Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zaķis balsojumu pret pašvaldību deputātu skaita samazināšanu skaidro ar misēkli

Saeimas plenārsēdē, balsojot par steidzamību likumprojektam par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, noticis misēklis un ar to skaidrojams, kādēļ vairāki Vienotības deputāti nobalsoja pret to, sacīja Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Zaķis skaidroja, ka sēde bijusi gara un deputāti bija saguruši, tāpēc noticis šāds misēklis. Frakcijā iepriekš esot bijusi vienošanās atbalstīt steidzamības noteikšanu un arī pašu likumprojektu pirmajā lasījumā, bet tad iesniegt priekšlikumus, paredzot, ka deputātu skaits tiks samazināts tikai mazajās pašvaldībās.

Kad tiks iesniegts jauns likumprojekts, kas paredzēs deputātu skaita samazināšanu tikai mazajās pašvaldībās, Vienotība atbalstīs gan steidzamības piešķiršanu tam, gan arī pašu likumprojektu, norādīja Zaķis.

Politiķis arī uzsvēra, ka šādu Vienotības balsojumu "nekādā gadījumā" nevajadzētu uzskatīt par attieksmes paušanu pret vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP), kurš virzīja šīs reformas. Tāpat saskaņā ar Zaķa teikto neesot pamata runāt par haosu vai būtiskām problēmām koalīcijā.

Savukārt izmaiņas pašvaldību deputātu statusā, kas tika piedāvātas Saeimas plenārsēdē izskatāmajā likumprojektā, Vienotība neatbalstot.

Kā ziņots, Saeimas deputāti ceturtdien pirmajā lasījumā noraidīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās un mainīt deputāta statusu, kas iepriekš paredzēja, ka deputāts pienākumus pilda no darba brīvajā laikā.

Balsojumā par steidzamības piešķiršanu likumprojektam, kas paredz pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, 38 koalīcijas deputāti balsoja "par", savukārt seši Vienotības deputāti - Arvils Ašeradens, Andris Buiķis, Rasma Kārkliņa, Janīna Kursīte-Pakule, Jānis Reirs un Inguna Rībena - bija pret, bet vēl divi - Ingmārs Čaklais (V) un Ojārs Ēriks Kalniņš (V) - atturējās. Kopumā pret steidzamību balsoja 41 deputāts, kas galvenokārt pārstāv opozīciju.

Reirs gan aģentūrai LETA iepriekš apliecināja, ka balsojumā nav kļūdījies un balsojis pret, jo palicis ļoti maz laika līdz pašvaldību vēlēšanām un deputātu skaita samazināšanu varētu atbalstīt tikai mazajās pašvaldībās. Arī Kursīte-Pakule uzsvēra, ka balsojumā nekļūdījās, un norādīja, ka līdz vēlēšanām palicis pārāk maz laika. Viņa skaidroja, ka nākamnedēļ tikšot iesniegts likumprojekts, kas paredz deputātu skaita samazināšanu tikai mazajās pašvaldībās, un tas tiks atbalstīts.

Arī deputāts Ašeradens uzsvēra, ka balsoja pret steidzamību, jo likumprojekts neesot bijis kvalitatīvi sagatavots, ņemot vērā īso laiku pirms vēlēšanām. Viņš sacīja, ka likumprojekts paredzēja samazināt deputātu skaitu visās pašvaldībās, bet šādas izmaiņas patlaban varētu attiecināt tikai uz mazajām pašvaldībām. Līdzīgu viedokli pauda arī Čaklais, akcentējot, ka nevarēja atbalstīt likumprojektu un steidzamības piešķiršanu, jo tajā ietvertās izmaiņas attiecas uz visām pašvaldībām. Viņš piebilda, ka nebūtu normāla prakse atbalstīt šādu likumprojektu, bet pēc tam iesniegt priekšlikumus un veikt nozīmīgas izmaiņas. Arī Čaklais atbalstīs likumprojektu, kas paredzēs deputātu skaita samazināšanu tikai mazajās pašvaldībās.

Pēc šāda balsojuma par steidzamību deputāti vienbalsīgi nolēma likumprojektu noraidīt. Reformu partijas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis skaidroja, ka šim likumprojektam jēga esot tikai tad, ja tas tiek virzīts steidzamības kārtā, turklāt par to koalīcijā bija vienošanās. Šādu Vienotības kolēģu balsojumu viņš saistīja ar nogurumu un garo sēdi un skaidroja, ka nākamnedēļ tiks iesniegts nedaudz "modificēts" likumprojekts, kas tiks virzīts steidzamības kārtā.

Savukārt Sprūdžs uzskata, ka parlamentā noraidītie likumprojekti izgaismo atbalsta trūkumu valdībai Saeimā. Ministrs arī kritizē Vienotību, kas, pēc viņa teiktā, nespēj ievērot iepriekš panāktās norunas un atkāpjas pati no sava viedokļa, kuru pauda vēl tikai dažas dienas iepriekš.

 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas