Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zatlers: sabiedrības vairākums neatbalsta ne izglītību tikai latviešu valodā, ne krievu kā otro valsts valodu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ābece
Ā
Varam tā domāt. Jo pareizi ne runāt, ne rakstīt savā dzimtajā valodā vairs neprot pat žurnālisti.
Ēriks
Ē
Nezinu, kur Zatlers grābis šādus "faktus", bet es pilnībā atbalstu pāriešanu uz mācībām tikai latviešu valodā. Tas nav aiz šovinistiskiem vai nacionālistiskiem spriedelējumiem, bet tīri praktiski. Ja jau mēs izglītojam par valsts naudu, tad ar domu, ka nākotnē jaunieši šo "parādu" atmaksās strādājot valstī, bet ja viņiem nav pilnīgās zināšanas par latviešu valodu, tas negatīvi ietekmēs spējas komunicēt/saprast.
monitors
m
Zatleram nu gan vajadzēja iestāties par latviešu valodu! Esmu vīlusies./// Ja VL!/TB/LNNK būtu lielākā frakcija, varbūt arī iestātos. Bet tā kā prezidenta vēlēšanās VL!/TB/LNNK ir maznozīmīgs faktors, tad prezidentam, kas piekritis balotēties uz otro termiņu, jārunā ko tādu, ko Saeimas vairākumam būtu patīkami dzirdēt. Varbūt atceries, ka pret Zatleru bija plaša kampaņa iepriekšējās prezidenta vēlēšanās, bet rezultāts tika noteikts Saeimā, nevis uz Jēkabielas.
monitors
m
Spāņi jau arī Bolīvijā nav vietējā cilts, bet spāņu valoda tiek atzīta par oficiālo.
Indulis
I
Nejauc ķiļķenus ar klimpām! Krievi nav vietējā cilts.Par cilti viņus varbūt bij. Vitebskas guberņas teritorijā var uzskatīt.
monitors
m
Sāksim ar to, ka skolas izglītība nav ES kompetence. ES ir tikai atbalsta sniegšanas funkcija augststākajā izglītībā, bet pamata un vidējā izglītība ir ekskluzīva katras valsts kompetence. Katra valsts var risināt skolas izglītības jautājumus pēc sava ieskata. Konkrēts piemērs - Itālijas novads Trentino/Alto Adige. Tā kā šajā novadā dzīvo pārsvarā vācieši, tad šeit ir vācu un arī itāļu skolas. Bērni skolā mācās dzimtajā valodā. Itālijas vāciešiem nodrošina kā sākumskolu, tā arī vidusskolu vācu valodā. Itāļu valodu māca kā otru valodu no otrā skolas gada. Ir arī viena augstskola - Briksenas Teoloģiski - Filozofiskā augstskola ar plūsmām vācu un itāliešu valodā. Es īpaši minu šo Itālijas piemēru, jo vācu valoda nav Itālijas valsts valoda atšķirībā no Somijas, kur ir divas valsts valodas - somu un zviedru un līdz ar to arī somu un zviedru skolas. Itālijai neienāca prātā paziņot, kas grib mācīties vāciski, lai brauc uz Austriju vai Šveici, te ir Itālija - valsts valoda ir itāļu utt. Attiecībā uz valodu politiku spilgts multilingvisma piemērs ir Bolīvija, kur 16 (tieši tā sešpadsmit valodas!) ir pasludinātas par oficiālām. Plašāk lietojamās ir saprotams, spāņu un kečua valoda, bet ir arī daudz citu cilšu valodu.
kāpēc
k
Es piedāvāju nevis par Latviju, bet par Krieviju un to, ko Krievija runā par Latviju uzzināt no Krievijas TV nevis no Ņujorkas.
patriots
p
Dzirdeju visu so interviju ka krievijas zids Pozners interveja Latvijas prezidentu Zatleru. Ja godigi, biju loti patikami parsteigts par V.Zatlera nostaju, par eleganti un skaisti speju atbildet uz sis zida , daziem provokativiem jautajumiem, kaut gan zids gaidija citas atbildes Latvijas prezidents bija nelokams un ar stipru staju un tas bija loti patikami un cienigi. Iedomajos, ja tiktu intervets aprobezotais Ulmanis un augstpratiga, ciniska, nekauniga Freiberga kads kauns un negods butu japiedzivo kartejo reizi, tacu par Zatleru bija lepnums un ciena pret vinu. Kam es nevareju piekrists tad tas bija vina nostaja par Latvijas izglitibs sistemu, ka ta notiek svesvalodas un ka Latviaja ir jasaglaba kaut kadas minoritasu skolas, kas ir politski noziedzigi un necienigi pret Latvijas valsti un latviesu tautu. Latvija visas valsts skolas, sakot no 1. klasi apmacibam ir janotiek latviesu valoda-valsts valoda, bet svesvalodas lai kartris izvelas pec savas patikas. Loti ceru, ka Latvija latviesi, beidzot, ies un parakstisies par to, lai visas Latvijas valsts skolas notiktu apmacibas latviesu valoda ka tas ir visas ES valstis, kur ir noteikts valsts valodas status tada valoda pec macibu programmam ar berni macas , protams, papildus visi berni macas svesvalodas. Latvija ir kropla sistema skolas, jo tas ir izdevigi politkiem. Loti ceru, ka partija Visu Latvija so anomali9ju un kroplibu noversis. Lai mums izdodas!
Anna
A
Zatleram nu gan vajadzēja iestāties par latviešu valodu! Esmu vīlusies.
koks
k
Zatleram šinī jautājumā nav īsti taisnība, par izglītību valsts valodā latviešiem domas dalās 50 uz 50 %, bet savukārt krievi gandrīz vienbalsīgi ir par otru valsts valodu - krievu.
tikai tā
t
Cik var būt aprobežoti cilvēki, kauns! Mācības tikai latviešu valodā var sākt vismaz vidusskolā, ne agrāk. Interesanti, kas gribēts panākt ar tādu stulbu priekšlikumu? Tikai un vienīgi sabiedrības sanaidošana un uzmanības novēršana no īstajām problēmām- totālas valsts izzagšanas, kur draudzīgi roku rokā ar krieviem strādā mūsu pašu bāleliņi nu jau 20 gadus.
Kapec gan ne?
K
"Gan ierosinājums pāriet uz mācībām tikai latviešu valodā" Pie mums visas macibas notiek anglu valoda, vai ta ir publiska skola, privata, vai pat "home schooling" Neviens neprasa vai gribi vai ne. Ja negribi brauc atpakal no kurienes tu nacis!!!!!!
Sēlis
S
Mūsu pajoliņi 20.g. lien rusijas priekšā plakaniski un pāriet uz latviešu valodu vajadzēja ar1992g un nebūtu nekādu lieku runāšanu,bet Zatleram gribas parādīt savu lojalitāti SC saeimas deputātiem ,jo no to balsīm ir atkarīga viņa pārvēlēšana uz otru termiņu.
elementāri
e
Ilgus gadus krievu valoda tika uzspiesta - faktiski tā bija valsts valoda. Latvieši gandrīz visi labi apguva krievu valodu, daudzi mācījās krievu valodā. Vai tāpēc krievu valodā latviešiem kļuva mīļa, latvieši vairāk sāka cienīt krievus un toreizējo valsts iekārtu? Kāpēc tad atkal kāpjam uz tiem pašiem grābekļiem, uz kuriem savā laikā uzkāpa komunisti?
lūriķis
l
Kas tie par krievmēļu bērniem ,kuri no1991.gada nevar iemācīties valsts valodu?Pat visstulbākais Leitis to jau sen ir iemācījies!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas