Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zinātnes projektiem līdzfinansējumu Finanšu ministrija rosina meklēt pie uzņēmējiem

Būtiski samazinot valsts līdzdalību Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) īstenotajā aktivitātē _Zinātnes infrastruktūras attīstība, _Finanšu ministrija (FM) paredzējusi, ka 39 miljonu līdzfinansējumu zinātnieki meklē pie uzņēmējiem, ne valsts budžetā, vēstī laikraksts _Diena. _Ministrija tādējādi domā, ka zinātne ciešāk sadarbosies ar uzņēmējiem, taču zinātnieki norāda - uzņēmēji nepiešķirs līdzekļus infrastruktūras iegādei, jo ERAF aktivitātē iegādātais būs zinātnisko institūtu īpašums.

Kopējais aktivitātes finansējums ir teju 172 miljoni eiro, no kuriem ERAF nauda ir 146 miljoni eiro, savukārt nacionālais publiskais līdzfinansējums paredzēts 25 miljoni eiro. FM priekšlikums, ko atbalstījusi arī koalīcijas darba grupa, kurā ietilpa virkne ministru, paredz ievērojami samazināt nacionālā līdzfinansējuma apjomu, tā vietā nosakot, ka 39 miljonu līdzfinansējumu veido privātie līdzekļi.

FM pārstāvis Aleksandrs Antonovs otrdien apgalvoja, ka tas nav mēģinājums taupīt uz zinātnes rēķina, bet gan vēlme veicināt zinātnieku sadarbību ar uzņēmējiem. Tomēr zinātnieki zina teikt, ka uzņēmumiem nav tik daudz naudas, lai nodrošinātu 39 miljonu eiro līdzfinansējumu, turklāt no Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieces Laumas Sīkas teiktā izriet - uzņēmējiem būtu jāmaksā par zinātnes infrastruktūru, kas nonāktu nevis to īpašumā, bet paliktu zinātniskajos institūtos. Uzņēmēji neieguldīs iekārtās, kas nepiederēs viņiem, bet institūtiem, atzina Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdis Vitālijs Skrīvelis.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš pieļāva, ka, iespējams, tiešām jāmaina finansēšanas modelis, lai institūtiem būtu finansējums aparatūras iegādei, taču joprojām jāsaglabā princips, ka tiek iegādātas tādas iekārtas, kurām prognozējams pieprasījums no uzņēmēju puses.


Vairāk lasiet šodien laikrakstā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas