Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ebreju tautas genocīda piemiņas pasākuma laikā vēlas piketēt pret cionismu

Rīgas domē saņemts privātpersonas Sigurda Graudiņa pieteikums Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā, 4.jūlijā, iepretim 1941.gadā nodedzinātajai Rīgas sinagogai un Žaņa Lipkes memoriālam organizēt protesta akciju, lai paustu "cionisma un tā ideoloģijas noziegumu pret cilvēci nosodījumu".

Iecerēts, ka akcija notiks no plkst.10 līdz 18 Firsa Sadovņikova un Dzirnavu ielas krustojumā iepretim krāmu tirgum "Latgalīte", un tajā varētu piedalīties septiņas personas.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, līdzīgas darbības Graudiņa domubiedri īstenojuši pērn - Ebreju tautas genocīda piemiņas pasākuma laikā viņi šajā vietā pulcējās ar plakātiem, kas vēstīja: "Nost cionistu sulaiņu valdību. Latviju latviešiem!", "Latvijas varas augšgalu - starptautiskajā tiesā. Nekavējoši!", "Viens likums Latvijā, viena taisnība!" u.c.

Genocīda upuru piemiņas pasākuma apmeklētāji pērn pauda neapmierinātību ar ielas pretējā pusē notiekošo piketu, un kāds vecāka gadagājuma kungs pat draudēja protestētājiem mest ar spieķi, ja viņi tuvosies bijušās sinagogas teritorijai. Tāpat cilvēki pauda neizpratni, kādēļ Rīgas dome atļāvusi šādas protesta akcijas norisi.

Šogad, iedvesmojoties no notikumiem pie Brīvības pieminekļa 16.martā, Graudiņš un viņa domubiedri izteikuši vēlmi pasākuma laikā izmantot arī skaņu pastiprinošas ierīces.

Tādējādi Graudiņa rīcība šogad vēl vairāk varētu traucēt ikgadējo piemiņas brīdi, kas veltīts holokausta upuriem. Ārlietu ministrija 4.jūlijā no plkst.11.30 līdz 13.30 Lielās horālās sinagogas memoriāla un pieminekļa Žanam Lipkem un citiem ebreju glābējiem atrašanās vietā, Dzirnavu un Gogoļa ielas stūrī, rīkos ikgadējo Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienas oficiālo ceremoniju ar Valsts prezidenta un citu augstāko amatpersonu piedalīšanos.

Pašvaldības ieskatā sapulce ar mērķi, kas vērsts pret ebreju tautas ideoloģiju holokausta piemiņas vietas tiešā tuvumā, nav samērojama ar Latvijas valsts deklarētajām vērtībām par antisemītisma un nacionālās diskriminācijas izpausmju nosodīšanu, tāpēc sapulces rīkošanai izvēlētajā vietā un laikā tiks noteikti ierobežojumi. Dome šādu lēmumu pamato ne tikai ar sabiedrības interesēm un citu cilvēku tiesībām, tikumību, ētiku, un morālām vērtībām, bet arī ar nepieciešamību respektēt piemiņas vietu un konkrēto atceres dienu.

"Piemiņas dienai un piemiņas brīdim nevajadzētu tikt pārvērstam par viedokļu sadursmju platformu. 4.jūlija piemiņas pasākums Lielās horālās sinagogas memoriālā ir svēts brīdis, lai pieminētu un paustu līdzcietību un solidaritāti ar ebreju tautu, apzinoties, ka holokausts ir neatņemama vēstures sastāvdaļa," uzsver pašvaldība.

Otrdien notikušajā sanāksmē pie Rīgas izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR) protesta rīkotāji pauda nostāju, ka sapulcei jānotiek pieteikumā norādītajā laikā un vietā, tomēr pašvaldība norāda, ka tai atbilstoši likumam "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" ir tiesības noteikt pasākuma norisei tādus ierobežojumus, lai netiktu apdraudēti attiecīgā pasākumu dalībnieki un tiktu novērsti šā panta otrajā daļā minētie apdraudējumi.

Nerealizējot minētās tiesības, pašvaldība pakļautu būtiskam traucējumam ikgadējo Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienas oficiālo ceremoniju ar Valsts prezidenta un citu augstāko amatpersonu piedalīšanos, kā arī pārkāpj Latvijas Republikas Augstākās padomes deklarācijā nostiprinātās ebreju tautas tiesības un Latvijas valstij nostiprināto pienākumu.

Tāpēc Sigurda Graudiņa 2013.gada 4.jūlijā iecerētajai sapulcei konkrētajā vietā tiks noteikti ierobežojumi - protestētāji varēs šajā vietā atrasties tikai laikā, kas netraucē piemiņas brīža norisi, - no plkst.10 līdz plkst.11 un no plkst.14 līdz 18.

Kā ziņots, 4.jūlijā Latvijā tiek pieminēti ebreju tautas genocīda upuri.

1941.gada 4.jūlijā tika nodedzinātas gandrīz visas Rīgas sinagogas. Ar šiem notikumiem sākās pati drausmīgākā lappuse Latvijas ebreju vēsturē - holokausts, tāpēc 4.jūlijs tika noteikts par Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienu, pieminot vairāk nekā 70 000 Latvijas ebreju, kas tika iznīcināti 1941.-1945.gadā nacistu okupētajā Latvijā.

Piemiņas brīdi bijušās sinagogas vietā Rīgā rīkoja Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome un Rīgas ebreju reliģiskā draudze.

Piemiņas brīdis notika vietā, kur 1941.gada 4.jūlijā nacistu atbalstītāji nodedzināja sinagogu kopā ar lūgšanas namā esošajiem cilvēkiem. Padomju laikā sinagogas drupas tika nojauktas un šajā vietā ierīkots skvērs. 1980.gadu beigās sinagogas atrašanās vietā tika veikti izrakumi un vēlāk atklāts memoriāls, kas veido simboliskas dievnama sienas ar tajās iemūrētiem izrakumu laikā atrastiem sinagogas oriģinālā dekora elementiem.

2007.gadā šajā vietā tika atklāts piemineklis Žanim Lipkem un visiem Latvijas ebreju glābējiem holokausta laikā. Uz pieminekļa ir iemūžināti to 270 cilvēku vārdi, kuri, riskējot ar savu dzīvību, izglāba no nāves vairāk nekā 400 ebrejus.

Top komentāri

Deko
D
Malachi puikas! Cionisms ir pasaules seerga !
m,iks
m
ebreji ar banku Baltija , Pareks,Liepajas metalurgs apkkeziitas draanas ir uzvilkussi,kaa vini taa maak-apkakaaties! tik nesmuki
Zoso
Z
Zhiidi pashi sariikoja holokostu lai attiiriitu savas asinis (kaa pashi ir teikushi) un vareetu likt visai pasaulei justies vainiigai. Attieciigi iekaseet kompensaacijas... Vieniigais ko var paamest Adolfam , ka vinjsh netika taalaak un nepielika pie sienas arii visu Rotshildu klanu , kuri ir visu nelaimju vaininieki !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas