Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zaķa nomaiņa var ietekmēt valdības darboties spēju

Premjers Valdis Dombrovskis ir viens no spēcīgākajiem Vienotības resursiem, kurš nodrošina partijai atbalstu sabiedrībā un arī ietekmi. Šī resursa pastāvēšanā un saglabāšanā būtiska nozīme ir premjera partijas Saeimas frakcijas vadītājam, kura spējas nodrošināt parlamentā vairākuma atbalstu valdības politikai nosaka tās stabilitāti.

_Vienotības_Saeimas frakciju vada Dzintars Zaķis, kuru Mandātu un ētikas komisija trešdien par ētikas kodeksa pārkāpumu nolēma sodīt ar bargāko iespējamo sodu, par to informējot sabiedrību. Vienotības situāciju sarežģī arī tas, ka Dz. Zaķis nevarēja atteikties no amata, jo frakcijā nav cita cilvēka, kas viņu līdzvērtīgi varētu nomainīt. Notikušā ietekmē samazinās arī Vienotības iespējas nākotnē uzstāties kā tiesiskuma aizstāvei.

Saeimas Mandātu un ētikas komisija uzskatīja - sabiedrībai ir jāparāda, ka deputāti reaģē uz šādiem kolēģu pārkāpumiem, un pēc Visu Latvijai-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara ierosinājuma nolēma Dz. Zaķim izteikt rakstveida brīdinājumu, par ko tiek paziņots no Saeimas tribīnes, kā arī informēta sabiedrība Latvijas Vēstnesī, kas nav pirmais šāds gadījums. Dz. Zaķa lietošanā esošā automašīna, kas pieder viņa firmai Datoru centrs, ir iegādāta caur Lietuvu, izmantojot nodokļu apiešanas shēmu. Dz. Zaķis komisiju trešdien informēja, ka noslēdzis pirkuma un pārdošanas līgumu, uz kura pamata pārrakstīs automašīnu uz sava vārda, nomaksājot arī pievienotās vērtības nodokli. Pašlaik tiekot kārtoti dokumenti par «komercķīlas noņemšanu». Mandātu komisijas darba kārtībā šis jautājums tika iekļauts pēc iedzīvotāju ierosinājuma.

Vienotība nepārliecinoša

Dz. Zaķis pagājušās nedēļas nogalē bija devies kopā ar draugiem makšķerēt ārpus valsts, lai pārdomātu notikušo, un atzīst, ka nākotnē viņam varbūt «būs par ko padomāt, bet Zeme negriežas tikai ap mani». Tā jau bija viņa atbilde uz jautājumu, kādu iespaidu notikušais varētu atstāt uz Vienotību. Šo pašu Diena jautāja arī politologam Ivaram Ījabam, kurš nedomā, ka īstermiņā šis gadījums varētu būtiski atsaukties uz partijas reitingu. Taču ilgtermiņā Vienotībaivajadzētu izstrādāt stratēģiju, kā rīkoties šādās situācijās. «Šis jau nebūs pēdējais gadījums. Jo ietekmīgāks kāds politiskais spēks kļūst - un Vienotība tāda ir -, jo vairāk būs ļaužu, kas mēģinās to diskreditēt un uzrakt kādus materiālus,» sacīja I. Ījabs, kurš uzskata, ka cilvēku biogrāfijā, ja labi grib, tādus var atrast. Pēc gadījuma ar Dz. ZaķiVienotības kolēģi, viņaprāt, rīkojušies ļoti nepārliecinoši. Ja bija absolūti skaidrs, ka ir nepieciešams kāds sods, tam vajadzēja sekot nekavējoties, bet tas nenotika. «Vienotībai vajadzētu iemācīties šādās situācijās reaģēt adekvātāk,» uzskata politologs.

Premjera frakcijas vadītājam jābūt apveltītam ar daudziem dotumiem - vispirms jau ir nepieciešama spēja komunicēt ar jebkuru politisko sabiedroto un arī konkurentu, viešot uzticību par dotā vārda turēšanu. Dz. Zaķa vietnieki frakcijā ir Lolita Čigāne un Edvards Smiltēns, kuri parlamentā strādā otro gadu. Viņi, iespējams, spētu nodrošināt nepieciešamo saikni ar premjera biroju un valdības vadītāju. Grūtāk iedomāties, kā viņi atrastu kopīgu valodu ar Saskaņas centrafrakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču par atbalstu kādai valdības iniciatīvai. Frakcijas vadītājam jābūt apveltītam arī ar organizatoriskām spējām, kuras Dz. Zaķis izkopis teju desmit gadu. Menedžējamo tematu loks ir visplašākais, sākot ar tautsaimniecības jautājumiem un beidzot ar amatpersonu vēlēšanām. Ja sabiedrības spiediena rezultātā Vienotībaibūtu jānomaina frakcijas vadītājs, tā būtu nonākusi grūtā situācijā, kas varētu ietekmēt valdības stabilitāti. Pēc šī gadījuma arī izskanēja, ka ir pārvilkta svītra Dz. Zaķa iespējai kļūt par satiksmes ministru, bet deputāts apgalvoja, ka 11. Saeimas laikā viņš neesot plānojis strādāt valdībā.

Katrs pats lemj

Vienotībā no Jaunā laika nākušie stingri stāvēja aiz sava kolēģa, savukārt tie deputāti, kuriem vēl sirdī ir Pilsoniskās savienības sludinātie ideāli, bija kritiskāki. Viņiem nebija pieņemama taisnošanās, ka likums nav pārkāpts, jo «ir jāprot atšķirt juridisko atbildību no politiskās atbildības. Arī Vienotības rindās ir cilvēki, kuri savā laikā līdzīgās situācijā ir uzņēmušies atbildību, atstājot amatu. Ģirts Valdis Kristovskis 90. gadu vidū vēl kā Latvijas ceļa biedrs atkāpās no iekšlietu ministra posteņa pēc ieslodzīto izbēgšanas no cietuma un pēc pāris gadiem veiksmīgi atgriezās politikā, gūstot arī vēlētāju atbalstu, kas pēdējās vēlēšanās gan tika zaudēts. Bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars, kurš arī izpelnījās mediju nežēlastību, un bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (tagad - Abu Meri), kuras nedienas sākās pēc tam, kad žurnālisti viņu pieķēra ar dienesta auto vedam bērnus uz skolu, Saeimas vēlēšanās vairs nekandidēja.

Kad viens no savulaik Jaunajā laikā un Vienotībā ietekmīgajiem politiķiem Edgars Jaunups pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus, pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu, būdams pie stūres tēva dienesta mašīnā, viņš nolika Saeimas deputāta mandātu. Toreiz kolēģi pat centās viņu atrunāt no tā. Tagad E. Jaunups saka: «Tajā brīdī man tas šķita pašsaprotami, bet negribu spriest, vai tā ir jādara visiem.» Viņaprāt, to, kā labāk rīkoties, nevar izlemt ne frakcija, ne kāda biedru tiesa, bet tikai katrs pats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas