Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vīķe-Freiberga: došanās uz Taivānu nenozīmē Latvijas ārpolitikas maiņu

Ārlietu ministrija, atbildot uz Ķīnas Tautas republikas iesniegto notu par eksprezidentes vizīti Taivānā, atbildēs mutiski, Ķīnas vēstnieku Latvijā informējot, ka Latvija joprojām īsteno vienas Ķīnas politiku, _Dienai _atzina ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). Pēc viņa teiktā, Ķīnas vēstnieks Latvijā tuvākajā laikā tiks uzaicināts uz Ārlietu ministriju. Sarunā viņš tiks informēts par šo nemainīgo Latvijas nostāju.

Ārlietu ministrija arī paskaidros, ka bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Taivānā nav uzturējusies kā oficiāla valsts amatpersona. Ar Ķīnas vēstnieku, visticamāk, tiksies valsts sekretārs Andris Teikmanis. Ārlietu ministrija bijusi informēta par eksprezidentes braucienu.

Arī pati eksprezidente norāda, ka devusies uz Taivānu kā privātpersona, kas uzsvērts arī Taivānā, tiekoties ar žurnālistiem, un vizītes laikā lasītajās lekcijās. Bijusī prezidente uzsver, ka šī vizīte nenozīmē Latvijas ārpolitikas maiņu un ielūgums uz to bijis akadēmisks, aģentūru LETA informējusi eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane.

Nedēļu ilgā bijušās Valsts prezidentes Eiropas nākotnes pārdomu grupas viceprezidentes V.Vīķes-Freibergas vizīte Taivānā sadusmojusi Ķīnu, kura ar vēstniecības Latvijā starpniecību Ārlietu ministrijai (ĀM) iesniegusi notu. ĀM preses sekretārs Rets Plēsums uzsvēris, ka bijusī prezidente ir atstājusi valsts vadītājas amatu, "un mums ar Taivānu ir auglīga sadarbība kultūras un zinātnes jomā". Tomēr Ķīnas vēstniecība iesniegusi ministrijā notu, izsakot asu kritiku par eksprezidentes vizīti.

Taivānu, kuru Ķīna uzskata par savu teritoriju, citu valstu oficiālās amatpersonas, ja tās nevēlas sabojāt attiecības ar komunistisko lielvalsti, izvēlas apmeklēt vien pēc savu pilnvaru izbeigšanās, atsaucoties uz ziņu aģentūru DPA, vēsta laikraksts. Ķīnu savulaik prezidentūras laikā apmeklēja gan Guntis Ulmanis, gan arī V. Vīķe-Freiberga, bet uz Taivānu nebija devušies.

Latvijai deviņdesmito gadu sākumā jau bija diezgan ciešas attiecības ar Taivānu un Rīgā bija atklāts arī Taipejas ģenerālkonsulāts. Tomēr pēc Pekinas asās reakcijas Latvijas valdība izlēma, ka valstij stratēģiski svarīgākas ir labas attiecības ar Ķīnu, tāpēc Taivānai tika lūgts slēgt ģenerālkonsulātu, un pašlaik šīs valsts intereses Latvijā pārstāv Taipejas misija.


(pievienota trešā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas