. Mums tagad dažus mēnešus ir jāiztur šī histērija. Nekas cits neatliek," piebilda Ušakovs.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 8.marta laikrakstā Diena!

Top komentāri

Fiksais
F
Man vairāk uztrauc NA radītais bardaks un beztiesiskums valsts Tieslietu sistēmā, kurš pārsnied jelkāda veselā saprāta robežas!
Saprāts
S
Beidzot tas Ušakovs jādabū prom no domes!
vēl
v
Dabas likumus neviens nav atcēlis - cilvēkiem patik veiksmīgie un izskatīgie, politikā īpaši. Negāciju nešana ir sava veida sakāve, nespējot lepoties ar pašu paveikto tiek meklēta vaina citos. Vai NA nav viena no Latvijas sabrukšanas līdzautorēm? Un vai šī publikācija nav vēlēšanu cīņas sastāvdaļa sociālajos medijos?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas