Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Pašvaldības rīko bezmaksas koncertus, bet KNAB to par aģitāciju neuzskata

Dāsnuma uzplūdi domēs

Rezonanse, ko izraisījis Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) organizētais grupas Bi-2 bezmaksas koncerts Lucavsalā 27. maijā, nedēļu pirms pašvaldību vēlēšanām, vedina domāt, ka nepieciešamas izmaiņas normatīvajos aktos par priekšvēlēšanu aģitāciju, Dienai atzīst Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga.

KNAB pārstāve pauž, ka pašreiz koncertu nevar uzskatīt par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, ja vien pasākuma laikā tiešā veidā netiek popularizēta galvaspilsētā pie varas esošā partija Saskaņa. Jāpiebilst, ka Rīga nav vienīgā pašvaldība, kas izmantos izdevību īsi pirms vēlēšanām par sevi atgādināt, sarīkojot iedzīvotājiem vērienīgu bezmaksas pasākumu.

"Es neredzu nepieciešamību pašvaldībai organizēt šādus pasākumus, kā vien ar nolūku izmantot administratīvos resursus politiskā aģitēšanā,»" uzsver Sabiedrības par atklātību Delna direktors Jānis Volberts. Biedrība koncertu vērtē viennozīmīgi, tomēr kontrolējošā institūcija KNAB – ne. Pēc pašreizējiem likumiem, KNAB aģitāciju var konstatēt tikai tad, ja pasākuma viesiem, piemēram, dalītu partijas Saskaņa balonus vai bukletus. Tomēr arī Jaunskunga apzinās, ka tā politiķi nerīkosies. "Būsim reālistiski. Visdrīzāk šo aģitāciju nevarēs atzīt," viņa saka. Jaunskunga arī piebilst – no pilsoniskā viedokļa rodas sajūta, ka pasākums veidots ar mērķi popularizēt domes amatpersonas, tomēr KNAB savā darbā pēc sajūtām nevadās.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) Dienai klāsta, ka tas nav priekšvēlēšanu pasākums, jo dome Lucavsalu šobrīd mēģinot attīstīt par vietu, kur notiek daudzi starptautiski pasākumi.

Tomēr saistībā ar koncertu, kas izmaksās vairāk nekā divsimt tūkstošus eiro, joprojām ir vairāki neatbildēti jautājumi. Piemēram, RTAB domei pieder daļēji, tādēļ nav skaidrs, vai finanšu līdzekļi, kas tērēti koncerta rīkošanai, ir no pašvaldības. Arī Diena pievienojās žurnālistu pulciņam, kas jau labu laiku nesekmīgi cenšas par to pārliecināties. Otrdien laikraksts sazinājās ar RTAB valdes priekšsēdētāju Vitu Jermoloviču (Gods kalpot Rīgai), kura pēc jautājuma uzklausīšanas sacīja, ka atrodas pie zobārsta, solot atbildes sniegt vēlāk. Pēcāk viņa atsūtīja e-pastu, tomēr tajā nebija ietvertas atbildes uz abiem Dienas jautājumiem, proti, vai koncerta finansēšanai izmantoti pašvaldības līdzekļi un kā pieņemts lēmums, ka organizēt vajadzētu tieši grupas Bi-2 koncertu. 

Arī pārējie valdes locekļi ar informāciju nedalījās. Maksims Tolstojs (Saskaņa) nebija sasniedzams, bet Regīna Ločmele-Luņova (Saskaņa), noklausījusies jautājumus, teica: "Es jums atzvanīšu vēlāk, jo esmu atvaļinājumā, pašlaik esmu pie ārsta." Līdz šim viņa vārdu nav turējusi. Atvaļinājumā šobrīd atrodas arī RTAB sabiedrisko attiecību speciāliste.

27. maijā pilsētas svētki un citi pasākumi notiek daudzviet Latvijā. No tiem galvaspilsētas piemēram gan visvairāk līdzinās bezmaksas festivāls Seven Hills Rēzeknē ar Laimas Vaikules piedalīšanos.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 18.maija laikrakstā Diena!

Top komentāri

KĀPĒC GAN SUŅIEM KAULU
K
NEPAMEST, JA VARĒS PĒC TAM DESMIT ĀDAS PLĒST? TAS NAV DĀSNUMS, TĀS IR KARĀTAVAS, UN DUMJŠ UN NELGA TĀDS, KAS ŠAJĀ CILPĀ GALVU BĀŽ, UN TOS MĒSLUS SKATĪTIES IET.
vēl
v
Socioloģiskās aptaujas rāda, ka tauta ir dumja - tā reflektē uz primitīvām lietām, izejot no tā tiek veidotas kampaņas - ledenes pensionāriem, tukši, vājprātīgi solījumi un protams izklaide! VISAS vēlēšanas Latvijā norāda uz vēlētāju zināmu aprobežotību - ilgus gadus balsoja par smuku frizūru, tad banāniem, tad vienkārši tukšiem solījumiem un tas viss rullē! Ko darīt? Puse jau aizbraukusi...
mani interesēja 4 jautājumi:
m
mani neinteresē viņu dāsnums, kad viņi par manu naudu rīko muļķīgas izklaides. mani interesēja 4 jautājumi: 1.Kā uz pašvaldībām kandidējošās partijas vērtē to, ka Latvijā ir visaugstākais pašvaldību tēriņu līmenis visā Eiropā (ja neskaita Skandināviju, kur pašvaldības finansē arī medicīnu)? 2. Vai kandidāti uzskata, ka esošais nekustamā īpašuma nodoklis ir normāls? Ja ne - tad ko ar to darīt? 3. Vai kandidāti uzskata, ka Iedzīvotāju ienākuma nodokli var samazināt? 4. Kā kandidāti vērtē iespējas samazināt pašvaldībām piekrītošo IIN proporcijas daļu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas