Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

4.maija Rīcības komiteja lūdz domi saturiski precizēt Ģimenes svētku ideju

4.maija Neatkarības dienas svētku Rīcības komiteja lūgusi Rīgas domes pārstāvjus saturiski precizēt savu Ģimenes svētku ideju, pēc komitejas sēdes _BNS _teica tās vadītājs un arī Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

«Es negribu pagaidām ne atbalstīt, ne nosodīt.. Tas, ko Rīcības komiteja ir uzsvērusi - tā kā šis ir vēlēšanu gads un politiķiem aģitācijai jebkura tribīne ir laba, tad uzdevums ir tāds, ka šie ir sabiedrības un visas valsts svētki. Mēs darīsim visu, lai nebūtu mēģinājumu svētkus politizēt,» uzsvēra E.Rinkēvičs un piebilda, ka gan Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš vada Goda komiteju, gan prezidenta kanceleja «stāv pāri partijām».

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pastāstījis, ka šajā dienā līdzīgi kā iepriekš, atzīmējot Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu, Rīgā plānoti dažādi izklaides pasākumi «ģimenes stilā» - jau iepriekšējā vakarā slēgs satiksmi 11.novembra krastmalā, lai tur uzbūvētu skatuvi, uz kuras uzstāsies dažādi mūziķi un kolektīvi, tāpat plānoti citi pasākumi. «Tie arī būs ģimenes svētki,» sacīja N.Ušakovs.

Viņš uzsvēra, ka nekāda paralēla svētku programma vai izklaides pasākumi līdztekus 4.maijā ik gadu ierastajiem notikumiem nav plānoti.

Tomēr Rīgas domes preses centrs ceturtdienas vakarā izplatījis paziņojumu, ka, atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienu, Rīgā notiks dažādi pasākumi rīdziniekiem un pilsētas viesiem.

«Pasākumu programma tiks izstrādāta tā, lai svētkos varētu piedalīties ģimenes, lai tie būtu interesanti gan pieaugušajiem, gan bērniem. Plānots, ka svētki ilgs divas dienas. 3. un 4.maijā Rīgā gaidāmi svinīgi pasākumi, koncerti, gadatirgi un citas norises,» informē Rīgas domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova.

Rīcības komiteja vēl turpina strādāt pie 4.maija pasākumu plāna un izmaksu tāmes, kuru plānots apstiprināt sēdē pirmdien, lai tālāk virzītu izskatīšanai valdībā. Lai gan izmaksām griesti nav noteikti, E.Rinkēvičs uzsvēris, ka pasākumu organizēšana izmaksās mazāk par 400 tūkstošiem latu.

Diena.lv jau ziņoja, ka politologs Aigars Freimanis norādīja: «Nezinot šo ģimenes svētku kontekstu, ir grūti kaut ko vērtēt. Ja Rīgas domes plānotie ģimenes svētki notiek Latvijas neatkarības pasludināšanas dienas svinību ietvaros, tad tas ir vērtējams pozitīvi, jo paplašina valsts svētku nozīmi,» saka A.Freimanis. «Ja pilsētas mērs ieplānojis tos kā alternatīvus, atsevišķus svētkus, tad tas vairs nav pozitīvi un izskatās pēc cīņas par elektorātu priekšvēlēšanu gaisotnē.»

Viņš arī teica - tas, ka dome nav precīzi pozicionējusi šo svētku kontekstu, drīzāk liecina par otru variantu. «Acīmredzot, nepasakot ne «jā», ne «nē», tas tiek darīts ar mērķi atstāt brīvu telpu interpretācijai ar domu «gan jau savējie sapratīs»,» teica A.Freimanis.

«Es vēlos saprast, kāda ir ģimenes svētku iecere, plāns un izvērtēt vai tie saskan vai nesaskan ar 4.maija svētku ideju, un tikai pēc tam dot tiem vērtējumu,»  Dienai teica 4.maija svētku rīcības komitejas vadītājs, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

«Man gribētos, lai šajā dienā katrā novadā un pilsētā notiek svētku pasākumi, kuri saistās ar valsts neatkarības pasludināšanas dienu,» teica E.Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka Jaunā laika Rīgas domes deputāts Olafs Pulks kritizējis Rīgas pilsētas mēra N.Ušakova, kas pārstāv Saskaņas centru, ieceri 4.maijā pilsētā sarīkot Ģimenes dienu. Tas nav tas īstais datums, uzsvēra JL pārstāvis.

Iespējams, ka šis datums izvēlēts apzināti, jo, pēc O.Pulka vārdiem, N.Ušakovs izvairās no tādu vārdu lietošanas kā Neatkarības deklarācija un neatkarības atjaunošana. Viņš norādīja arī uz formulējumu par neseno visu Rīgas mēru tikšanos. Ielūgumā, kā arī preses relīzē bija teikts, ka “Rīgas dome svinīgi piemin 20.gadadienu, kopš darbu sāka pēckara periodā pirmā demokrātiski ievēlētā Rīgas pašvaldība”. Ceturtdienas rītā intervijas laikā Latvijas Radio O.Pulks pievērsa uzmanību, ka runāts par pēckara periodu un nevis laiku, kad Latvija atjaunoja neatkarību.

“Šogad ir 20 gadi kopš Neatkarības deklarācijas pieņemšanas, un šādā nozīmīgā gadskārtā Rīgas domes mērs nāk klajā ar ideju par Ģimenes svētkiem. Viņš vēl izteicās nicīgi, vienalga, kā šī diena sauksies, bet Rīgā svētki būs. Ģimene, protams, ir ļoti svarīga un par to nevajadzētu diskutēt. Jautājums – vai tam jānotiek 4.maijā? Man šķiet, ka Nils Ušakovs savā leksikā izvairās no vārdiem neatkarība, Neatkarības deklarācija, neatkarības atjaunošana. Šis ir tikai viens no piemēriem. Šonedēļ viņš rīkoja pieņemšanu Rīgas mēriem. Interesants ir formulējums ielūgumā – 20.gadskārta kopš ievēlēta pirmā demokrātiskā pašvaldība pēckara periodā. Ir pazuduši vārdi – kopš neatkarības atjaunošanas, kā to sakām parasti.”

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas