Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

ZZS un SC tiesībsaraga amatam virza Jansonu; Vienotība vēl domā

Vienotība ceturtdien vēl izvērtēs, vai virzīt savu kandidātu tiesībsarga amatam, apstiprināja Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Ilze Viņķele.

I. Viņķele sacīja, ka apvienībai ir vairāki pretendenti. Lēmums par kandidāta virzīšanu tikšot pieņemts ceturtdien.

Vienotība vispirms pagaidīšot, kad ceturtdien tiks oficiāli izvirzīts Saskaņas centra (SC) ieteiktais un arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu atbalstītais Tiesībsarga biroja vadītāja amata kandidāts Juris Jansons.

Līdz ar ZZS Saeimas frakcijas atbalstu tiesībsarga amatam oficiāli virza juristu Juri Jansonu, trešdien sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

J.Jansonu atbalsta arī SC. SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs teica, ka frakcija virzīs J.Jansona kandidatūru, ja to atbalstīs ZZS. Tādējādi J.Jansona kandidatūrai ir pietiekams balsu skaits.

J.Jansons pauda pārliecību, ka ievēlēšanas gadījumā plāno spēcināt Tiesībsarga biroju kā institūciju cilvēktiesību aizsardzībā. Viņš vēlētos nodoties ne tikai darbam ar iedzīvotāju iesniegtajām sūdzībām, bet arī plaši skaidrot sabiedrībai cilvēktiesību aizsardzības jautājumus un to, kur vērsties to aizskāruma gadījumā.

"Tiesībsargam ir jābūt ieinteresētam un virzītam uz rezultātu, viņam jābūt autoritātei kā vadītājam, kas ieklausās katrā darbiniekā," sacīja J.Jansons un norādīja, ka šiem kritērijiem viņš atbilstot, ņemot vērā iepriekšējo darba pieredzi, piemēram, iesaistoties Juridiskās palīdzības administrācijas izveidē.

J.Jansons gan atzina, ka būtu bijis labāk, ja bez viņa uz tiesībsarga amatu būtu bijis vēl kāds kandidāts, jo konkurencē un savstarpējās diskusijās izkristalizētos labākais no pretendentiem. Viņš minēja, ka nevēlas dalīties vērtējumā par to, vai būtu labāks tiesībsargs par pašreizējo tiesībsargu Romānu Apsīti. Taču, vērtējot R.Apsīša veikumu, viņš uzsvēra, ka R.Apsītis ieguldījis lielu darbu Tiesībsarga biroja izveidē, "ielicis stingru bāzi un pamatu", kā arī viņš ciena pašreizējo tiesībsargu kā augstas raudzes juristu.

Savukārt uz jautājumu, vai spētu saliedēt Tiesībsarga biroja kolektīvu, kas ir sašķēlies divās daļās, J.Jansons atbildēja, ka par to runāt ir pāragri. Tam viņš pievērsīšoties, ja tiks ievēlēts par tiesībsargu.

A.Brigmanis pastāstīja, ka J.Jansons sarunā atstājis pārliecinošu un kompetentu iespaidu, ko apliecinot arī viņa juridiskās zināšanas un līdzšinējā pieredze administratora darbā. Viņš arī pauda, ka atklāts ir jautājums arī par tiesībsarga pilnvaru paplašināšanu, bet tā ir plašāka saruna, ko varētu sākt Saeimas Cilvēktiesību komisijā.

Jau ziņots, ka J.Jansons bija vienīgais publiski nosauktais kandidāts, kurš arī ir piekritis pretendēt uz šo amatu. Viņš gan iepriekš nav darbojies cilvēktiesību jomā. Viņu tiesībsarga amatam izvirzīja opozīcijā esošais Saskaņas centrs, bet pozitīvi par viņa kandidatūru izteikušies arī koalīcijas pārstāvji no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), un arī premjera pārstāvētā Vienotība J.Jansona kandidatūru nav noraidījusi.

ZZS un Saskaņas centram kopā ir 51 balss, līdz ar to J.Jansona ievēlēšanai Tiesībsarga biroja vadītāja amatā pietiktu arī ar šo abu frakciju deputātu balsīm.

Vienotība trešdien vēl lems par atbalstu J.Jansonam, savukārt pirms tam ar tiesībsarga amata kandidātu tikušies arī PLL frakcijas deputāti.

Ja partijām iebildumu nebūs, oficiāli tiesībsarga amatam viņu varētu izvirzīt ceturtdien, bet balsojums par jauno tiesībsargu Saeimā varētu notikt 24.februārī, iepriekš apstiprināja Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Esošajam tiesībsargam Romānam Apsītim pilnvaras beidzas 28.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas