Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināta - Tirgotāju asociācija: Amerika pārmetumi tirgotājiem ir nepamatoti

Rīgas vicemēra Andra Amerika apgalvojums par tirgotāju garām palaisto iespēju pelnīt svētku dienās ir nepamatots, jo lielākā daļa veikalu brīvdienās ir strādājuši, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).LTA apgalvo, ka par speciālajām pašvaldības akcijām tirgotāji bija jāinformē iepriekš, vienojoties par konkrētiem plāniem, taču Rīgas dome lēmumus pieņēmusi bez konsultēšanas.

"Mēs iepriekš ne reizi vien esam piedāvājuši kopīgi risināt jautājumus par tūristu piesaisti un tamlīdzīgām lietām, taču dialogs nav izveidojies, drīzāk vēlme no mūsu puses atgādinājusi saucēja balsi tuksnesī," tirgotāju viedokli pauda LTA prezidents Henriks Danusēvičs.Tirgotāji noraidīja pārmetumus, ka 1.janvārī nav strādājuši. Piemēram, _Maxima_ veikalu durvis pircējiem bija atvērtas gan 31.decembrī, gan 1.janvārī. Brīvdienās strādājuši arī citi tirdzniecības tīkli.Mazākie veikali pirmajā gada dienā bija slēgti, jo, kā liecina iepriekšējā pieredze, 1.janvārī apgrozījums ir ļoti zems. SIA _ARN_ valdes priekšsēdētājs Arnolds Taukulis piebilda: "Ekonomiski sarežģītajos apstākļos darbiniekiem būtu grūti samaksāt dubulto darba algas likmi, un jau trešo gadu 1.janvārī mēs nestrādājam. Savukārt 2.janvārī veicām inventarizāciju, pārprogrammējām jaunās PVN likmes un pircējiem bijām pieejami tikai pēcpusdienā".Līdzīgi rīkojies arī grāmatu nams _Valters un Rapa_, kurš iepriekšējos gados 1.janvārī pircējiem durvis vēra, taču šogad pieņēma lēmumu šajā dienā nestrādāt. Uzņēmuma valdes locekle Iveta Ozola to skaidro ar mazo pircēju interesi par veikaliem pēcsvētku dienās, turklāt 1.janvārī notika preču pārcenošana."Tirgotāji labprāt vēlētos nākotnē konstruktīvāk sadarboties uz pašvaldību, un ceram, ka otrdien ieplānotā tikšanās ar Rīgas vicemēru būs pirmais solis pareizajā virzienā," piebilda H.Danusēvičs.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis vērtē, ka Rīgas dome ir veikusi atzīstamu darbu, reklamējot pilsētu ārzemēs, taču A. Amerika kritiskajiem izteikumiem par pakalpojumu sniedzēju kūtrumu svētkos viņš pamatu neredz.

“Svētkos visus Rīgas viesus izguldīja siltās gultās, apsedza ar segām, paēdināja. Vismaz Vecrīgā darbojās gan viensīcas, gan restorāni, kuros notika vakara balles un citas izpriecas. Es neredzēju izsalkušo pūļus ārpusē, uz ielas. Man pat grūti nosaukt kādu restorānu, kurš nestrādātu tieši tāpēc, ka bija svētki,” tā J. Naglis.

Viņš atzīst, ka A. Amerika teiktais asociācijā tiks pārrunāts un papētīts, cik pamatoti ir šie izteikumi. J. Naglis savukārt iesaka pašvaldībai parūpēties par namsaimnieku atbildību Vecrīgā: “Pie namiem ir sarkanās lentes netīrīto jumtu dēļ. Neizbrienamās ietves un celiņi ir ārzemniekiem ir daudz acīs krītošaka lieta, nekā viens vai divi aizvērti restorāni,” tā viņš. J. Naglis arī iesaka pašvaldībai svētkos atvērt muzejus un izstāžu zāles, lai paplašinātu iespējas tūristiem te pavadīt laiku.

Kā novēroja portāls Diena.lv pilsētas centrā gadu mijā atvērtas bijušas vien nedaudzas vietas, piemēram, pelmeņu ēdnīca “XL Pelmeņi” Kaļķu ielā 7. Tā gadu mijā strādāja līdz pulksten četriem rītā. Ēstuves darbinieks Aleksandrs atklāj, ka svētkos apmeklētāju bijis vairāk, nekā parasti par kādiem 15 %. Sevišķi daudz nākuši tūristi. Savukārt “pelmeņu” filiāle “Galerijā Centrs” gadu mijā strādāja līdz astoņiem vakarā un klientu bijis tik daudz, kā parasti.

(papildināts ar J.Nagļa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saistītie raksti


* Ameriks: tirgotāji svētkos neizmanto iespēju pelnīt

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas